Evropa

Ministarstvo odbrane Italije odalo počast vojnicima poginulim 1942. u El Alamejnu: Opozicija osudila odluku

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2024

-

21:07

Ministarstvo odbrane Italije odalo počast vojnicima poginulim 1942. u El Alamejnu: Opozicija osudila odluku
Ministarstvo odbrane Italije odalo počast vojnicima poginulim 1942. u El Alamejnu: Opozicija osudila odluku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijansko Ministarstvo odbrane odalo je počast italijanskim vojnicima koji su poginuli u bici kod El Alamejna u Egiptu 1942. godine, kada su Saveznici porazili fašističke snage.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su italijanski vojnici ''žrtvovali svoje živote za našu slobodu", piše AP.

Italijanska opozicija levog centra kritikovala je ovu poruku ministarstva, a Pokret pet zvezdica je istakao da je ''neprikladno'' reći da su se italijanske trupe borile za slobodu.

profimedia

 

"Italijanski dečaci u El Alamejnu nisu pali za našu slobodu, kako je dvosmisleno tvrdilo Ministarstvo odbrane, već ih je fašistička vlada poslala da umru", rekao je Đanfranko Paljarulo, predsednik nacionalnog partizanskog udruženja ANPI.

Druga bitka u El Alamejnu odigrala se u Egiptu u oktobru 1942. i okončana je savezničkom pobedom, prenosi AP.

To je označilo poraz Osovine, predvođene Nemačkom, i značajno oštetilo nacističke napore u Severnoj Africi.

profimedia

 

Hiljade Italijana bilo je među poginulima ili zarobljenima u bici, dok su se borili za fašističku vladu vođe Benita Musolinija.

Aktuelna italijanska premijerka Đorđa Meloni predvodi krajnje desničarsku partiju Braća Italije, koja vuče korene iz neofašističkog pokreta koji se pojavio nakon Drugog svetskog rata.

Meloni je pokušala da udalji svoju stranku od neofašističke prošlosti i otvoreno je osudila sve totalitarne režime, uključujući i fašizam.

Uprkos tome, opozicija redovno kritikuje premijerku i neke njene saveznike zbog toga što navodno odbijaju da se čvrsto izjasne kao antifašisti.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa