Evropa

Ukrajinci se spremaju za zimu bez struje: Građani Kijeva se snalaze kako ne bi sedeli u mraku

Komentari

Autor: Euronews

12/10/2024

-

23:47

Ukrajinci se spremaju za zimu bez struje: Građani Kijeva se snalaze kako ne bi sedeli u mraku
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina se sprema za oštru zimu. Više od 50 odsto energetske infrastrukture uništeno je u ruskim raketnim i napadima dronova nakon početka invazije 2022.

Umesto da se predaju mraku, neki Ukrajinci su se okrenuli suncu da bi izbegli moguće nestanke struje.

U stanovima povezanim na krovne solarne sisteme, stanovnici koriste konvertere struje i baterije za skladištenje električne energije do 24 sata.

Jedan od Ukrajinaca koji su priključen na ovaj sistem je Ihor Kondenko, koji živi u stambenom kompleksu u glavnom gradu Kijevu, piše Euronews. On kaže da koristi solarnu energiju svakodnevno.

"Iako je već sredina jeseni, danas je sunčan dan, tako da danas koristimo samo sunčevu energiju. Uspeli smo i da napunimo baterije i posle zalaska sunca naš dom dobija struju samo iz akumulatora“, rekao je on.

Ukrajinski fond za energetsku efikasnost (EEF), koji je pomogao Kondenku da se poveže na mrežu čiste energije, osnovan je pre pet godina sa ciljem da podrži zelenu tranziciju.

Prema veb stranici agencije, EEF daje grantove vlasnicima kuća za poboljšanje njihove energetske efikasnosti i plaća do 70 odsto troškova povezanih sa finansiranjem opreme. Ali rat je promenio te planove.

"Trenutno je ovaj program pomaganje ljudima da prebrode tešku zimu u svojim domovima“, rekao je tehnički direktor EEF-a Dmitro Sirih.

"To je cilj broj jedan. Drugi cilj je podrška zelenoj revoluciji i proizvodnji energije iz čistog izvora. Delimično, program takođe doprinosi ovom cilju", dodaje on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa