Evropa

RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Zaporožje najmanje dve osobe ranjene, Rusi tvrde da su uništili 92 ukrajinska drona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2024

-

08:32

RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Zaporožje najmanje dve osobe ranjene, Rusi tvrde da su uništili 92 ukrajinska drona
RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Zaporožje najmanje dve osobe ranjene, Rusi tvrde da su uništili 92 ukrajinska drona - Copyright EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/GEORGE IVANCHENKO/SERGEY KOZLOV

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 958 dana. Međunarodni samit o Ukrajini na kojem je Volodimir Zelenski trebalo da predstavi "plan pobede" zapadnim liderima formalno je odložen, ali će ukrajinski predsednik umesto toga pokušati da organizuje turneju po evropskim prestonicama. Organizatori su saopštili da će sastanak oko 20 svetskih lidera u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj biti pomeren, dan nakon što je predsednik SAD Džo Bajden rekao da mora da ostane kod kuće zbog udara uragana Milton na Floridu. U međuvremenu, Zelenski je u sredu boravio u Dubrovniku, gde je usvojena deklaracija samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa". U potpisanom dokumentu je potvrđena podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine i posvećenost pružanju Kijevu podrške za postizanje pravednog mira.

Ključni događaji:

  • U ruskom napadu na Odesu poginulo pet, ranjeno devetoro ljudi
  • Makron obišao ukrajinske trupe koje se u Francuskoj obučavaju za rat s Rusijom
  • Odložen samit u Ramštajnu o Ukrajini, na kome je trebalo da učestvuje Bajden
  • Zemlje EU daju zeleno svetlo za kredit od 35 milijardi evra za Ukrajinu koristeći zamrznuta sredstva Rusije 
  • Rusko MO: Preuzeta kontrola nad dva naselja u Kurskoj oblasti

      Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

                      Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

 

17.25 Šolc: Nemačka uskoro šalje ponovo oružje u Izrael

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će ta država uskoro poslati novu tranšu oružja Izraelu, demantujući navode da je Berlin doneo odluku o prekidu isporuke oružja bliskoistočnom savezniku.

''Nismo odlučili da ne isporučujemo oružje. Mi smo isporučili oružje i isporučićemo oružje," rekao je Šolc u parlamentu na skupu povodom komemoracije žrtava napada Hamasa 7. oktobra. Vlada je donela odluke "koje takođe osiguravaju da će uskoro biti daljih isporuka", rekao je kancelar, prenosi Rojters.

16.40 Zelenski razgovarao sa Ruteom i Starmerom o evroatlantskim integracijama Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas u Londonu sa premijerom Velike Britanije Kirom Starmerom i generalnim sekretarom NATO Markom Ruteom o evroatlantskim integracijama i vojnom jačanju Ukrajine.

On je na sastanku detaljno govorio o svakodnevnim vazdušnim udarima Rusije na civile i objekte, uključujući energetsku mrežu, kao i o nedavnim napadima na infrastrukturu Crnomorske inicijative za žito, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsednika, prenosi Interfaks Ukrajina.

Starmerov portparol je ponovio stav Velike Britanije da Ukrajina ima pravo, u određenim okolnostima, da gađa ciljeve unutar ruske teritorije, ali je rekao da je stav Velike Britanije o upotrebi njenih raketa dugog dometa Storm Shadow nepromenjen, preneo je Rojters.

16.13 Žurova: Kina mogući posrednik u pregovorima Moskve i Kijeva

Prvi zamenik predsednika Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Svetlana Žurova izjavila je danas da je Kina mogući posrednik u pregovorima između Moskve i Kijeva.

"Ako govorimo o nama, onda nam je, po mom mišljenju, verovatno prijatnije sa Kinom. Jer u suprotnom će svi pokušati da dobiju političke poene. A Kina to radi iz prijateljstva. Ovo je velika razlika", rekla je Žurova u razgovoru za portal Lenta.ru, preneo je list "Izvestija".

Ona je navela da bi i druge zemlje BRIKS-a mogle da igraju ulogu posrednika u pregovorima.

15.44 Kijev: Pet osoba povređeno u ruskom napadu na Harkovsku oblast

Ruske trupe su izvele danas vazdušni napad na oblast Harkov u kojem je povređeno najmanje pet osoba, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave Harkova, Oleg Sinegubov.

"Okupatori su napali selo Čerkaska Lozova u Harkovskom okrugu. Prema trenutnim podacima, povređeno je pet osoba", naveo je on na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Prema rečima gradonačelnika Malodanilova Aleksandra Gololobova, ruske trupe su verovatno koristile balističke rakete S-300. Kako je saopštio načelnik vojnog garnizona u Harkovu Sergej Meljnik, Rusija je napala protivvazdušnim projektilima. Ukrajinsko vazduhoplovstvo je ranije upozorilo na pretnju lansiranja vođenih avio-bombi ruske vojske.

14.55 Maš: Napad na zgradu MUP-a u Smolenskoj oblasti naručili prevaranti iz Ukrajine

Teroristički napad na zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova u Smolenskoj oblasti u Rusiji naručili su telefonski "prevaranti" iz Ukrajine, objavio je danas ruski portal Maš na Telegramu.

Kako se navodi, žrtva napadača bio je 30-godišnji Dmitrij, koga su Ukrajinci ubedili da uzme kredite u iznosu od pet miliona rubalja (oko 47.000 evra). Navodno je novac kasnije prebacio na "sigurne račune", nakon čega je sa eksplozivnom napravom otišao u policijsku stanicu, pošto su prevaranti obećali da će mu biti otpisani svi dugovi u slučaju terorističkog napada, navodi Maš.

Ranije je saopšteno da su specijalne službe Smolenska ogradile centar grada zbog automobila marke "Sitroen", koji je bio parkiran u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova. 

12.30 Peskov odbacio izveštaje da se vojnici Severne Koreje bore na strani Rusije u ratu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izveštaje u kojima je navedeno da Severna Koreja šalje svoje vojnike da se bore na strani Rusije u ratu sa Ukrajinom. Peskov je na konferenciji za novinare te izveštaje nazvao lažnim, preneo je TASS. Izveštaj da je severnokorejsko vojno osoblje moglo da bude poslato u Ukrajinu izneo je južnokorejski ministar odbrane Kim Jong Hjun.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

 

 

08.30 Rusko Ministarstvo odbrane:Na teritoriji Rusije noćas uništena 92 ukrajinska drona

Tokom protekle noći na teritoriji Rusije uništena su 92 ukrajinska drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su i presreli 92 ukrajinske bespilotne letelice" navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Ministarstvo odbrane Rusije je preciziralo da je 47 bespilotnih letelica eliminisano nad teritorijom Krasnodarskog kraja, 12 nad teritorijom Kurske oblasti, 9 nad teritorijom Rostovske oblasti, 4 nad teritorijom Brjanska, po dva nad teritorijama Belgorodska oblast i Krima, a jedan iznad teritorije Voronješke oblasti i 15 bespilotnih letelica iznad Azovskog mora.

07.57 Selo u ruskoj oblasti Adigeja evakuisano zbog požara nakon ukrajinskog napada dronom

Selo Rodnikovi u Rusiji u regionu južne Adigeje evakuisano je rano jutros zbog požara nakon ukrajinskog napada dronom.

Ukrajinski dronovi napali su tokom noći predgrađe Majkop, u toku je organizovana evakuacija stanovnika sela Rodnikovo, objavio je na Telegram kanalu načelnik Adigeje Murat Kumpilov.

"Sinoć je predgrađe Majkopa napadnuto... Bez žrtava. U toku je evakuacija stanovnika sela Rodnikovog", navodi se u poruci, prenela je RIA novosti.

07.42 U ruskom napadu na Zaporožje najmanje dve osobe ranjene, uništene kuće

U ruskom napadu jutros na Zaporožje su najmanje dve osobe ranjene i privatne kuće su uništene, saopštio je Ivan Fedorov, načelnik Zaporoške vojne oblasti.

"Za sada su poznate dve žrtve. Lekari im pružaju pomoć. Detaljnije informacije biće naknadno", rekao je Fedorov na Telegramu, prenosi Ukrinform. Agencija navodi da su oko šest časova jutros u Zaporožju odjeknule snažne eksplozije.

06.58  U ruskom napadu na Odesu poginulo pet, ranjeno devetoro ljudi

U ruskom napadu na lučku infrastrukturu Odese poginulo je pet, a ranjeno je devetoro ljudi, saopštio je zamenik ukrajinskog premijera Aleksij Kuleba.

On je potvrdio da su ruske snage izvršile napad balističkim raketnim projektilima, prenosi agencija Unian.

"Sve žrtve su Ukrajinci. Povređenima je odmah ukazana lekarska pomoć, petoro je u teškom stanju", navodi se u saopštenju i dodaje da je tokom napada oštećeno civilno plovilo pod zastavom Paname i jedan kontejnerski brod.

06.50 Zelenski: Situacija na frontu stvara mogućnost kraja rata do 2025.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da situacija na bojnom polju "stvara mogućnost" da se preduzmu koraci za okončanje rata u Ukrajini najkasnije do 2025. godine.

"U oktobru, novembru i decembru imamo priliku da pomerimo stvari ka miru i trajnoj stabilnosti. Situacija na bojnom polju stvara priliku da napravimo ovaj izbor – izbor za odlučnu akciju da se rat okonča najkasnije 2025. godine“, istakao je Zelenski na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Dubrovniku.

06.45 Zemlje EU daju zeleno svetlo za kredit od 35 milijardi evra za Ukrajinu koristeći zamrznuta sredstva Rusije 

Zemlje Evropske unije dale su zeleno svetlo za plan bez presedana za izdavanje kredita od 35 milijardi evra za podršku ratom pogođenoj ekonomiji Ukrajine koristeći imobilisana sredstva ruske Centralne banke kao kolateral, prenosi "Euronews".

Sporazum je deo šire inicijative saveznika G7 da Kijevu što pre obezbede 45 milijardi evra (50 milijardi dolara).

06.35 Makron obišao ukrajinske trupe koje se u Francuskoj obučavaju za rat s Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron obišao je juče ukrajinske trupe koje se obučavaju u vojnoj bazi u istočnoj Francuskoj.

Kako je javila agencija AP, ukrajinska brigada koju je Makron posetio, naoružava se od strane Francuske i obučava za borbu na frontu, protiv ruske invazije.

Francusko vojno osoblje obučava 2.300 ukrajinskih vojnika u kampu.

Tanjug /AP/Thibault Camus

 

06.30 Rusko MO: Preuzeta kontrola nad dva naselja u Kurskoj oblasti

Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad dva naselja u Kurskoj oblasti, Novo Sorokino i Pokrovsk, saopštilo je juče rusko Ministarstvo odbrane.

"Jedinice grupe snaga 'Sever' nastavile su izvođenje ofanzivnih operacija, tokom kojih su oslobodile naselja Novo Sorokino i Pokrovsk", navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Komentari (0)

Evropa