Region

Plenković: Samit u Dubrovniku najbolji do sada, Vučić pozvan jer je deo tog foruma

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

15:19

Plenković: Samit u Dubrovniku najbolji do sada, Vučić pozvan jer je deo tog foruma
Plenković: Samit u Dubrovniku najbolji do sada, Vučić pozvan jer je deo tog foruma - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je danas da je dubrovački samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa i po oceni predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog bio najuspešniji do sada, da hrvatski predsednik Zoran Milanović nije ni trebalo da bude prisutan, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvan jer je deo tog foruma.

Plenković je na otvorenom delu sednice Vlade rekao da je jučerašnji samit u Dubrovniku prošao u duhu snažne podrške Ukrajini i da je potpisan sporazum između Hrvatske i Ukrajine.

Podsetio je da se u novembru navršava 1.000 dana "ruske agresije" tokom kojih je Hrvatska dala 300 miliona evra pomoći Ukrajini.

"Nastavićemo da pomažemo Ukrajinu i dalje. Zadovoljan sam jer je sastanak u Dubrovniku dosad bio najuspešniji, a sa tom procenom se slaže i ukrajinski predsednik Zelenski", rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na komentare i medijske napise o tome da skupu nije prisustvovao predsednik Republike Zoran Milanović, premijer Plenković je rekao da je to neznanje i znak minimalne upućenosti u međunarodne skupove.

"Nikada ne učestvuju i predsednik i premijer, uvek učestvuje jedan. Tu nema dilema, niti je bio pozvan, niti je pokazivao inicijativu da dođe. To valjda dovoljno govori i ovim apologetama iz SDP-a. Nije pozvan jer nije ni trebalo da bude pozvan niti je trebalo da ja budem prisutan na samitu u Crnoj Gori ili Poljskoj, niti se tamo guram", naveo je Plenković.

Istakao je da je druga stvar stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. 

"Tu je stav Vlade jasan i to je unisoni stav zapadnog sveta. Milanović već dve godine ima proruski stav, retoriku i narativ. Nažalost se to reflektira i na raspoloženje hrvatske javnosti. To nije došlo slučajno, nisu Hrvati, deo njih, ostali bez osećaja solidarnosti prema Ukraniji sami od sebe. Deo je to postao jer sluša Milanovićev proruski narativ. Jednu su nam sramotu priuštili u Saboru pre godinu dana, sad će imati drugu priliku”, kaže Plenković govoreći o skorom glasanju u Saboru o slanju hrvatskih vojnika u misiju vezanu za obuku ukrajinskih vojnika.

Hrvatski premijer je ponovio da je podrška Ukrajini ispravna.

"Oni koji podržavaju Milanovića i nastoje u drugi plan staviti supstancu ovog skupa i pitaju zašto je tamo bio predsednik Srbije… Bio je jer je deo tog formata jer dolazi. To ništa ne menja. Bolje da pokušaji da Srbija podržava Ukrajinu budu u organizaciji Hrvatske. … Nadam se da će oni koji su to malo detaljnije pratili ipak se vratiti na sadržaj i malo bolje protumačiti kakva je stvarna pozicija Hrvatske prema Ukrajini", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Komentari (0)

Evropa