Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska gađala Brjansku oblast: Dronovi napali skladište municije u blizini grada Karačeva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2024

-

08:14

RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska gađala Brjansku oblast: Dronovi napali skladište municije u blizini grada Karačeva
RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska gađala Brjansku oblast: Dronovi napali skladište municije u blizini grada Karačeva - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service/Marko Ivkov/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 957 dana. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je će njegova zemlja preduzeti vanredne kontramere ako Ukrajina dobije dozvolu Zapada da koristi rakete dugog dometa za napade, dok je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio svojim partnerima da protivraketni odbrambeni sistemi i drugo oružje ne treba da leže u skladištima, jer je neophodno da se koriste zarad spasavanja ljudi. Što se tiče situacije na ratištu, ruska vojska je ušla u Toreck, u Bahmutskom okrugu Donjecke oblasti i uspela je da dođe do Centralnog rudnika. Velika Britanija je optužila Rusiju da na frontu u Ukrajini sprovodi "okrutnu i nehumanu taktiku" korišćenjem hemijskog oružja i uvela sankcije ruskim trupama koje imaju u svom arsenalu biološko i hemijsko naoružanje.

Ključni događaji:

  • Zelenski pozvao partnere da ne drže oružje u skladištima
  • Rute: NATO treba i učiniće više da pomogne Ukrajini
  • Uvedene sankcije ruskim trupama zbog korišćenja hemijskog oružja u Ukrajini
  • Lavrov: Spremne kontramere za moguće ukrajinske napade dugometnim raketama

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

                   Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

13.31 Rusko MO: Preuzeta kontrola nad dva naselja u Kurskoj oblasti

Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad dva naselja u Kurskoj oblasti, Novo Sorokino i Pokrovsk, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Jedinice grupe snaga 'Sever' nastavile su izvođenje ofanzivnih operacija, tokom kojih su oslobodile naselja Novo Sorokino i Pokrovsk", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pored toga, borci grupe "Severa" porazili su formacije deset brigada Oružanih snaga Ukrajine kod Darina, Ljubimovke, Novog Puta i Plehova. 

Takođe su odbili dva napada ukrajinskih snaga u pravcu naselja Ljubimovka i Plehovo.

"Gubici Oružanih snaga Ukrajine dnevno na Kurskom pravcu iznosili su više od 100 vojnika. Ukupno, tokom borbi neprijatelj je izgubio više od 21,3 hiljade ljudi", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

11.15 Ukrajinska vojska tvrdi da je gađala Brjansku oblast i skladište municije

Ukrajinska vojska je saopštila da je protekle noći gađala Brjansku oblast u Rusiji i uništila skladište municije uključujući raketno naoružanje iranskog porekla.

"Tokom noći jedinice Snaga bespilotnih sistema Oružanih snaga Ukrajine uspešno su izvele operaciju uništavanja neprijateljskog arsenala kod Karačeva, u Brjanskoj oblasti", objavila je ukrajinska vojska na Telegramu, preneo je Ukrinform.

Kako je saopšteno, dronovi su napali skladište municije u blizini grada Karačeva, gde se, kako se navodi, nalazi i raketno naoružanje, pre svega iranskog porekla. Prema navodima vojske, u Rusiji nema mnogo takvih objekata, a u svakom su uskladištene desetine hiljada tona municije.

10.05 Peskov: Nije istina da su Tramp i Putin sedam puta razgovarali telefonom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je navode da je republikanski predsednički kandidat na izborima u SAD i bivši predsednik Donald Tramp sedam puta razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon odlaska sa funkcije. "Ne, to nije tačno", rekao je Peskov, a prenela agencija RIA Novosti.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

 

O navodnim telefonskim razgovorima bivšeg američkog predsednika i ruskog lidera govori se u knjizi američkog novinara Boba Vudvorda (81) pod naslovom "Rat", koja će biti objavljena sledeće nedelje.

08.15 Rusko ministarstvo: Ruska vojska oborila 47 ukrajinskih dronova iznad pet regiona

Protivvazdušna odbrana ruske vojske je tokom protekle noći oborila 47 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad pet regiona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano u saopštenju, 24 ukrajinska drona oborena su iznad Brjanske oblasti, pet iznad Belgorodske oblasti, po dva u Kurskoj i Rostovskoj oblasti, jedan u Krasnodarskom kraju i 13 iznad Azovskog mora, prenosi agencija RIA Novosti.

Ukrajina svakodnevno pokušava da bespilotnim letelicama napadne ciljeve u pograničnim i centralnim regionima Rusije, navodi ruska agencija.

06.50 Lavrov: Spremne kontramere za moguće ukrajinske napade dugometnim raketama

Ukoliko Ukrajina dobije dozvolu od Zapada da koristi rakete dugog dometa za napade na Rusiju, Moskva će za to saznati i naše kontramere će odmah stupiti na snagu, biće pokrenut plan za vanredne situacije koji je izneo predsednik Vladimir Putin, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Prestali smo da pratimo temu o dozvoli zapada Kijevu da gađa Rusku Federaciju raketama dugog dometa nakon što je predsednik Vladimir Putin rekao šta ćemo uraditi i kakve bismo zaključke izvukli ako bi takva odluka bila doneta. Ako ta odluka bude usvojena, saznaćemo to i šema koju je pomenuo predsednik će već biti na snazi", rekao je ruski ministar.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

06.45 Rute: NATO treba i učiniće više da pomogne Ukrajini

NATO saveznici moraju učiniti više da pomognu Ukrajini da se suprotstavi ruskoj agresiji, a predstojeći sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajnu biće dobra prilika za koordinaciju podrške, izjavio je generalni sekretar NATO-a Mark Rute u Briselu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Finske Aleksandrom Stubom.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

06.30 Uvedene sankcije ruskim trupama zbog korišćenja hemijskog oružja u Ukrajini

Velika Britanija uvela je sankcije ruskim trupama za koje tvrdi da su uključene u korišćenje hemijskog oružja na ratištu u Ukrajini, optužujući Rusiju za "okrutnu i nehumanu taktiku".

Kako je prenela agencija Rojters, Vlada je saopštila da su među onima protiv kojih su uvedene sankcije Radiološke, Hemijske i Biološke trupe Ruske Federacije, kao i njihov lider Igor Kirilov.

"Velika Britanija neće sedeti skrštenih ruku dok Putin i njegova mafijaška država gaze međunarodno pravo, uključujući konvenciju o hemijskom oružju", rekao je ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka, File

 

06.20 Zelenski je pozvao partnere da ne drže oružje u skladištima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je svojim partnerima da protivraketni odbrambeni sistemi i drugo oružje ne treba da leže u skladištima, jer je neophodno da se koriste zarad spasavanja ljudi.

"Za Ukrajinu je očigledna potreba da ojača našu protivvazdušnu odbranu na način da onemogući ovaj ruski teror. Gde god je potrebno. Važno je da velike zemlje koje imaju neophodno oružje treba da budu zaista velike u zaštiti života - ne treba da drže ovo oružje negde u skladištima, već da sistemi Patriot i sve ostalo zaista rade na spasavanju života ljudi", napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

Komentari (0)

Evropa