Evropa

Saudijski prestolonaslednik dolazi na samit lidera EU u Briselu: Nekada je bio "persona non grata"

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

13:10

Saudijski prestolonaslednik dolazi na samit lidera EU u Briselu: Nekada je bio "persona non grata"
Mohamed bih Salman - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman prisustvovaće samitu lidera EU i Saveta za saradnju arapskih zemalja Persijskog zaliva u Briselu.

EU je potvrdila Bin Salmanovo prisustvo kasno sinoć, i to je upečatljiv preokret za lidera koji je nekada bio "persona non grata" u zapadnim zemljama nakon ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. godine, ocenio je Politico.

Saudijskom prestolonasledniku pridružiće se najviši zvaničnici EU, uključujući predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Jedan zvaničnik Saveta rekao je da bi samit trebalo da pokaže "značajan zamah u odnosima EU-GCC (arapske zemlje Persijskog zaliva), koji su jačali tokom proteklih godina". To se dešava u trenutku straha od punog rata na Bliskom istoku i dok se 27 lidera EU pripremaju da diskutuju o pitanju migracija na sastanku kasnije ove nedelje.

Nemački kancelar Olaf Šolc planira da preskoči samit GCC, tako da će nemačkog lidera predstavljati Makron.

EU je pojačala svoje veze sa regionom bogatim fosilnim gorivima poslednjih godina, posebno nakon rata u Ukrajini u punom obimu. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa