Fokus

Trupe iz Severne Koreje u borbama u Ukrajini? Četiri pitanja nakon objavljivanja izveštaja koje Moskva negira

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

19/10/2024

-

10:00

Trupe iz Severne Koreje u borbama u Ukrajini? Četiri pitanja nakon objavljivanja izveštaja koje Moskva negira
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska vojska navodno formira jedinicu od oko 3.000 Severnokorejaca, rekli su za BBC ukrajinski vojni obaveštajni izvori, a njihov najnoviji izveštaj sugeriše da Pjongjang formira bliski vojni savez sa Kremljom. BBC dodaje, međutim, da do sada nije uočio bilo kakve znake formiranja tako velike jedinice na ruskom Dalekom istoku, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izveštaje o umešanosti Severne Koreje. Bez obzira na to, vest je svakako odjeknula u svetu i nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da veze između Moskve i Pjongjanga "ulaze u novu i više zabrinjavajuću fazu".

Nema sumnje da su Moskva i Pjongjang produbili nivoe saradnje poslednjih meseci. Lider Severne Koreje Kim Džong Un poslao je Vladimiru Putinu rođendansku poruku prošle nedelje u kojoj ga je nazvao svojim "najbližim saborcem".

Zelenski je već govorio o pridruživanju Severne Koreje ratu, a ministar odbrane Južne Koreje je ovog meseca rekao da je šansa za rameštanje severnokorejskih trupa u Ukrajinu "veoma verovatna". 

Najveći znak pitanja ostao je u broju uključenih. Vojni izvor na ruskom Dalekom istoku potvrdio je za BBC Rusija da je "stigao određeni broj Severnokorejaca" i da su stacionirani u jednoj od vojnih baza u blizini Usurijska, severno od Vladivostoka. Izvor je odbio da navede precizan broj, ali je naveo da "nije ni blizu 3.000".

Vojni stručnjaci navode da sumnjaju da jedinice ruske vojske mogu uspešno da inkorporiraju severnokorejske vojnika u njihove redove.

"U početku nije bilo tako lako uključiti stotine ruskih zatvorenika, a svi ti momci su govorili ruski", rekao je za BBC jedan analitičar, koji je u Rusiji pa nije želeo da bude imenovan.

Inače, još u junu je ruski predsednik nazdravio "mirnom i odbrambenom" paktu sa Kim Džong Unom. Postoji i sve više dokaza da Severna Koreja snabdeva Rusiju municijom, što je nedavno pokazalo pronalaženje projektila u ukrajinskoj oblasti Poltava. 

Zašto su Rusiji potrebne trupe Severne Koreje za borbu u Ukrajini?

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov severnokorejski kolega Kim Džong Un potpisali su u junu tajni "sporazum o uzajamnoj pomoći" koji je možda olakšao transfer municije i projektila – a sada i trupa.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Glasine o transferu velikog broja severnokorejskih trupa dolaze usred izveštaja u ukrajinskim medijima da se Putin bori da mobiliše još Rusa usred rastuće nelagode kod kuće zbog dužine i cene rata, kako finansijski tako i u smislu žrtava, prenosi Guardian. Prošle nedelje je New York Times izvestio da je septembar bio "najkrvaviji" mesec do sada za ruske trupe koje se bore u ratu, sa 115.000 ubijenih Rusa od početka rata i 500.000 ranjenih.

Ove nedelje, Kyiv Post je citirao ukrajinske vojne izvore koji su rekli da je čak 3.000 severnokorejskih vojnika snabdeveno malokalibarskim oružjem i municijom pre njihovog angažovanja u "operacijama visokog rizika koje imaju za cilj smanjenje pritiska na ruske snage".

Kakvu ulogu u sukobu imaju severnokorejski vojnici?

Iako detalji o sporazumu Putin-Kim nikada nisu objavljeni, mediji navode da se nekoliko hiljada severnokorejskih vojnika obučava u Rusiji i da bi mogli da budu raspoređeni na liniju fronta do kraja godine.

To bi bilo pored desetina severnokorejskih tehničara koji su navodno poslati u Ukrajinu da pomognu u razmeštanju izvezenog oružja, uključujući balističke rakete KN-23.

Kako je Guardian izvestio prošle nedelje, veruje se da je severnokorejsko osoblje koje je nudilo tehničke savete svojim ruskim kolegama među mrtvima nakon ukrajinskog raketnog udara na teritoriju koju je okupirala Rusija u blizini Donjecka ranije ovog meseca.

Šta će Severna Koreja dobiti zauzvrat?

Kimov režim će imati finansijsku i vojnu korist, iako će bliže veze sa Rusijom samo produbiti njegovu izolaciju u široj međunarodnoj zajednici.

Severna Koreja, koja je decenijama bila podvrgnuta sankcijama UN zbog svojih nuklearnih programa i programa balističkih projektila, neprestano traži nove izvore strane valute.
Ionako krhka ekonomija zemlje bila je teško pogođena zatvaranjem granica sa Kinom – daleko njenim najvećim trgovinskim partnerom – tokom krize sa pandemijom kovida 19 i tek treba da se u potpunosti oporavi.

Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

Severnokorejski civili, kako se izveštava, poslati u Ukrajinu da obnove razorenu infrastrukturu u oblastima pod ruskom kontrolom su još jedan izvor novca, uprkos naredbi UN da se svi severnokorejski radnici migranti vrate u domovinu do kraja 2019.

Generali vojske Severne Koreje mogli bi da izvuku vredne lekcije o ratovanju i dok zemlja podiže tenzije sa Južnom Korejom i njenim saveznicima, dok sukob u Ukrajini daje režimu priliku da proceni koliko dobro – ili loše – njegova municija i projektili rade u stvarnom ratnom okruženju.

Kada je Kim prošle godine posetio Putina u Rusiji, pretpostavlja se da je razgovarao o mogućoj pomoći Rusije u vezi sa problematičnim severnokorejskim špijunskim satelitskim programom.

Kako su reagovali Ukrajina i njeni saveznici?

Pozivajući se na brifinge ukrajinske obaveštajne službe koji potvrđuju "stvarnu umešanost" Severne Koreje u rat, Zelenski je rekao u postu u Telegramu ove nedelje da je njihovo prisustvo pokazalo da je Ukrajini potrebna veća međunarodna podrška da izvrši pritisak na Rusiju i "spreči veći rat".

SAD su saopštile da su "zabrinute" izveštajima, koje je Kremlj opisao kao "lažne vesti".

Šon Savet, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da bi svako učešće Severne Koreje u ratu označilo značajno povećanje odbrambenih veza Pjongjanga i Moskve. 

"Takav potez bi takođe ukazivao na novi nivo očaja za Rusiju jer nastavlja da trpi značajne žrtve na bojnom polju u svom brutalnom ratu protiv Ukrajine", rekao je Savet.

Komentari (0)

Svet