Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao svetske lidere da ne traže zatišje već pravdan mir, Ugledar je pred padom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

25/09/2024

-

08:25

RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao svetske lidere da ne traže zatišje već pravdan mir, Ugledar je pred padom
RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao svetske lidere da ne traže zatišje već pravdan mir, Ugledar je pred padom - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 944 dana. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je pred Savetom bezbednosti UN širok savez nacija da "nateraju Rusiju na mir", rekavši da je Vladimir Putin narušio temelje Ujedinjenih nacija i da rat ne može biti završen samo razgovorima. Obraćajući se na sednici SB, koja je sazvana na zahtev SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Južne Koreje i Malte, Zelenski je optužio Moskvu da je počinila "međunarodne zločine" ciljajući ukrajinske civile i energetsku infrastrukturu i tvrdio da ima dokaze da Putin planira da gađa tri ukrajinske nuklearne elektrane. Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je "propao" rat ruskog predsednika i da svet mora da izabere da li će da pruži podršku Ukrajini ili da se udalji od te "agresije". Sa druge strane, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp poručio je da će, ukoliko pobedi na izborima, promeniti američku politiku prema Ukrajini i da će nastojati da se taj sukob reši putem direktnih pregovora Moskve i Kijeva.

Ključni događaji:

  • Zelenski pred SB UN: Rusija se može samo naterati na mir
  • Pavel: Ukrajina treba da prihvati privremenu okupaciju dela teritorije
  • Ukrajina odgovorila Pavelu: Ne može biti polovičnih rešenja
  • Tramp: Ukoliko pobedim, promeniću američku politiku prema Ukrajini
  •  Lula da Silva: Brazil i Kina predložili plan za početak pregovora između Rusije i Ukrajine

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.     

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

20.12 Zelenski odbacio predlog Kine i Brazila: Pozvao lidere da ne traže "zatišje umesto pravednog mira"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas čelnike u Ujedinjenim nacijama da stanu uz njegovu zemlju i ne traže "zatišje" umesto "pravog, pravednog mira", javlja AP.

Da bi preokrenuo stalni napredak Rusije na bojnom polju, ukrajinskom predsedniku je potrebna podrška zapadnih saveznika čiju pažnju zaokupljaju i drugi ratovi, navodi agencija.

Zelenski je, obraćajući se Generalnoj skupštini UN, pozvao je Ujedinjene nacije da zadrže pažnju na iscrpljujućem ratu njegove zemlje koja se suprotstavlja ruskoj invaziji, jer je sada fokus usmeren na intenziviranje sukoba na Bliskom istoku.

Nastojeći da prikupi podršku nakon više od dve godine rata, Zelenski je Rusiju nazvao pretnjom nacijama daleko izvan Ukrajine.

Uprkos svojoj veličini, rekao je, Rusija "i dalje želi još više zemlje - više zemlje, što je suludo, i otima je iz dana u dan dok želi uništiti svog suseda".

Zelenski je, prema izveštaju agencije Rojters, odbacio nastojanja i predloge Kine i Brazila o okončanju rata u Ukrajini, upitavši se zašto te dve zemlje predlažu alternativu njegovoj mirovnoj formuli i poručio im da "neće jačati svoju moć na račun Ukrajine".

19.53 U ruskom bombardovanju Kramatorska ubijene dve osobe

Dve osobe su poginule, a 19 je povređeno u ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Kramatorsk, preneo je danas Ukrinform. Navedeno je da su ruske snage gađale sa dve vođene vazdušne bombe.

Regionalni ukrajinski guverner Vadim Filjaškin naložio je gradskoj vojnoj upravi i državnim službama da ljudima pruže svu neophodnu pomoć.

Kako je preneo Ukrinform, ruske trupe napale su centar grada.

18.20 Republikanci u Kongresu SAD traže od Bajdena da skine oznaku tajnosti sa izveštaja o Ukrajini 

Lideri republikanaca u odborima za nacionalnu bezbednost Predstavničkog doma američkog Kongresa zatražili su danas da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena skine oznaku tajnosti sa svog izveštaja o američkoj strategiji za rat u Ukrajini.  

Odbori su naveli u zajedničkom saopštenju da Kongres i građani Amerike zaslužuju da saznaju na šta se troše sredstva iz budžeta s obzirom na vitalne interese SAD kada je u pitanju rat u Ukrajini.

Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar.

18.14 Ugledar je pred padom: Rusi upali u tvrđavu koja "drži" južni Donjeck 

Ruske trupe ušle su u istočni deo grada Ugledara, isturene tvrđave ukrajinske odbrambene linije na jugu Donjecke oblasti, prenose ukrajinski mediji.

Tu informaciju je sa ukrajinske strane objavio oficir bataljona "Ajdar" Stanislav Bunjatov, a danas ju je potvrdio vojnik "Aleks" koji je objavio i mapu sa područjem prodora na jugoistoku ovog gradića. Ugledar je inače površinski mali grad, ali se skoro isključivo sastoji od višespratnica građenim za rudare, što ga čini izuzetno snažnom odbrambenom pozicijom, posebno zato što je okružen nepreglednom ravnicom.

Prema "Aleksovim" rečima, Rusi su u Ugledar ušli rasturajući se u male grupe. Pošto nije izveden juriš punom snagom, ove grupice su uspele da prodru u grad.

"Tako da možemo zaključiti da je tu trenutno siva zona“, napisao je on, misleći na oblast između pozicija dve vosjke koju nijedna čvrsto ne kontroliše. 

Prema njegovim rečima, Rusi se tamo još nisu utvrdili, ali je situacija na bokovima, u okolini grada i dalje teška.

Opširniji tekst sa mapama i snimcima možete pročitati OVDE.

17.05 Komanda ukrajinske vojske: Svi Ukrajinci starosti od 18 do 60 godina mogu da se bore

Komanda ukrajinske kopnene vojske saopštila je da su donete nove odluke u vezi sa mobilizacijom Ukrajinaca i da svi građani starosti od 18 do 60 godina mogu da se dobrovoljno prijave za učešće u borbama protiv ruskih snaga.

Komanda navodi da ne može javno da saopšti detalje zbog toga što, kako ističe, "slobodan pristup pitanjima regrutovanja jedinica proširuje sposobnost neprijatelja da proceni naše resurse i planove", prenela je agencija Unian.

Starosna granica za mobilizaciju u Ukrajini smanjena je u maju ove godine sa 27 godina na 25 godina.

Odbor za nacionalnu bezbednost i odbranu Vrhovne rade odbacio je predloge prema kojima bi u Ukrajini mogli da budu mobilisani mlađi od 18 godina. 

16.45 Erdogan: Predlog Ukrajine za ulazak u NATO nije pitanje sa kojim se žuri

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da predlog Ukrajine za ulazak u NATO nije pitanje sa kojim se "žuri" i da će odnosi između Turske i Rusije nastaviti da se razvijaju. 

"To su pitanja sa kojima se ne treba žuriti i kada razgovaramo i kada donosimo odluku, uvek uzimamo u obzir stav drugih država članica NATO-a, razgovaramo o tim mogućim pitanjima za stolom i u skladu sa tim donosimo konačnu odluku", izjavio je Erdogan u intervjuu za NBC na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Tanjug/AP

 

16.40 Zelenski: Putin traži načine da slomi naš duh, planira da napadne nuklearke

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin traži načine da "slomi ukrajinski duh" i da planira da napadne nuklearne elektrane u Ukrajini i celu energetsku mrežu.

"Rusija je uništila sve naše termoelektrane i veliki deo naših hidroelektrana. Ovako se Putin sprema za zimu, nadajući se da će namučiti milione Ukrajinaca. Putin želi da ih (građane Ukrajine) ostavi u mraku i da primora Ukrajinu da se preda", rekao je Zelenski u svom govoru na Generalnoj skupštini UN u Njujorku

On je upozorio da bi svaki raketni ili napad dronom u energetski sistem Ukrajine mogao da dovede do "nuklearne katastrofe". "Taj dan nikada ne sme da dođe... Ovo su nuklearne elektrane. Moraju da ostanu bezbedne", rekao je Zelenski.

15.16 Britanski šef diplomatije optužio Putina da je "robovlasnički mafijaški bos"

Britanski šef diplomatije Dejvid Lemi optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je "robovlasnički mafijaški bos" i da vodi "mafijašku državu".

Lemi je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini u utorak optužio Putina i rusku vladu da grubo krše međunarodno pravo, navodeći da je Rusija "imperija izgrađena na korupciji", preneo je Politico.

Britanski šef diplomatije, koji je Afrikanac, rekao je da su njegovi preci bili žrtve robovlasničkog sistema i da ga zbog toga robovlasništvo prepoznaje čim ga vidi.

Lemijevo obraćanje dolazi u trenutku dok Ukrajina nastavlja lobistički pritisak da dobije odobrenje za upotrebu zapadnih projektila dugog dometa na ciljeve duboko na teritoriji Rusije.

Velika Britanija podržava da Ukrajina koristi projektile dugog dometa, ali je za to potrebna i podrška SAD.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastaće se u četvrtak u Vašingtonu sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i potpredsednicom i demokratskim predsedničkim kandidatom Kamalom Haris da bi im predstavio svoj "plan pobede" za okončanje rata u Ukrajini.

AP/Hassan Ammar

 

13.31 Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom u Njujorku o putu Ukrajine ka članstvu u NATO-u

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o potrebi jačanja ukrajinske protivvazdušne odbrane (PVO) i putu Ukrajine ka članstvu u Alijansi.

Zelenski je objavio na svom Telegram kanalu da je, na sastanku održanom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, zahvalio Stoltenbergu na podršci Ukrajini tokom njegovog mandata na mestu generalnog sekretara Alijanse, kao i za napore da se svet ujedini da pomogne Kijevu i da se ojača ukrajinska vojska, preneo je Ukrinform.

Ukrajinski predsednik je naveo da je na sastanku bilo reči i o tome da Ukrajina što pre treba da dobije poziv za članstvo u NATO-u, kao i o značaju blagovremenog sprovođenja svih dogovora sa samita Alijanse koji je održan u julu u Vašingtonu, odnosno da zemlje članice ispune svoje obaveze u vezi sa izdvajanjem 40 milijardi evra za narednu godinu.

Tokom  samita NATO-a u Vašingtonu, koji je održan od 9. do 11. jula, lideri SAD, Holandije, Nemačke, Italije i Rumunije najavili su prebacivanje Ukrajini pet strateških sistema PVO "patriot",  kao i desetine taktičkih sistema PVO.

Zelenski u Njujorku prisustvuje 79. zasedanju Generalne skupštine UN, a danas bi trebalo da se obrati učesnicima zasedanja.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

09.16 Ukrajinska vojska saopštila da je oborila 28 ruskih dronova i četiri rakete X-59/69

Ukrajinska PVO oborila je protekle noći 28 ruskih dronova tipa Šahed i četiri navođene rakete X-59/69, a četiri ruska drona su se nekontrolisano srušila u nekoliko regiona Ukrajine, saopšteno je iz komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Nije bilo žrtava niti materijalne štete, prenosi Ukrinform.

"Ruske snage su napale region Harkova navođenom raketom S-300 i sa tri rakete neodređenog tipa. Region Odese je napadnut sa četiri navođene rakete X-59/69 ispaljene iz vazdušnog prostora nad Crnim morem, kao i 32 drona tipa Šahed", navodi se u saopštenju.

Sistemi PVO su aktivirani i u regionima Dnjepropetrovsk, Harkov, Kijev, Kirovograd, Sumi, Poltava, Nikolajev, Odesa i Herson.

08.53 Borelj: EU će nastaviti da podržava Ukrajinu, bez obzira na novu administraciju SAD

Evropska unija će nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom, a taj stav neće zavisiti od postupaka nove američke administracije, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj u Njujorku, nakon sastanka Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini.

Odgovarajući na pitanje da li se Evropska unija sprema da promeni politiku po pitanju pomoći Ukrajini u slučaju da republikanski kandidat Donald Tramp bude izabran za predsednika na novembarskim izborima u SAD, Borelj je rekao da ne zna šta će američka administracija da uradi ili neće, ali da je u ovom trenutku podrška Evropske unije - vojna, civilna, ekonomska, finansijska i humanitarna - veća od pomoći SAD, prenosi Ukrinform.

"Do sada smo izdvojili više od 100 milijardi evra, od kojih 45 milijardi evra vojne pomoći", naveo je Borelj.

On je naveo i da na početku rata niko nije očekivao da će Ukrajina pružiti otpor, jer je Rusija bila četvrta zemlja u svetu po vojnim izdacima, dok je Ukrajina bila na 35. mestu.

"Da li se sećate šta smo u početku ponudili Ukrajini? Šlemove. Sada nudimo F-16 i to čini razliku. Jedno je sigurno: sve dok se Ukrajina opire, mi je moramo podržavati. U suprotnom, napravićemo istorijsku grešku", rekao je visoki predstavnik EU, navodi ukrajinska agencija.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

07.44 Nebenzja: Ukrajinska vojska je na ivici potpunog poraza

Ukrajinska vojska je, uprkos velikim zalihama naoružanja, uključujući i oružje dugog dometa, na ivici potpunog poraza, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini.

Nebenzja je rekao da je ukrajinska vojska na ivici poraza uprkos značajnom snabdevanju oružjem, uključujući i ono dugog dometa, uprkos stranim plaćenicima i direktnom učešću Zapada u sukobu u Ukrajini sa ciljem da se nanese strateški poraz Rusiji, prenela je agencija RIA Novosti.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

06.55 Ukrajina odgovorila Pavelu: Ne može biti polovičnih rešenja

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je, da je povlačenje "ruskih okupacionih trupa" sa suverene teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica jedna od obaveznih tačaka Formule mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. 

"Ne može biti polovičnih rešenja kada su u pitanju ljudski životi, sloboda, zajedničke vrednosti, pravda za ruske zločine, obnavljanje međunarodnog mira i bezbednosti", navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva, povodom izjave predsednika Češke Petra Pavela da "je malo verovatno da će Ukrajina vratiti već okupirane teritorije", prenosi Unian.

06.50 Zelenski pred SB UN: Rusija se može samo naterati na mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini pozvao je na akciju kako bi se Rusija "naterala na mir".

"Putin je prekršio toliko međunarodnih normi i pravila da neće stati sam. Rusija se može samo naterati na mir“, rekao je Zelenski, optužujući Rusiju za zločine i dodajući da je nastavila da gađa ukrajinski energetski sektor.

"Ovaj rat ne može jednostavno da nestane, zato se ovaj rat ne može smiriti razgovorima. Potrebna je akcija“, dodao je Zelenski.

Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson

 

06.45 Pavel: Ukrajina treba da prihvati privremenu okupaciju dela teritorije

Ukrajina treba da prihvati da će deo njene teritorije privremeno biti pod ruskom okupacijom, čak i ako se rat završi, izjavio je češki predsednik Petr Pavel.

"Najverovatniji ishod rata biće da deo ukrajinske teritorije bude privremeno pod ruskom okupacijom“, rekao je Pavel u intervjuu za „Njujork tajms“, dodajući da "privremeno“ zapravo može značiti godine.

06.40 Tramp: Ukoliko pobedim, promeniću američku politiku prema Ukrajini

Bivši predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio da će, ukoliko pobedi na izborima, promeniti američku politiku prema Ukrajini i da će nastojati da se taj sukob reši putem direktnih pregovora Moskve i Kijeva.

Tramp je, na skupu pristalica republikanaca u Pensilvaniji u ponedeljak, ponovo nazvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog "najvećim trgovcem u istoriji", preneo je Blumberg.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

06.30 Lula da Silva: Brazil i Kina predložili plan za početak pregovora između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva izjavio je da su Brazil i Kina predložili plan od šest tačaka za početak pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao njihov sukob. On je u govoru na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, upozorio i da se sukob u Gazi "opasno" širi na Liban. Lula da Silva je rekao da su Latinska Amerika i Afrika isključene iz Saveta bezbednosti, što je neprihvatljivo, prenosi Reuters. Prema njegovim rečima, Povelji Ujedinjenih nacija potrebna je široka revizija.

06.20 Zelenski: Rat sa Rusijom bliže kraju nego što se misli

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je rat sa Rusijom bliže kraju nego što se misli.

 

 

"Mislim da smo bliže miru nego što mislimo. Samo moramo da budemo veoma jaki", rekao je on za ABC News.

On je dodao da će plan pobede koji će ove nedelje predstaviti američkom predsedniku Džou Bajdenu zahtevati od saveznika da "pomognu u ojačavanju" ukrajinske vojske.

Komentari (0)

Evropa