Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Rumunija: Grupa dronova uočena u našem vazdušnom prostoru kako se kreće ka Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2024

-

08:27

RAT U UKRAJINI Rumunija: Grupa dronova uočena u našem vazdušnom prostoru kako se kreće ka Ukrajini
RAT U UKRAJINI Rumunija: Grupa dronova uočena u našem vazdušnom prostoru kako se kreće ka Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Ukraine National Police, Andrii Marienko, Russian Defense Ministry Press

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 946 dana. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je ključne tačke Plana pobede tokom sastanka sa delegacijom Predstavničkog doma američkog Kongresa sastavljenom od predstavnika republikanaca i demokrata. Zelenski se takođe u Beloj kući sastao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, koji je rekao da Rusija neće pobediti u ratu. Ukrajini je takođe obećana visoka novčana pomoć od osam milijardi dolara koja obuhvata prvu isporuku precizno navođenih kliznih bombi dometa do 130 kilometara, raketne sisteme "Patriot", kao i municiju vazduh-zemlja.

Ključni događaji:

  • Zelenski predstavio Plan pobede delegaciji američkog Kongresa
  • Bajden: Rusija neće pobediti u ratu sa Ukrajinom
  • Zelenski se zahvalio SAD nakon najavljivanja pomoći Kijevu od oko 8 milijardi dolara
  • Pentagon preporučio da se Ukrajini daju fosforne bombe, Bela kuća odbacila tu ideju

 

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.     

Euronews

 

                  Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

10.04 U Krivom Rogu pogođena policijska stanica, nepoznat broj povređenih

Policijska stanica pogođena je danas u ruskom raketnom napadu u Krivom Rogu i za sada nije poznat tačan broj povređenih, prenela je danas ukrajinska agencija Ukrinform. Ukrajinska policija objavila je na Fejsbuku da ima zarobljenih pod ruševinama. "Oko 9.15 časova, neprijatelj je pogodio Okružnu policijsku kancelariju, za sada je poznato da ima povređenih", navedeno je u saopštenju. U napadu je uništena upravna zgrada, a oštećene su i privatne kuće koje se nalaze u blizini stanice. Policija i spasioci trenutno se nalaze na mestu nesreće.

09.36 Rumunija: Grupa dronova uočena u našem vazdušnom prostoru kako se kreće ka Ukrajini

Generalni inspektorat za vanredne situacije Rumunije (IGSU) objavio je danas da je grupa dronova uočena u rumunskom vazdušnom prostoru kako se kreće ka ciljevima u Ukrajini. Poruka upozorenja RO-ALERT poslata je meštanima okruga Tulče, gde je grupa dronova i uočena oko dva sata posle ponoći, prenosi Agerpres.

"Područja koja Rusija namerava da napadne nalaze se na teritoriji Ukrajine, ali na maloj udaljenosti od granice sa Rumunijom, pa postoji mogućnost da određeni objekti, nakon odgovora ukrajinske vojske na napad, padnu na rumunsku teritoriju. Još jednom obaveštavamo ljude u severnom okrugu Tulčea, ali i turiste, da nisu gađani ciljevi ili područja na teritoriji Rumunije", naveo je IGSU.

IGSU je u poruci stanovništvu apelovao na smirenost, a u slučaju da objekti počnu da padaju iz vazdušnog prostora, meštanima je savetovano da bi trebalo da se zaštite i odu u skloništa.

08.40 Lavrov pozvao UN da se ne mešaju u "pseudomirovne inicijative" u vezi sa Ukrajinom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da ne dozvoli da predstavnici te organizacije budu uvučeni u "politizovane pseudomirovne inicijative" po pitanju Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

08.25 U napadu dronova u Odeskoj oblasti troje mrtvih

Tri osobe su poginule, a 11 je povređeno jutros u Odeskoj oblasti u napadu ruskih dronova, saopštile su ukrajinske vlasti.

"Rusi su pokrenuli jurišne dronove na jugu našeg regiona", objavila je na Fejsbuku regionalna državna uprava Odese, prenosi Ukrinform.

U napadu su poginule dve žene od 90 i 69 godina, kao i 73-godišnji muškarac. Povređeno je 11 osoba, među kojima i jedno dete. Oštećene su privatne kuće, višespratnice, i automobili, a takođe je izbilo i nekoliko požara, koji su odmah ugašeni.

07.35 Zelenski sa Haris: "To nisu predlozi za mir, već predlozi za predaju"

Posle razgovora s Bajdenom, Zelenski se sastao i sa potpredsednicom SAD i demokratskim predsedničkim kandidatom Kamalom Haris, koja je tokom susreta izjavila da su pozivi da Ukrajina ustupi deo teritorije Rusiji "opasni i neprihvatljivi". Kako prenosi agencija AP, njen komentar predstavlja kritiku sugestija republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa i njegovog kandidata za potpredsednika, senatora Džej Di Vensa, da bi Ukrajina trebalo brzo da sklopi sporazum o okončanju rata.

"To nisu predlozi za mir, već predlozi za predaju", kazala je Haris.

Odnos Zelenskog i Trampa dodatno je pogoršan ove nedelje, nakon što je republikanski predsednički kandidat, umesto da se sastane sa ukrajinskim predsednikom, uputio kritike na njegov račun, navodi AP. Tramp se požalio da SAD nastavljaju da daju milijarde dolara čoveku koji odbija da sklopi sporazum o kraju rata. Pre razgovora sa američkim predsednikom, ukrajinski državnik se juče sastao sa članovima Kongresa.

06.50 Bajden: Rusija neće pobediti u ratu sa Ukrajinom

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, u Beloj kući, da "Rusija neće pobediti".

"Ukrajina će pobediti i bićemo uz vas sve vreme", rekao je Bajden u obraćanju Zelenskom, prenosi Glas Amerike.

On je prethodno najavio više od osam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, da bi toj zemlji pomogao u odbrani protiv ruske invazije. Pomoć obuhvata prvu isporuku precizno navođenih kliznih bombi dometa do 130 kilometara, raketne sisteme "Patriot", kao i municiju vazduh-zemlja.

06.45 Zelenski predstavio Plan pobede delegaciji američkog Kongresa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je ključne tačke Plana pobede tokom sastanka sa delegacijom Predstavničkog doma američkog Kongresa sastavljenom od predstavnika republikanaca i demokrata.

"Nalazimo se u odlučujućem trenutku u ovom ratu. Zato nam je potreban zaista snažan pritisak i jaka pozicija Ukrajine", naveo je ukrajinski predsednik, prenosi Ukrinform.

06.31 Pentagon preporučio da se Ukrajini daju fosforne bombe, Bela kuća odbacila tu ideju

Visoki zvaničnici Pentagona preporučili su da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da obezbede Ukrajini fosforne bombe za upotrebu na bojnom polju, ali je Bela kuća nekoliko puta odbacila tu ideju, izjavila su trojica američkih zvaničnika.

Beli fosfor je voštana supstanca koja se momentalno zapali kada dođe u dodir sa kiseonikom. Gori na veoma visokoj temperaturi i teško se gasi.

Supstanca se lepi za površine, posebno za odeću ili kožu i može da izazove teške opekotine. 

06.18 Kamala Haris sa Zelenskim u Beloj kući

Predsednička kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Haris tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimir Zelenskim u Beloj kući izjavila da o kraju rata ne može biti odlučeno bez Ukrajina.

"Postoje neki u mojoj zemlji koji bi umesto toga naterali Ukrajinu da se odrekne velikih delova svoje suverene teritorije. Ti predlozi su isti kao i Putinovi. Da budemo jasni – to nisu predlozi za mir, već za predaju", rekla je Harisa.

 

Komentari (0)

Evropa