Evropa

Zelenski predstavio "plan pobede": Ima pet tačaka i tajne dodatke, predstavlja i moguću eskalaciju sukoba

Komentari

Autor: Strana.ua, Kyiv Post

16/10/2024

-

12:15

Zelenski predstavio "plan pobede": Ima pet tačaka i tajne dodatke, predstavlja i moguću eskalaciju sukoba
Tanjug/AP/Press Service Of The President Of Ukraine - Copyright Tanjug/AP/Press Service Of The President Of Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je govorom u Vrhovnoj radi Ukrajine izložio svoj dugo najavljivani "plan pobede“.

Zelenski je poslanicima rekao da je "pobeda za neke postala neprijatna reč“ i da će "plan pobede biti most do mirovnog samita“. Zahvaljujući njemu, rat će biti moguće okončati najkasnije 2025. tvrdi ukrajinski lider.

Plan ima pet tačaka:

- Pozivanje Ukrajine u NATO pre kraja rata

- Nastavak operacija na teritoriji Rusije i ukidanje ograničenja za udare na njenoj teritoriji. Obaranje ruskih aviona, proširenje upotrebe ukrajinskih dronova i projektila zajedno sa partnerima, kao i pristup obaveštajnim podacima partnera

- Raspoređivanje "nenuklearnog paketa odvraćanja“ na teritoriji Ukrajine

- Razvoj strateškog i ekonomskog potencijala Ukrajine i jačanje sankcija protiv Ruske Federacije

- Nakon završetka rata, ukrajinska vojska može iskoristiti svoje iskustvo za jačanje odbrane NATO-a i Evrope. Američki kontingent u Evropi moći će da zameni ukrajinsku vojsku

Prema Zelenskom, druga, treća i četvrta tačka imaju tajne dodatke, koji su predstavljeni partnerima. Navodi se da ukupno ima tri tajna aneksa.

"Ako plan bude podržan, možemo da okončamo rat najkasnije sledeće godine“, rekao je Zelenski u parlamentu u prisustvu glavnog komandanta Oleksandra Sirskog, šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova i zapadnih diplomata.

Poziv Ukrajini da uđe u NATO stavljen je na vrh liste. Kijev je podneo zahtev za pridruživanje u septembru 2022, ali još nije dobio jasan signal od saveznika, piše Kyiv Post.

Zelenski je rekao da taj korak treba preduzeti odmah, što predstavlja pomak u odnosu na njegove ranije komentare da bi taj potez mogao biti odložen do kraja rata.

Drugi član naglašava potrebu da se rat dovede na rusku teritoriju, kao na primer tokom prekograničnog upada u Kursk koji je pokrenut početkom avgusta.

Ova stavka takođe poziva na ukidanje ograničenja za udare dugog dometa u Rusiji, dodatno snabdevanje dalekometnim kapacitetima i podršku Zapada u obaranju ruskih raketa i dronova iznad Ukrajine.

Treća tačka se odnosi na nenuklearno odvraćanje i uključuje tajni deo, koji nije preciziran. Ukrajina predlaže "sveobuhvatni nenuklearni paket strateškog odvraćanja na svojoj teritoriji“ koji bi navodno zaštitio zemlju od buduće agresije.

Četvrti deo govori o eksploataciji prirodnih resursa Ukrajine, kao što su uranijum, titanijum i litijum, koji predstavljaju potencijal ekonomskog rasta za Kijev i EU. Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkom ulaganju i korišćenju ovih resursa sa EU i SAD.

Deo plana takođe poziva na jačanje međunarodnih sankcija protiv Rusije kako bi se potkopala njena sposobnost da nastavi sa ratom.

Peti deo se odnosi na posleratnu bezbednosnu arhitekturu Ukrajine. Kijev se, kako navodi Zelenski, može pohvaliti velikim iskusnom i vojnom snagom koja treba da ojača NATO i evropski kontinent.

Inače, juče je savetnik šefa Predsedničke kancelarije Mihail Podoljak najavio da Zelenski svoj "plan pobede“ neće u potpunosti predstaviti Radi, i da će faliti osetljive vojne komponente.

Zelenski: Plan pobede je garancija da će ludaci u Kremlju izgubiti priliku da nastave rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je danas da će "Plan pobede" pomoći da se otvori put za drugi samit mira, koji će staviti pravednu tačku na, kako je rekao, rat za Ukrajinu. 

"Plan pobede je put za jačanje Ukrajine. To je potrebno ne samo da zaštitimo naše pozicije, već i da izgradimo most do održavanja drugog samita mira, čime će se staviti pravedna tačka na ovaj rat za Ukrajinu", naglasio je Zelenski tokom govora u Vrhovnoj radi, prenosi Ukrinform.

Predsednik je naglasio da je Ukrajina otvorena za diplomatiju, ali za poštenu diplomatiju, zbog čega, kako je naveo, postoji Formula mira. 

"Plan pobede je garancija da će ludaci u Kremlju izgubiti priliku da nastave rat. Dakle, 'Plan pobede' je most ka primeni Formule mira i put do poštene diplomatije. Kao rezultat toga, Rusija mora zauvek izgubiti kontrolu nad Ukrajinom, pa čak i želju za takvom kontrolom. Ovo je garancija života za Ukrajinu. I u isto vreme, to je garancija mira za Evropu", rekao je Zelenski. 

On je naglasio da na ovom putu Ukrajina mora biti jaka, jedinstvena i svesna - "svesna da Rusija ne može da pusti Ukrajinu, ali Rusija može i mora da izgubi Ukrajinu".

Prema njegovim rečima, ukrajinski partneri, kojima je već predstavljen Plan pobede, zauzeli su praktičan pristup tome, a strane su se fokusirale na detalje radi efektivne podrške. 

Zelenski je najavio da će Plan predstaviti sutra na sastanku Evropskog saveta.

Savetnik Zelenskog: SAD vrše pritisak da se mobilišu mladi od 18 do 25 godina 

SAD očigledno vrše pritisak na Kijev da smanji starosnu granicu za mobilizaciju sa sadašnjih 25 godina, objavio je na savetnik predsednika Ukrajine Sergej Leščenko.

"Američki političari iz obe stranke vrše pritisak na predsednika Zelenskog da pita zašto Ukrajina ne mobiliše mlade od 18 do 25 godina“, napisao je Leščenko.

Amerikanci su iskoristili argument da su i 19-godišnjaci mobilisani u Vijetnamskom ratu, dodaje on.

Zelenski, sa druge strane, pokušava da zadrži sadašnje propise. U Ukrajini se mobilišu radno sposobni muškarci od 25 do 60 godina. Mladići između 18 i 25 godina moraju se prijaviti za služenje vojnog roka i za to vreme im nije dozvoljeno da napuste zemlju.

Međutim, priliv regruta na ovaj način se smatra slabim, piše nemačka agencija dpa.

Ukrajina želi poziv u NATO dok je Bajden još u Beloj kući

Ukrajina želi poziv za ulazak u NATO dok je Džozef Bajden i dalje predsednik SAD,  izjavila je ambasadorka Ukrajine pri NATO-u Natalija Halibarenko, prenosi Reuters.

Ona dodaje da bi to mogao biti važan politički signal. 

Prema Halibarenkovoj, poziv u NATO bi eliminisao "kost zavade“ između Ukrajine i Ruske Federacije.

Inače, kao glavni povod za rat koji je navela Moskva je moguće članstvo Ukrajine u NATO-u.

Ukrajina je, sa svoje strane, insistira da se mora pridružiti Alijansi kako bi se branila od buduće ruske agresije.

"Kada kažemo da postoji poziv, to je kao konačna presuda za Rusku Federaciju“, dodao je ambasador.

 

Komentari (0)

Evropa