Evropa

Može li Makron da privoli Francuze? Neki "iz inata" neće da glasaju za njega, dosadila im priča o opasnosti od desnice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2024

-

20:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je rezultat evropskih izbora pokazao šta brine i muči građane Evropske unije.

Makron smatra da je ovo istorijski trenutak za Francusku i da su u nedelju maske pale, ukazujući na najavu lidera konzervativnih Republikanaca da će podržati savez sa Nacionalnim okupljanjem Marine Le Pen.

Pozvao je na ujedinjenje socijaldemokrata, zelenih i demohrišćana pred vanredne izbore i kažu ne ekstremima. Potvrdio je i da neće podneti ostavku ako njegova stranka izgubi na izborima.

"Ne smemo da budemo ravnodušni ili gluvi pred porukom birača. Moramo da pružimo demokratski odgovor. Za mene taj odgovor nije promena vlade ili koalicija koje su bile nemoguće u parlamentu. Odgovor je raspuštanje parlamenta i to traži pojašnjenje. Ovo je trenutak kada se naša zemlja suočava sa mnogim izazovima i ne sme da dozvoli ekstremima da preuzmu. Reč je o poverenju u naš narod, našu demokratiju, republikanski duh, zdrav razum. Okretanje narodu je po mom mišljenju bio jedini republikanski izbor", rekao je francuski lider tokom obraćanja.

Otašević: Francuzima dosadilo da glasaju samo da bi zaustavili krajnju desnicu

Za Euronews o ovoj temi govorila je Ana Otašević, novinarka Le Monde Diplomatique-a. Ana Otašević, koja ne misli da je verovatno da je Makron ubedio birače ovim rizičnim nastupom.

"Ovo je početak kampanje za izbore, za novi krug izbora koji su sad sazvani u onom trenutku kada je bilo jasno da se menja politička slika u Francuskoj. To je bilo u nedelju, evropski izbori su bili u pitanju, ali zapravo oni su ovde doživljeni kao nacionalni izbori. Odluka Makrona da raspusti skupštinu je izazvala veliku nevericu, ne samo među različitim političkim opcijama u Francuskoj, od levice do desnice, već i među samim Francuzima. Svi se pitaju kako predsednik misli da za dve nedelje promeni ovu situaciju kakva je sada, odnosno ishod izbora koji pokazuje da je Francuska u krizi, pokazuje da se politički pejzaž menja. Dakle, ovo je prvi korak u kampanji za parlamentarne izbore koji dolaze već prvi krug za 18 dana, ali izdaleka nije verovatno da je on ovim nastupom ubedio Francuze, a ni da će to uspeti u ovom narodnom periodu koji mnogi ocenjuju kao veoma kratak da se promeni stanje stvari", objašnjava novinarka francuskog lista.

Otašević podseća da se slična situacija ponavlja od izbora do izbora zadnjih 20 godina, te da je Francuzima dosadilo da glasaju samo zato što treba da se spreči da ekstremna desnica dođe na vlast.

"Sada se pokazuje da su na ovim izborima, evropskim, na kojima je bila velika izlaznost, da su ove snage u jednom istorijskom usponu i da ekstremna desnica zaista ima mogućnost da dođe na vlast. Čak može da dobije premijersko mesto, koje bi u slučaju da se potvrdi ovaj izbor od nedelje pripalo predsedniku najsnažnije partije sa te snažne odnosno tvrde desnice, a to je Žordan Bardela", kaže naša sagovornica.

U pitanju je mladi lider kojem je tek 28 godina, ali uspeva da, kako kaže Otašević, privuče sve ono što Francuzi nose kao osećaj nezadovoljstva i besa prema vladi, Makronu, i samoj njegovoj ličnosti.

Tanjug/AP/Michel Euler

 

"Zato je jedno od pitanja danas bilo da li nameravate da se povučete, odnosno da se ne pojavljujete često u ovom periodu, sada do prvog kruga, zato što je veliki broj Francuza razočaran njegovom politikom i glasa ne zato što im se sviđa politički program ekstremne desnice ili zato što ga dobro poznaju, nego da bi kaznio Makrona i njegovu politiku", kaže novinarka i dodaje da je u pitanju vrlo hazarderska igra sa neizvesnim ishodom.

Prema njoj mnogi Francuzi smatraju da je Makron tu odluku doneo sam i da može da odvede u potpuno nepoznatom pravcu.

"Nikada se nije desilo da ove političke snage zauzmu toliki prostor na francuskoj sceni i da su u stanju da potpuno promene pravac kojim Francuska ide i koji je, ono što je i Makron rekao, jedan republikanski, uhodan pravac između levice ili desnice, ali koji je poznati i koji ima dugu tradiciju. Ovo sada bi bio iskorak koji bi ne samo Francusku doveo u jednu situaciju duboke krize, već i celu Evropu", upozorava Otašević.

Ona je u svom tekstu postavila pitanje da  hoće li Makron predati ključeve moći Marin le Pen, ali ponavlja da je to neizvesno, podsećajući na reči samog francuskog predsednika koji je upozorio na defetizam. Sa druge strane, Otašević napominje da je ono što se desilo na evropskim izborima trend, a ne samo slučajnost.

"Velika odgovornost je na Makronu i na njegovoj većini. Naravno, njegov rezon je da ne može da vlada u situaciji u kojoj nema apsolutnu većinu u skupštini, koja je blokirana i ne može da sprovede reforme koje želi. I ta situacija traje već neko vreme. Ali ono što je jasno je da on nije uspeo u svojoj zamisli i u svom obećanju da spreči prodor ovih snaga. Imao je dva mandata, ovaj mandat još traje tri godine, ali je trend da upravo snage koje je on trebalo da spreči, da izbije u prvi plan, da su one sada tu i da on nema jasan odgovor kako da se njima suprostavi", rekla je novinarka.

Još jedan Makronov problem je, po mišljenju Otašević, to što mnogi krive upravo njega za dramatični proboj desnice.

"Jedini odgovor koji daje je da ih stavlja rame uz rame sa partijama sa krajnje levice, a to je ono što mu mnogi zameraju. Da je on normalizovao partije tvrde desnice i da je tako i doveo Francusku u ovu situaciju, odnosno političku scenu koja je sada u vrlo neizvesnim i mutnim vodama", zaključuje ona. 

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa