Evropa

Prisilna mobilizacija u Ukrajini: Vojni komesari vrše racije i na pijacama, tuku ih i odvoze u nepoznatom pravcu

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2024

-

16:44

Prisilna mobilizacija u Ukrajini: Vojni komesari vrše racije i na pijacama, tuku ih i odvoze u nepoznatom pravcu
Prisilna mobilizacija u Ukrajini: Vojni komesari vrše racije i na pijacama, tuku ih i odvoze u nepoznatom pravcu - Copyright Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Osim u restoranima i tržnim centrima, zaposleni u ukrajinskim vojnim kancelarijama počeli su da vrše racije i na gradskim pijacama, u potrazi za muškarcima koji se kriju od mobilizacije, objavio je danas lokalni list Strana.ua.

Dan ranije ukrajinski mediji su pisali o velikim prepadima u objektima za zabavu širom zemlje, prenela je agencija RIA Novosti. 

Racije su organizovane u Kijevu, Dnjepropetrovsku, Harkovu, Hmeljnickom, Lavovu i drugim ukrajinskim gradovima. 

Osim u noćnim klubovima i barovima, racija je bila organizovana i na koncertu popularne ukrajinske grupe "Okean Elzi" u Kijevu.

"Iz različitih regiona stižu izveštaji o nastavku masovnih racija zaposlenih u TCC-u (teritorijalni regrutacioni centri). Odlaze u restorane i tržne centre. A u Černivcima, kako izveštavaju lokalni stanovnici, danas su vojni komesari blokirali sve izlaze na jednoj od gradskih pijaca. Predstvanici TCC se šetaju između redova i kupe i one koji imaju dokumenta", navedeo je na Telegram kanalu Strana.ua.

Na Internetu su široko rasprostranjeni video snimci prisilne mobilizacije, na kojima predstavnici ukrajinskih vojnih kancelarija, tuku i koriste silu nad muškarcima uzrasta za mobilizaciju i odvoze ih minibusevima u nepoznatom pravcu.

Zakon o inteziviranju mobilizacije u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja.

On obavezuje sve obveznike da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru u roku od 60 dana od dana stupanja zakona na snagu. 

Zakonom je predviđeno da vojni obveznici moraju stalno da nose sa sobom vojnu legitimaciju i da je predoče na zahtev zaposlenih u vojnom registru i policiji. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa