Evropa

Zelenski predstavio Makronu "Plan pobede" i upoznao ga sa situacijom na frontu

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

19:46

Zelenski predstavio Makronu "Plan pobede" i upoznao ga sa situacijom na frontu
Zelenski predstavio Makronu "Plan pobede" i upoznao ga sa situacijom na frontu - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je danas tokom sastanka u Parizu u francuskom predsedniku Emanuelu Makronu "Plan pobede" u borbi protiv ruske agresije.

"Danas sam sa Emanuelom Makronom podelio ukrajinske planove, plan za pobedu i upoznao ga sa situacijom na bojnom polju", rekao je Zelenski na zajedničkom brifingu sa Makronom.

On je zahvalio Makronu i Francuskoj na podršci Ukrajini od samog početka ruske invazije u punom obimu.

"Zahvalni smo na svemu, na pripremama za zimu. Potrebna nam je vaša podrška i zahvalan sam za sve što ste učinili za nas", rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Tanjug/AP/Michel Euler

 

Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je kontinuiranu podršku Francuske ukrajinskom otporu.

"I ovde želim još jednom da ponovim podršku Francuske ukrajinskom otporu u suočavanju sa agresivnim ratom Rusije. Ovo je bio važan trenutak. Za nas je to takođe bio važan korak da bismo mogli da razgovaramo sa predsednikom o narednim nedeljama i mesecima o vojnim i diplomatskim aktivnostima", rekao je Makron na konferenciji za novinare, posle razgovora sa Zelenskim u Jelisejskoj palati.

Makron je rekao da je ukrajinski lider "detaljno izložio svoj plan rada u narednim nedeljama".

Zelenski danas će se u Rimu sastati sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, a očekuje se da italijanskim zvaničnicima predstavi ukrajinski ''plan pobede'' u ratu protiv Rusije.

Tanjug/AP/Michel Euler

 

Sastanak će se održati večeras u 20.15 časova u vili Dorija Pamfilj u Rimu, nakon razgovora Zelenskog sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu, prenosi Ađencija nova.

Zelenski je ''plan pobede'' predstavio SAD prošlog meseca tokom posete Generalnoj skupštini UN, a očekuje se da ukrajinski lider na ovoj turneji predstavi plan ostatku država G7, uključujući Italiju, koja trenutno presedava grupom.

Ukrajinski predsednik se ranije danas susreo sa britanskim premijerom Kirom Starmerom u Londonu, nakon čega je otišao u Pariz na sastanak sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Kako se navodi, Zelenski će se sutra sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i papom Franjom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa