Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Ruski vazdušni napad na Herson: Ranjeno osmoro, među njima dvoje dece od tri i pet godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2024

-

08:32

RAT U UKRAJINI Ruski vazdušni napad na Herson: Ranjeno osmoro, među njima dvoje dece od tri i pet godina
RAT U UKRAJINI Ruski vazdušni napad na Herson: Ranjeno osmoro, među njima dvoje dece od tri i pet godina - Copyright EPA-EFE/SERGEY KOZLOV/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 955 dana. Prvi konigent dugo očekivanih borbenih aviona F-16 stigao je u Ukrajinu iz Holandije, a u narednim mesecima stići će još 24 aviona, rekao je holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans, uz ocenu da je isporuka aviona Ukrajini hitna i neophodna. Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija tokom prošle noći lansirala 87 dronova i četiri rakete na teritoriju te zemlje, i da su jedinice protivvazdušne odbrane Ukrajine uništile 56 dronova i dve rakete.

Ključni događaji:

  • Holandija isporučila Ukrajini prvi kontignet aviona F-16
  • Oboreno 56 od 87 ruskih dronova iznad Ukrajine
  • Ukrajinska PVO odbila napad ruskih dronova na Kijev

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

                   Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

14.55 Generalštab potvrdio uništenje najvećeg ruskog naftnog terminala na Krimu

Ukrajinski Generalštab potvrdio je da je ukrajinska vojska tokom noći uništila najveći ruski naftni terminal na Krimu.

"Zadatak su izvršile jedinice raketnih snaga Oružanih snaga Ukrajine u saradnji sa drugim komponentama ukrajinskih odbrambenih snaga. Izvršen je uspešan udar na neprijateljski priobalni naftni terminal u privremeno okupiranoj Feodosiji", navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Generalštab je naveo da je u rejonu objekta izbio požar, napominjući da je ovaj terminal najveći na Krimu po obimu pretovara naftnih derivata, koji su korišćeni, između ostalog, za podmirenje potreba ruske vojske, prenosi ukrajinski Interfaks.

14.31 Lavrov upozorio Zapad: Ne igrajte se vatrom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su razgovori o tome da se Ukrajini dozvoli da koristi oružje koje je obezbedio Zapad za udare duboko u Rusiji, kao "igranje vatrom" koje može imati opasne posledice.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

"Razgovaraju o davanju ovlašćenja Oružanim snagama Ukrajine da koriste zapadne rakete dugog dometa za udaranje duboko u rusku teritoriju. Ovo igranje vatrom može dovesti do opasnih posledica", upozorio je Lavrov u intervjuu za Newsweek.

Lavrov je podsetio na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je napomenuo da će Moskva doneti odgovarajuće odluke na osnovu pretnji Zapada, prenosi TASS.

"Kao što je rekao predsednik Putin, donećemo adekvatne odluke na osnovu našeg razumevanja pretnji koje predstavlja Zapad. Na vama je da donesete zaključke", naglasio je Lavrov.

12.47 Zelenski: Proces razmene zarobljenika će biti nastavljen

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija "nije zainteresovana" za razmenu ratnih zarobljenika, ali je zahvaljujući Kurskoj operaciji fond za razmenu značajno popunjen brojem ruskih zarobljenika i proces razmene će se nastaviti.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

"Ovde treba da budemo iskreni, prvo, nespremnost Rusije (da razmenjuje zarobljenike], a drugo, kada se nakupi veliki broj ljudi, jasno je da tada počinje društva na političko rukovodstvo od strane društva", rekao je Zelenski tokom posete Sumskoj oblasti.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija nije zainteresovana za razmenu.

"Sada imamo više razmena. Imali smo veliku popunu fonda ratnih zarobljenika zbog operacije Kursk. Razmenili smo prilično veliki broj ljudi. Ovi procesi će se nastaviti", istakao je Zelenski na sastanku sa predstavnicima lokalnih vlasti zajednica Sumskog regiona, prenosi ukrajinski Interfaks.

12.31 Fico: Slovačka podržava članstvo Ukrajine u EU, ali ne i u NATO

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas, tokom međuvladinog sastanka sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, da Slovačka stoprocentno podržava ulazak Ukrajine u EU, ali ne i u NATO.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

"Govorim iskreno - 'hladni' smo po pitanju članstva Ukrajine u NATO-u, ali vas podržavamo sto odsto u vezi sa EU. Vaše članstvo će za nas biti važno i značajno", rekao je Fico, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, Slovačka aktivno podržava dodeljivanje statusa članice EU Ukrajini.

"Biće zemalja u EU koje će želeti da proces pridruživanja Ukrajine EU ne bude tako brz. Mi nećemo biti takvi", rekao je Fico.

On je istakao zasluge Ukrajine u tom procesu.

12.19 Borelj: Bez podrške Zapada, rat u Ukrajini bi se završio za 15 dana

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da bi se rat u Ukrajini završio za 15 dana kada bi zapadni saveznici prestali da podržavaju tu zemlju.

"Mnogi ljudi žele da se rat što pre završi. Za početak, sami Ukrajinci. Ali važno je kako. Ako prestanemo da podržavamo Ukrajinu, za petnaest dana rat će se završiti i (ruski predsednik Vladimir) Putin će postići svoje ciljeve. Ali da li to želimo za Ukrajince i za bezbednost nas, Evropljana?" - rekao je šef evropske diplomatije u intervjuu za španski list "20 minutos".

11.32 Berbok ne isključuje da Ukrajina napadne vojne objekte u Rusiji nemačkim oružjem

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da ne isključuje mogućnost da Ukrajina radi samoodbrane napadne vojne objekte u Rusiji oružjem iz nemačkih zaliha.

profimedia

 

Berbok je za nemački javni servis ARD rekla da ne želi javno da raspravlja o tome koliko duboko ti napadi mogu da dosegnu rusku teritoriju.

Nemačka ministarka je napomenula da ne treba definisati specifične udaljenosti kao što su "deset, 40 ili 200 kilometara" zbog toga što bi, kako je navela, ruska vojska od toga mogla da ima koristi.

"Pravo na samoodbranu Ukrajine ne znači da neka raketa mora da pređe granicu ili da pogodi grad kao što je Harkov pre nego što (Ukrajina) može da napadne", navela je Berbok, preneo je nemački portal Tagesšau.

Ona je navela da je reč o preventivnim merama za sprečavanje budućih ruskih napada.

11.16 Napad na Herson, šestoro ranjenih

U ruskom vazdušnom napadu na Herson povređeno je osam osoba, od kojih su dvoje deca od tri i pet godina, izvestio je Herson MBA, prenosi Ukrinform.

10.33 Raketni napad na Kijev, u ukrajinskoj prestonici radila PVO

Prema podacima Vojne uprave Kijeva, Rusijaje izvela raketni napad na ukrajinsku prestonicu aerobalističkim raketama H-47M2 "kinžal" sa nosača "mig-31k". U prestonici je radila PVO, a prema preliminarnim podacima, svi vazdušni ciljevi su uspešno uništeni, prenosi Unijan.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvestio je da je, prema preliminarnim informacijama, deo rakete pao u gradski okrug Solomjansk. Pored toga, u Ševčenkovskom i Holosijevskom okrugu glavnog grada zabeležen je pad otpada. 

08.14 Požar u skladištu nafte na Krimu

U Feodosiji na jugoistoku Krima proglašena je vanredna situacija zbog požara koji je izbio u skladištu nafte, objavila je danas gradska uprava na Telegram kanalu, ističući da je požar izazvan "ljudskom rukom".

Na lice mesta upućeni su spasioci, a povređenih nema, saopštila je lokalna vlada, prenosi agencija RIA Novosti.

"Prema informacijama Odeljenja za civilnu odbranu i vanredne situacije administracije grada Feodosije, uvedena je vanredna situacija izazvana ljudskim faktorom", navodi se u saopštenju.

S druge strane, iz Ukrajine tvrde da je na tom području izvršen napad ukrajinskim dronovima.

"Kijev independent" navodi da su stanovnici čuli nekoliko snažnih eksplozija oko 4.30 po lokalnom vremenu, neposredno pre nego što je počela vatra. Dodaje se da Telegram kanal Wind sa Krima piše da su piste u Belbeku i Sakiju napadnute tokom noći.

06.50 Holandija isporučila Ukrajini prvi kontignet aviona F-16

Holandija je isporučila prvi kontigent svojih borbenih aviona F-16 Ukrajini, saopštio je juče holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans.

''Prvi put mogu zvanično da sapoštim da su holandski F-16 avioni isporučeni Ukrajini. Ovo je hitno potrebno''', napisao je on na svom nalogu na mreži Iks, ali nije naveo koliko tačno aviona je poslato.

On je istakao da će preostalih 24 aviona biti isporučena Kijevu u narednim mesecima.

06.35 Oboreno 56 od 87 ruslkih dronova

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija tokom prošle noći lansirala 87 dronova i četiri rakete na teritoriju te zemlje.

Jedinice protivvazdušne odbrane Ukrajine uništile su 56 dronova i dve rakete, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi Rojters.

06.20 Popko: Ukrajinska PVO odbila napad ruskih dronova na Kijev

Načelnik gradske vojne uprave Kijeva Serhij Popko izjavio je da su ruske snage prošle noći napale Kijev sa nekoliko grupa jurišnih dronova, ali da su sve ruske bespilotne letelice oborile snage ukrajinske PVO iznad predgrađa i ukrajinske prestonice.

Popko je naveo da nije bilo žrtava niti materijalnih razaranja, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Napadi su izvedeni u talasima i iz različitih pravaca. Uzbuna za vazdušni napad proglašavana je tri puta i ukupno je trajala više od 5 sati", naveo je Popko.

Komentari (0)

Evropa