Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski napad na Harkov, povređeno 11 osoba, tri u teškom stanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2024

-

08:10

RAT U UKRAJINI Ruski napad na Harkov, povređeno 11 osoba, tri u teškom stanju
Rat u Ukrajini - Copyright AP/Evgeniy Maloletka, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 956 dana. Prethodnog dana došlo je do 88 okršaja ruskih i ukrajinskih snaga na frontu, a borbe su nastavljene u pet pravaca, od čega su najintenzivnije u Limanskom, Kupjanskom i Kurahivskom pravcu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Situacija na frontu ostaje napeta, dok se ukrajinske trupe suprotstavljaju pokušajima ruske vojske da napreduje duboko u Ukrajinu i usmeravaju napore na ometanje ruskih planova ofanzive. Ruska vojska nastavila je da granatira granice Sumske oblasti, kao i okruge Bunjakino, Pavlivka, Uhroidiv, Stepka i Pokrovka. Rano ujutro javljeno je da je u Feodosiji na Krimu proglašena vanredna situacija zbog požara u skladištu nafte. Borbena dejstva su nastavljena širom zemlje, a desio se i novi raketni napad na Kijev, kao i na Herson, u kojem je povređeno osam osoba.

Ključni događaji:

  • Holandija isporučila Ukrajini prvi kontignet aviona F-16
  • Borelj: Bez podrške Zapada, rat u Ukrajini bi se završio za 15 dana
  • Berbok ne isključuje da Ukrajina napadne vojne objekte u Rusiji nemačkim oružjem
  • Ukrajinski Generalštab potvrdio uništenje najvećeg ruskog naftnog terminala na Krimu
  • Fico: Slovačka podržava članstvo Ukrajine u EU, ali ne i u NATO

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

                   Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.45 Lavrov: Spremne kontramere za moguće ukrajinske napade dugometnim raketama

Ukoliko Ukrajina dobije dozvolu od Zapada da koristi rakete dugog dometa za napade na Rusiju, Moskva će za to saznati i naše kontramere će odmah stupiti na snagu, biće pokrenut plan za vanredne situacije koji je izneo predsednik Vladimir Putin, upozorio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Prestali smo da pratimo temu o dozvoli zapada Kijevu da gađa Rusku Federaciju raketama dugog dometa nakon što je predsednik Vladimir Putin rekao šta ćemo uraditi i kakve bismo zaključke izvukli ako bi takva odluka bila doneta. Ako ta odluka bude usvojena, saznaćemo to i šema koju je pomenuo predsednik će već biti na snazi", rekao je ruski ministar, prenosi Raša Tudej.

18.31 Rute: NATO treba i učiniće više da pomogne Ukrajini

NATO saveznici moraju učiniti više da pomognu Ukrajini da se suprotstavi ruskoj agresiji, a predstojeći sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajnu biće dobra prilika za koordinaciju podrške, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Mark Rute u Briselu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Finske Aleksandrom Stubom.

"Razgovarali smo o agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine, kojoj sam kao generalni sekretar napravio svoju prvu posetu prošle nedelje. NATO mora i učiniće više da pomogne Ukrajini. Rusija nastavlja da pokreće masovne udare na kritičnu energetsku infrastrukturu Ukrajine, koja se može suočiti sa najoštrijom zimom od početka invazije u punom obimu. Odajem počast otpornosti i hrabrosti ukrajinskog naroda i njegovih oružanih snaga", rekao je Rute, prenosi Ukrinform.

14.08 Uvedene sankcije ruskim trupama zbog korišćenja hemijskog oružja u Ukrajini

Velika Britanija uvela je danas sankcije ruskim trupama za koje tvrdi da su uključene u korišćenje hemijskog oružja na ratištu u Ukrajini, optužujući Rusiju za "okrutnu i nehumanu taktiku". Kako je prenela agencija Rojters, Vlada je saopštila da su među onima protiv kojih su uvedene sankcije Radiološke, Hemijske i Biološke trupe Ruske Federacije, kao i njihov lider Igor Kirilov.

"Velika Britanija neće sedeti skrštenih ruku dok Putin i njegova mafijaška država gaze međunarodno pravo, uključujući konvenciju o hemijskom oružju", rekao je ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi. Ruska ambasada u Londonu nije odmah odgovorila na zahtev agencije za komentar o sankcijama.

13.34 Reuters: Prisustvo Bajdena sastanku grupe Ramštajn poruka Putinu

Sastanak predsednika SAD Džoa Bajdena sa drugim liderima grupe Ramštajn, koja snabdeva Kijev oružjem, poslaće snažan signal o kontinuiranoj vojnoj podršci Ukrajini, rekao je danas izvor iz nemačke vlade uoči samita u subotu.

Neimenovani izvor je istakao da će samit na marginama Bajdenove državne posete Nemačkoj  poruku da ruski predsednik Vladimir Putin ne može da očekuje da će zapadna podrška Kijevu prestati vremenom, prenosi Reuters.

Bajden će boraviti u poseti Nemačkoj od 10. do 13. oktobra, gde će mu se na razgovorima sa kancelarom Olafom Šolcom pridružiti francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Kir Starmer.

12.06 Zelenski je pozvao partnere da ne drže oružje u skladištima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas svojim partnerima da protivraketni odbrambeni sistemi i drugo oružje ne treba da leže u skladištima, jer je neophodno da se koriste zarad spasavanja ljudi.

"Za Ukrajinu je očigledna potreba da ojača našu protivvazdušnu odbranu na način da onemogući ovaj ruski teror. Gde god je potrebno. Važno je da velike zemlje koje imaju neophodno oružje treba da budu zaista velike u zaštiti života - ne treba da drže ovo oružje negde u skladištima, već da sistemi Patriot i sve ostalo zaista rade na spasavanju života ljudi", napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

10.56 U ruskom napadu na Harkov povređeno 11 osoba, tri u teškom stanju

U ruskom napadu na ukrajinski grad Harkov danas je povređeno najmanje 11 osoba, uključujući dete, saopštili su regionalni zvaničnici. Tri osobe su u teškom stanju, prenosi Ukrinform. Guverner Oleh Sinjehubov rekao je da je oštećena infrastruktura i da ukrajinske vlasti utvrđuju koje je oružje korišćeno u napadu.

10.29 Rusija izdala nalog za hapšenje novinara RAI, zbog izveštavanja iz regiona Kurska

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani osudio je danas odluku Moskve da izda nalog za hapšenje dva novinara italijanske državne televizije RAI, zbog njihovog izveštavanja o ukrajinskom iznenadom napadu u region Kurska u avgustu. Kako je prenela agencija Ansa, ruski sud je u ponedeljak naredio hapšenje u odsustvu novinarke Stefanie Batistini i njene kamermanke Simone Traini za "nelegalni prelazak" ruske granice iz Ukrajine, tokom izveštavanja. Ruski sud je zatražio i njihovo izručenje.

Printskrin/Tanjug video

Antonio Tajani

08.47 Sirski i Braun razgovarali o pripremama za "Ramštajn format"

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Oleksandr Sirski i predsednik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Čarls Braun, usaglasili su stavove i pristupe u pripremama za 25. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine poznate kao "Ramštajn format".
Sirski je objavio na Fejsbuku da je još jedan telefonski razgovor sa Braunom vođen u okviru razvoja dijaloga na strateškom nivou, preneo je Ukrinform.

08.25 Moskva: NATO se prema za rat sa Rusijom

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je danas da NATO razmatra opcije za vojne operacije protiv Rusije.

"Sada su članice NATO-a prestale da kriju da se spremaju za potencijalni oružani sukob sa Rusijom, odobreni su regionalni odbrambeni planovi, formulisani su konkretni zadaci za sve vojne komande bloka", rekao je Gruško u intervjuu za Ria novosti.

Napomenuo je da NATO istovremeno "ispituje logističke rute za prebacivanje trupa i naoružanja preko Atlantika na mesto gde se nalaze skladišta naoružanja".

Gruško je ocenio da NATO stalno povećava stepen napetosti prema Rusiji.

Više možete da pročitate OVDE.

08.10 Ruski projektil pogodio brod pod zastavom Palaua u Odesi, jedan Ukrajinac ubijen

Ruski projektil pogodio je brod pod zastavom države Palau u luci Odesa, na jugu Ukrajine, pri čemu je jedan ukrajinski državljanin ubijen, a pet stranih je povređeno, objavio je regionalni guverner Oleh Kiper na Telegramu.

To je drugi ruski napad na brodove na jugu Ukrajine za dva dana, prenosi Rojters. Ukrajinsko Ministarstvo obnove ranije je saopštilo da je ruska raketa u nedelju oštetila civilno plovilo pod zastavom Sent Kitsa i Nevisa natovareno kukuruzom u luci Pivdenji. Istovremeno, ukrajinska obaveštajna agencija GUR je saopštila da je ruski brod za čišćenje mina u blizini oblasti Kalinjingrad oštećen u ukrajinskoj operaciji, zbog čega nije operativan.

07.45 Zelenski: Partneri Ukrajine da odluče kako vide kraj rata i globalnu poziciju Kijeva

Ukrajina nudi svojim partnerima da odluče kako vide kraj rata sa Ruskom Federacijom i mesto Ukrajine u globalnoj bezbednosnoj arhitekturi, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Danas sam dogovorio raspored pregovora za nedelju dana. To su sastanci, pregovori sa mnogim partnerima. Svima koji mogu da ojačaju Ukrajinu predstavićemo plan naše pobede. Nudimo našim partnerima da odluče kako vide kraj ovoga rat i mesto Ukrajine u globalnoj bezbednosnoj arhitekturi, kao i zajedničke korake koji mogu da dovedu do toga da je rat na putu da se završi", poručio je on u video obraćanju.

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

 

Zelenski je napomenuo da očekuje izveštaj ukrajinskog tima koji trenutno radi u Vašingtonu, kao i izveštaj glavnokomandujućeg Oružanih snaga, Oleksandra Sirskog, istakavši da je situacija posebno teška u na frontu u Donjecku, prenosi Ukrinform.

07.04 Ruski projektil pogodio brod pod zastavom Palaua u Odesi, jedan Ukrajinac ubijen

Ruski projektil pogodio je brod pod zastavom države Palau u luci Odesa, na jugu Ukrajine, pri čemu je jedan ukrajinski državljanin ubijen, a pet stranih je povređeno, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper na Telegramu.

To je drugi ruski napad na brodove na jugu Ukrajine za dva dana, prenosi Rojters.

Ukrajinsko Ministarstvo obnove ranije je saopštilo da je ruska raketa u nedelju oštetila civilno plovilo pod zastavom Sent Kitsa i Nevisa natovareno kukuruzom u luci Pivdenji.

Istovremeno, ukrajinska obaveštajna agencija GUR je saopštila da je ruski brod za čišćenje mina u blizini oblasti Kalinjingrad oštećen je u ukrajinskoj sabotažnoj operaciji, zbog čega nije operativan.

U saopštenju GUR-a se navodi da je reč drugom napadu ukrajinskih snaga na ruske ratne brodove u Baltičkom moru, više od 300 kilometara od Ukrajine.

Tanjug AP/Ukrainian Emergency Service via AP

 

06.46 Ruske i ukrajinske snage se sukobile 88 puta, borbe se vode u pet pravaca

Između ruskih i ukrajinskih snaga danas je došlo do 88 okršaja na frontu i borbe se nastavljaju u pet pravaca, od čega su najintenzivnije u u Limanskom, Kupjanskom i Kurahivskom pravcu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

Prema podacima Generalštaba, situacija na frontu ostaje napeta, dok se ukrajinske trupe suprotstavljaju pokušajima ruske vojske da napreduje duboko u Ukrajinu i usmeravaju napore na ometanje ruskih planova ofanzive.

Ruska vojska nastavlja sa granatiranjem granice Sumske oblasti, kao i okruge Bunjakino, Pavlivka, Uhroidiv, Stepka i Pokrovka, a na ovu oblast je danas bačeno ukupno deset vođenih vazdušnih bombi, prenosi Ukrinform.

Kako se dodaje, ruske snage su u toku dana ispalile još 16 protivvazdušnih projektila u ruskoj Kurskoj oblasti, u koju su ukrajinske snage upale početkom avgusta.

Tanjug/AP

 

06.15 Zelenski: Partneri Ukrajine da odluče kako vide kraj rata i globalnu poziciju Kijeva

Ukrajina nudi svojim partnerima da odluče kako vide kraj rata sa Ruskom Federacijom i mesto Ukrajine u globalnoj bezbednosnoj arhitekturi, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

"Danas sam dogovorio raspored pregovora za nedelju dana. To su sastanci, pregovori sa mnogim partnerima. Svima koji mogu da ojačaju Ukrajinu predstavićemo plan naše pobede. Nudimo našim partnerima da odluče kako vide kraj ovoga rat i mesto Ukrajine u globalnoj bezbednosnoj arhitekturi, kao i zajedničke korake koji mogu da dovedu do toga da je rat na putu da se završi“, poručio je Zelenski u video obraćanju.

06.00 Slovački premijer Fico se zalaže za nastavak međuvladinih konsultacija sa Ukrajinom

Slovačka vlada je zainteresovana za nastavak međuvladinih konsultacija sa Ukrajinom i poziva ukrajinsku vladu na još jedan zajednički sastanak u januaru ili februaru sledeće godine, rekao je premijer Robert Fico posle zajedničke sednice slovačke i ukrajinske vlade u blizini grada Užgorod.

Fico je, kako prenosi TASR, istovremeno rekao da se zalaže za bilo kakav plan kojim se garantuje mir u Ukrajini i ponudio da se sastanak u okviru priprema za samit održi u Slovačkoj.

"Ako veliki mirovni samit koji će se održati u nekom trenutku uključuje sastanke na nižem nivou, možda na nivou gde će morati da se razgovara o podparametrima velikog samita, nudim slovačko gostoprimstvo", rekao je Fico i dodao da Slovačka neće štedeti ni sredstva ni energiju i da će učiniti sve da eventualna konferencija bude što uspešnija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa