Politika

"Neki na Zapadnom Balkanu nisu srećni jer je Tusk odabrao Srbiju": Kakve poruke je premijer Poljske poslao u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2024

-

17:27

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Poljske Donald Tusk došao je u dvodnevnu posetu Srbiji. Ovo nije prvi put da poznati političar u evropskim okvirima boravi u Beogradu, što kao zvaničnik matične države, što kao visoki funkcioner EU. Mnoge je iznenadilo to što se na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obratio na srpskom jeziku, a tom prilikom je poslao poruke koje se tiču evropskog puta Srbije ali i optimistične poruke kada je reč o saradnji Srbije i Poljske.

Donald Tusk je, pre svega, čovek koga predsednik Vučić veoma uvažava, rekao je istoričar iz Poljske Vladimir Todić za Euronews Srbija. Analizirajući Tuskovu posetu Beogradu, istakao je da su te relacije, po onome što on zna, ne samo političke već da imaju i jedno dublje, lično razumevanje.

"Mene nije začudilo obraćanje Donalda Tuska na srpskom jer mi je jako dobro poznato da je on jedan od retkih političara u Poljskoj sa velikim afinitetom i senzibilitetom prema Srbiji", rekao je Todić.  

Prema njegovim rečima, srpska strana bi trebalo da uzme u obzir ogromne kapacitete koje Poljska kao država poseduje, a koje u poslednjih 30 godina ili nije primetila ili nije koristila.  

Kao što je to činio i tokom prethodnih poseta Beogradu, Tusk je poslao ohrabrujuće poruke kada je reč o evropskom putu Srbije. "Bez Srbije, Evropska unija nije kompletna" - rekao je i dodao da će njegova zamlja, kada uskoro preuzme predsedavanje Unijom, proširenje i saradnju sa Srbijom videti kao prioritet.

Euronews Srbija

Todić navodi da mu je drago što je Tusk to rekao posle sastanka jer je ono što je moglo da se pročita u poljskim medijima u prethodnom periodu ukazivalo na jednu veliku dilemu - na koji način Poljska treba da preuzme to predsedavanje? 

"Da li će to kormilarenje brodom EU u sledećih šest meseci ići u pravcu kolektivnog prihvatanja i primanja Zapadnog Balkana zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom, ili će se ići nekakvim individualnom putem", objasnio je sagovornik Euronews Srbija.  

Mogućnost saradnje u namenskoj industriji

Dodaje da je veoma značajno to što je Tusk izabrao baš Srbiju za dvodnevnu posetu jer, po njegovim informacijama, neki zvaničnici na Zapadnom Balkanu nisu uopšte bili srećni zbog toga. 

"Dakle, poruke su ohrabrujuće, postoje tu različte poruke gde se akcentovala ekonomska saradnja, ali je Donald Tusk akcentovao nešto što je naša strana, čini mi se, prećutala, a to je mogućnost saradnje oko namenske industrije", ukazao je Todić.  

Inače, Tusk je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem rekao da Poljska igra ključnu ulogu u evropskoj politici u domenu odbrane i bezbednosti i da bi želeo da Poljska i Srbija budu dobar duet. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Vladimir Todić veruje da tu postoji veliki kapacitet za saradnju na obostranu korist. 

"Takođe bih podsetio da postoji jedno posebno interesovanje Poljske za Srbiju. Več godinu dana u Beogradu radi Poljski kulturni institut, jedan od 26 njihovih instituta u svetu. Poljska vrlo retko osniva svoje kulturne ustanove i razvija svoju kulturnu saradnju. Tako da i to takođe mramo da imamo u vidu. Da na neki način mi iskoristimo različite kapacitete i prostore koje nam ta saradnja u perspektivi nudi”, rekao je Todić.  

"Tusk svestan da ne postoji nikakav status quo na Zapadnom Balkanu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ne krije da Tusk želi da vidi potpunu uslkađenost sa evropskim deklaracijama u pogledu sankcija protiv Rusije i zahvalio mu je što ga je saslušao. S druge strane, Tusk je poručio da mu je nakon iskrenog i otvorenog razgovora jasnija pozicija Srbije, ali da je uveren da razgovor otvara mnogo širu perspektivu kada je reč o saradnji između cele EU i Srbije, ali i Poljske i Srbije. 

Kako Todić napominje, Poljska je veoma zainteresovana za određene bezbednosne teme, ne samo na prostoru Zapadnog Balkana, nego i Balkana uopšte. 

"Mislim da je Tusk, za razliku od mnogih evropskih političara svestan da ne postoji nikakav status quo, niti je moguće postojanje bilo kakvog statusa quo na Balkanu. Drugim rečima, ukoliko Zapad, EU i SAD ne iskoriste mogućnosti da integrišu Zapadni Balkan, onda će svakako neke druge zemlje i sile to raditi. Uostalom, one to i rade", naveo je.  

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ističe da Poljska ima ono što bi Srbiji moglo da bude od koristi, a to je "izuzetno dobar uvid", s obzirom da je rat u Ukrajini otvorio te teme, “na koji način ruska politika artikuliše svoje interese i šta ruska politika želi, ne samo u svom zagraničju, nego i na istoku Evrope".

"Mislim da bi ta vrsta razmene na mnogim nivouima oko ruske teme mogla da bude od obostrane koristi", zaključio je Vladimir Todić u razgovoru za Euronews Srbija.  

Komentari (0)

Srbija