Evropa

uživo RAT U UKRAJINI U ruskom napadu dronovima na Sumi ubijena tri civila

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC

22/10/2024

-

07:42

RAT U UKRAJINI U ruskom napadu dronovima na Sumi ubijena tri civila
RAT U UKRAJINI U ruskom napadu dronovima na Sumi ubijena tri civila - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Emergency Service/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 972 dana. Rusija je lansirala veći broj jurišnih dronova koji lete iznad teritorije Ukrajine, saopštilo je Vazduhoplovsto oružanih snaga. Prve poruka o pretnji upućene su za Harkovsku oblasti i jugoistočni deo Dnjepropetrovske oblasti, u pravcu severa. Istovremeno, na sastanku sa Volodimirom Zelenskim u Kijevu, američki ministar odbrane Lojd Ostin najavio je dodelu paketa vojne pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara, a Zelenski je naveo da se priprema poseban paket od 800 miliona dolara za finansiranje proizvodnje ukrajinskih dronova. Za to vreme, nižu se i reakcije na navode o uključenosti Severne Koreje u rat u Ukrajini, ali i o "planu pobede" koji je Zelenski nedavno predstavio. 

Ključni događaji:

  • Ruski udar "šahedima" širom Ukrajine
  • Zelenski: SAD izdvaja 800 mil. dolara za proizvodnju ukrajinskih dronova
  • Moskva: Saradnja sa Severnom Korejom nije usmerena protiv Seula
  • Rute: Slanje trupa Severne Koreje u Ukrajinu bi eskaliralo sukob
  • Umerov otkrio: Vodili smo tajne pregovore s Rusijom

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                        Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

14.09 SBU: Priveden agent ruskih specijalnih službi u Odesi, planirao više atentata

Služba bezbednosti (SBU) i Nacionalna policija Ukrajine priveli su agenta ruskih specijalnih službi koji se spremao da izvrši atentat na direktora organizacije za zaštitu reda i zakona u Odesi.

"Ubistvo je naručila ruska specijalna služba kako bi izvršila demonstrativnu likvidaciju ličnosti koja je javno podržala mobilizaciju. Na ovaj način neprijatelj je želeo da poseje paniku i destabilizuje društveno-političku situaciju u regionu", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SBU.

Ispostavilo se da je reč o 43-godišnjem državljaninu Ukrajine, koji je dospeo u fokus ruskih specijalnih službi 2017. godine, kada je radio u službi bezbednosti jednog od ruskih oligarhijskih klanova.

Nakon potpune invazije, kontakt s njim je obnovljen, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su specijalne službe Ruske Federacije planirale da naruče ubistva drugih aktivista sa javnim proukrajinskim stavom.

Službenici za sprovođenje zakona izveli su višestruku operaciju i simulirali ubistvo kako bi pronašli i uhapsili ruskog agenta.

SBU je imala zadatak da pronađe ubicu koji bi mogao da izvrši naručeno ubistvo za 80 hiljada dolara, napominje se u saopštenju.

"Da bi sprečili zločin i pribavili dokaze protiv agenta, službenici SBU su podmetnuli potencijalnog 'izvršioca' ubistva. Lažni 'ubica' je delovao pod kontrolom policajaca: kupio je pištolj sa patronama, 'izvršio' zadatak i snimio 'telo' žrtve na kameru telefona. Nakon simulacije ubistva, 'ubica' je kupcu dao potvrdne foto i video fajlove sa lica mesta", precizira se u saopštenju.

Policija je privela ruskog agenta kada se spremao da preda nalogodavcu iz Rusije "dokaze" o naručenom ubistvu.

Prilikom privođenja na javnom mestu, izvršilac je kod sebe imao borbenu granatu F-1, čija bi upotreba mogla dovesti do ljudskih žrtava, i mobilni telefon sa dokazom komunikacije sa ruskim specijalnim službama, navodi se u saopštenju SBU.

Ruskom agentu određen je pritvor, a ukoliko bude proglašen krivim preti mu kazna doživotnog zatvora i oduzimanje imovine.

profimedia

 

13.08 Evropski parlament odobrio zajam Ukrajini od do 35 milijardi evra

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) danas su dali zeleno svetlo za vanredni zajam Ukrajini od do 35 milijardi evra, koji će biti otplaćen budućim prihodima od zamrznute ruske imovine.

Sa 518 glasova za, 56 protiv i 61 uzdržanim, EP je podržao novu makrofinansijsku pomoć (MFA) kako bi pomogao Ukrajini protiv, kako se navodi u saopštenju EP, "ruskog brutalnog agresorskog rata".

Ova pozajmica je deo Unije paketa G7, koji je dogovoren u junu prošle godine, kako bi se obezbedilo do 50 milijardi dolara finansijske podrške Ukrajini, što je oko 45 milijardi evra.

Ipak, napominje se u saopštenju, konačan iznos doprinosa EU mogao bi da bude manji, zavisno od veličine kredita drugih partnera G7.

Kako se dodaje, novouspostavljeni okvir Mehanizam saradnje za zajmove Ukrajini omogućiće Ukrajini buduće prihode od zamrznute imovine Centralne banke Rusije, koja se nalazi u EU.

Nova sredstva u okviru makrofinansijske pomoći biće isplaćena do kraja 2025.

Zajam je uslovljen kontinuiranom posvećenošću Ukrajine održavanju efikasnih demokratskih mehanizama, poštovanju ljudskih prava i dodatnim političkim uslovima,  koji će biti navedeni u memorandumu o razumevanju.

Pored toga, sistemi upravljanja i kontrole, navedeni u Ukrajinskom planu, zajedno sa specifičnim merama za sprečavanje prevara i drugih nepravilnosti, primenjivaće se na zajam makrofinansijske pomoći.

Vlade država članica EU ranije su podržale ovaj predlog, a Savet planira da, nakon glasanja, usvoji uredbu pismenom procedurom, koja će stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu EU.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

10.37 Yonhap: Seul razmatra slanje vojnog osoblja u Ukrajinu da nadgleda severnokorejske trupe

Južna Koreja razmatra da pošalje tim osoblja u Ukrajinu da nadgleda severnokorejske trupe koje bi Rusija mogla da uključi u svoje ratne napore, izvestila je agencija Yonhap, pozivajući se na neimenovani izvor iz vlade, prenosi "The Kyiv Independent".

"Postoji mogućnost da će osoblje biti poslato u Ukrajinu da nadgleda taktiku i borbene sposobnosti severnokorejskih specijalnih snaga upućenih u podršku Rusiji", rekao je izvor.

Moskva planira da u narednim mesecima uključi Pjongjang u rat u Ukrajini, sa oko 10.000 severnokorejskih vojnika koji se spremaju da se pridruže ruskoj vojsci, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je da će prva grupa od 2.600 vojnika biti raspoređena u ruskoj Kurskoj oblasti, gde je Ukrajina započela prekogranični upad u avgustu i još uvek drži značajne delove teritorije.

On je rekao da se blizu 11.000 severnokorejskih vojnika nalazi u Rusiji i da će biti "spremni za borbu" u Ukrajini do 1. novembra.

Ako bude raspoređen, južnokorejski tim bi mogao da uključi vojno osoblje iz obaveštajnih jedinica koje će moći da analiziraju taktiku ratovanja Pjongjanga ili da učestvuju u ispitivanjima zarobljenih Severnokorejaca.

profimedia

 

07.14 U ruskom napadu dronovima na Sumi ubijena tri civila

U ruskom napadu dronovima na stambenu oblast u ukrajinskom gradu Sumi tokom noći poginula su tri civila, uključujući jedno dete, saopštio je regionalni guverner Ihor Kalčenko.

"Tri osobe, uključujući dete, poginule su u noćnom napadu neprijateljskih dronova na stambene zgrade", rekao je Kalčenko u poruci na Telegramu.

On je dodao da  ruske snage i jutros nastavljaju da granatiraju Sumi, prenosi Ukrinform.

"Neprijatelj je jutros pogodio stambenu zgradu i objekte vitalne infrastrukture. Posledice jutrošnjeg napada se utvrđuju", saopštio je ukrajinski zvaničnik.

Iz vojno administratvine uprave ovog regiona saopšteno je da su ukrajinske snage jutros oborile 25 ruskih dronova, navodi Ukrinform.

profimedia

 

07.05 Vud: Ako Severna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu, to bi bio zabrinjavajući potez

Zameničk američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Robert Vud izjavio je danas da bi bio "opasan i veoma zabrinjavajući razvoj događaja" ako Severna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu da se bore zajedno sa Rusijom.

"Mi se konsultujemo sa našim saveznicima i partnerima o implikacijama tako dramatičnog poteza", rekao je Vud na sastanku Saveta bezbednosti UN, prenosi Reuters.

Prema njegovim rečima, Moskva više nije u stanju da nastavi rat protiv Ukrajine bez spoljne pomoći Severne Koreje, Irana i Kine.

"Znamo da Rusija trpi izuzetne gubitke na bojnom polju zahvaljujući hrabrosti i efikasnosti ukrajinske vojske. Rusija ne može da nastavi svoju agresiju bez pomoći", rekao je predstavnik SAD.

To, kako je ocenio, znači da će se "rat završiti ako Iran i Severna Koreja prestanu da pružaju vojnu pomoć i ako Kina prestane da isporučuje robu i komponente dvostruke namene".
Vud je naglasio da partnerstvo Rusije sa Severnom Korejom, Iranom i Kinom povećava pretnje miru i bezbednosti van Ukrajine.

"I to se ne odnosi samo na Evropu, već i na Indo-pacifički region, Bliski istok i Afriku", naglasio je on.

Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

 

06.54 Zelenski: SAD će izdvojiti 800 miliona dolara za proizvodnju ukrajinskih dronova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je SAD na paketu odbrambene pomoći u iznosu od 400 miliona dolara i naveo da se priprema poseban paket od 800 miliona dolara za finansiranje proizvodnje ukrajinskih dronova.

Tanjug/AP/Press Service Of The President Of Ukraine

 

06.46 Bartoševski: Poljska želi da vidi tajne anekse Plana pobede

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Vladislav Teofil Bartoševski izjavio je da Poljska treba da bude uključena u međunarodne rasprave o situaciji u Ukrajini, jer će Varšava sigurno biti ključni deo obnove zemlje. Prema njegovim rečima, Poljska želi da se upozna sa tajnim aneksima Plana pobede Ukrajine i o tome će kontaktirati ukrajinsku stranu.

06.37 Umerov: Vodili smo tajne pregovore s Rusijom

Nakon početka velikog rata Ruske Federacije protiv Ukrajine, vođeni su tajni pregovori između Kijeva i Moskve, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov. Pregovori su se, kako je istakao u intervjuu za Vašington post, posebno ticali i "sporazuma o žitu".

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Rustem Umerov

06.29 Rute: Slanje trupa Severne Koreje u Ukrajinu bi eskaliralo sukob

Ako bi Severna Koreja poslala trupe u Ukrajinu da se bore za Rusiju, to bi značajno eskaliralo sukob, izjavio je generalni sekretar NATO-a Mark Rute. Rute je razgovarao sa predsednikom Južne Koreje o bliskom partnerstvu Alijanse sa Seulom, sa fokusom na saradnju u oblasti odbrambene industrije i međusobno povezanu bezbednost evroatlantskog i indopacifičkog regiona, preneo je Rojters.

06.11 Moskva: Saradnja sa Severnom Korejom nije usmerena protiv Seula

Saradnja između Rusije i Severne Koreje je u skladu sa međunarodnim pravom i nije usmerena protiv bezbednosnih interesa Južne Koreje, saopštio je danas ruski ambasador u Seulu Georgij Zinovjev.

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin and Korean Central News Agency

 

06.00 Ruski udar "šahedima" širom Ukrajine

Rusija je lansirala veći broj jurišnih dronova koji trenutno lete iznad teritorije Ukrajine, saopštilo je Vazduhoplovsto oružanih snaga. Prve poruka o pretnji upotrebom bespilotnih letelica upućene su za Harkovsku oblasti, a za nekoliko minuta i za Sumsk. Vazduhoplovstvo je je potom javilo da bespilotne letelice lete u jugoistočnom delu Dnjepropetrovske oblasti, u pravcu severa, prenosi  Ukrajinska pravda.

Komentari (0)

Evropa