Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Rusi napali Herson: Stradalo najmanje sedam osoba na pijaci u centru grada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/10/2024

-

08:58

RAT U UKRAJINI Rusi napali Herson: Stradalo najmanje sedam osoba na pijaci u centru grada
RAT U UKRAJINI Rusi napali Herson: Stradalo najmanje sedam osoba na pijaci u centru grada - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Emergency Service, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 949 dana. Situacija na frontu je teška za ukrajinske snage. Oružane snage Rusije su za 24 sata zauzele 44 uporišta protivnika, saopštio šef pres-centra grupe "Zapad" Ivan Bigma. Ruski napad bespilotnim letelicama na Kijev trajao je više od pet sati. Takođe, Rusija je zauzelea selo Nelipivka u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, dok je predsednik Vladimir Putin pohvalio hrabrost ruskih vojnika. Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je naglasio da je najvažnije izvršiti pritisak na Rusiju svim sredstvima i alatima kako bi se što pre postigao pravedni mir za Ukrajinu.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Teška situacija na liniji fronta
  • Sibiha: Ukrajina očekuje da Mađarska podrži mirovne inicijative Kijeva
  • MSP Švajcarske: Formula mira Zelenskog nije jedini mirovni plan za Ukrajinu
  • Sijarto i Sibiha iskreno razgovarali uprkos nesuglasicama između Budimpšete i Kijeva

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

11.31 Najmanje 7 osoba poginulo i troje ranjeno u napadu na pijacu u Hersonu

Najmanje sedam osoba je poginulo i tri su ranjene danas u očiglednom ruskom napadu na pijacu u gradu Hersonu na jugu Ukrajine.

Napad se dogodio dok su ljudi kupovali hranu na na pijaci u centru grada, rekao je regionalni guverner Oleksandr Prokudin, preneo je AP. Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je da je napad "najverovatnije" izvela ruska artiljerija i da se napad dogodio u blizini stanice javnog prevoza.

10.00 Rute:Zemlje NATO-a treba da povećaju izdvajanje za odbranu, Ukrajina prioritet

Zemlje NATO-a treba da povećaju izdvajanja za odbranu, a transatlantske veze u alijansi moraju da budu "čvrste", rekao je danas Mark Rute, novi generalni sekretar NATO-a.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Rute je tokom zajedničke konferncije sa Jensom Stoltenbergom, koga nasleđuje na funkciji generalnog sekretara NATO, dodao i da Ukrajina ostaje prioritet alijanse, prenosi Reuters.

Više o tome u posebnoj vesti OVDE.

09.26 Ministar odbrane Ukrajine otpustio zamenike u rekonstrukciji ministarstva

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov otpustio je svoja tri zamenika u rekonstrukciji ministarstva.

Umerov je u objavi na društvenim mrežama napisao da je zatražio od vlade da razreši Stanilsava Hajdera, Aleksandra Serhija i Jurija Džigira dužnosti zamenika ministra odbrane, kao i sekretarku ministarstva Ljudmilu Darahan, prenosi Reuters.

"Postavio sam zadatak da u bliskoj saradnji sa organima za sprovođenje zakona i antikorupcijskim organima da završim 'proces čišćenja' u sistemu", rekao je Umerov. Uskoro će biti objavljena imena novih zamenika.

08.54 Ukrajina oborila 32 drona

Ukrajinska vojska oborila je 29 od 32 drona koje je lansirala Rusija tokom noćnog napada, saopštile su kijevske vazduhoplovne snage. Kako prenosi Rojters, dodaje se da su dronovi iranske proizvodnje oboreni iznad delova centralne, južne i severoistočne Ukrajine.

Profimedia

 

08.46 Ruske snage u Vuhledaru

Snimci dronova koje je objavila ukrajinska 72. mehanizovana brigada pokazuju razaranja u gradu Vuhledar na istoku zemlje. Kako prenose urkainski mediji ruske snage su ušle u Vuhledar sa zapada i juga. Zabeleženo je da su ruske zastave podignute u zapadnom delu grada.

08.05 Zelenski: Teška situacija na liniji fronta

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija na frontu teška, nakon što je saslušao izveštaje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog i načelnika Generalštaba Anatolija Bargileviča.

"Detaljno i veoma dugo sam razgovarao sa načelnikom Generalštaba Sirskim i načelnikom Generalštaba Bargilevičem. Više od dva i po sata. Izveštaji o svakoj našoj liniji fronta, našim daljim mogućnostima i konkretnim zadacima. Veoma teška situacija", rekao je Zelenski u sinoćnjem video obraćanju naciji, prenosi Interfaks Ukrajina.

07.28 Stoltenberg: Zemlje NATO treba u potpunosti da podrže plan Ukrajine o budućnosti Kijeva

Zemlje NATO treba u potpunosti da podrže ukrajinski plan za njenu sopstvenu budućnost, izjavio je odlazeći generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

"Trebalo bi da podržimo ukrajinsku inicijativu", rekao je Stoltenberg u intervjuu za briselski portal Politiko, dan pre povlačenja sa mesta generalnog sekretara NATO. 

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

To je svojevrstan odgovor odlazećeg generalnog sekretara NATO na odluku Turske da podrži novu kinesku inicijativu, odnosno učešće Ankare u inicijativi "Prijatelji za mir" koju su prošle nedelje pokrenule Kina i Brazil.

07.15 Putin: Rusija će ostvariti sve ciljeve koje je sebi postavila u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija ostvariti sve ciljeve koje je sebi postavila u Ukrajini. 

Tanjug/AP/Aleksei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

 

"Istina je na našoj strani. Svi postavljeni ciljevi biće ostvareni", rekao je Putin u video poruci objavljenoj povodom obeležavanja druge godišnjice pripajanja četiri ukrajinska regiona Rusiji - Donjecka, Luganska, Zaporoške i Hersonske oblasti.

06.50 Moskva: Ruske snage zauzele selo na istoku Ukrajine

Ruske snage zauzele su selo Nelipivka u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Trupe su poslednjih nedelja ubrzale svoj napredak u Donjecku, zauzevši niz gradova i sela, javila je novinska agencija Interfaks.

 

Komentari (0)

Evropa