Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Zelenski tvrdi da se rat sa Rusijom bliži kraju, u ruskom napadu na zgradu u Harkovu poginule tri osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2024

-

08:36

RAT U UKRAJINI Zelenski tvrdi da se rat sa Rusijom bliži kraju, u ruskom napadu na zgradu u Harkovu poginule tri osobe
RAT U UKRAJINI Zelenski tvrdi da se rat sa Rusijom bliži kraju, u ruskom napadu na zgradu u Harkovu poginule tri osobe - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka/Ukraine Ministry of Internal Affairs/Ukrainian National Police

veličina teksta

Aa Aa

at u Ukrajini traje 943 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u nedelju u SAD u ključnu posetu kako bi predstavio plan Kijeva za okončanje dvoipogodišnjeg rata sa Rusijom. Ukrajinski predsednik će svoje predloge, koje on naziva "planom pobede", predstaviti američkom predsedniku Džou Bajdenu, kao i kandidatima za predsednika Kamali Haris i Donaldu Trampu. Posle Vašingtona, on bi trebalo da se uputi u Njujork i UN na planirani sastanak Saveta bezbednosti i obrati se Generalnoj skupštini u sredu. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je najmanje 56 civila ubijeno, a 266 povređeno tokom sedmonedeljnog upada Ukrajine u ruski zapadni Kursk region. Rusija je optužila ukrajinske snage da drže neke civile protiv njihove volje u ruskom regionu Kursk, uključujući 70-120 ljudi u gradu Sudža.

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.                 

Ključni događaji

  • Zelenski stigao u SAD gde će predstaviti ukrajinski plan pobede predsedniku Džozefu Bajdenu
  • Duda okrivio Rusiju za ugrožavanje međunarodnog poretka predviđenog poveljom UN 
  • U ruskom raketnom napadu na Zaporožje poginula jedna osoba
  • Slucki: Plan pobede je opasna avantura sa perspektivom dalje eskalacije
  • Zelenski: Sledećih nekoliko meseci biće odlučujući

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

20.12 Pavel: Ukrajina treba da prihvati privremenu okupaciju dela teritorije

Ukrajina treba da prihvati da će deo njene teritorije privremeno biti pod ruskom okupacijom, čak i ako se rat završi, izjavio je češki predsednik Petr Pavel.

"Najverovatniji ishod rata biće da deo ukrajinske teritorije bude privremeno pod ruskom okupacijom“, rekao je Pavel u intervjuu za „Njujork tajms“, dodajući da "privremeno“ zapravo može značiti godine.

"Kada se ​​govori o porazu Ukrajine ili Rusije, to se jednostavno neće desiti“, istakao je Pavel i dodao da ni Ukrajina ni Rusija ne mogu očekivati da će obezbediti svoje maksimalističke ratne ciljeve, prenosi Politiko.

19.46 Tramp: Ukoliko pobedim, promeniću američku politiku prema Ukrajini

Bivši predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio da će, ukoliko pobedi na izborima, promeniti američku politiku prema Ukrajini i da će nastojati da se taj sukob reši putem direktnih pregovora Moskve i Kijeva.

Tramp je, na skupu pristalica republikanaca u Pensilvaniji u ponedeljak, ponovo nazvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog "najvećim trgovcem u istoriji", preneo je Blumberg.

"Mislim da je Zelenski najveći trgovac u istoriji - svaki put kada dođe u zemlju (SAD), ode sa 60 milijardi dolara", rekao je Tramp.

16.35 Lula da Silva: Brazil i Kina predložili plan za početak pregovora između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva izjavio je danas da su Brazil i Kina predložili plan od šest tačaka za početak pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao njihov sukob. On je u govoru na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, upozorio i da se sukob u Gazi "opasno" širi na Liban.

Lula da Silva je rekao da su Latinska Amerika i Afrika isključene iz Saveta bezbednosti, što je neprihvatljivo, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, Povelji Ujedinjenih nacija potrebna je široka revizija.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

16.30 Zelenski: Rat sa Rusijom bliže kraju nego što se misli

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je rat sa Rusijom bliže kraju nego što se misli.

"Mislim da smo bliže miru nego što mislimo. Samo moramo da budemo veoma jaki", rekao je on za ABC News.

On je dodao da će plan pobede koji će ove nedelje predstaviti američkom predsedniku Džou Bajdenu zahtevati od saveznika da "pomognu u ojačavanju" ukrajinske vojske.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije danas da je Rusija oprezna u vezi sa medijskim izveštajima o ukrajinskom planu i dodao da će sukob biti okončan tek kada se ostvare ciljevi Rusije.

15.51 U ruskom napadu na zgradu u Harkovu poginule tri, povređeno 15 osoba

Rusija je danas pogodila višespratnicu u gradu Harkovu na severoistoku Ukrajine tokom napada navođenim bombama i tom prilikom su poginule najmanje tri osobe, a povređeno je 15, dok se strahuje da ima zarobljenih ispod ruševina, saopštile su lokalne vlasti.

"Jedna od visokih zgrada je direktno pogođena", napisao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Unian.

Na slikama sa sajta koje su podeljene na društvenim mrežama vidi se "rupa" na zgradi. Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov napisao je na Telegramu da je Rusija napala najmanje četiri distrikta u popodnevnim satima, uključujući i najgušće naseljeni deo grada.

15.26 Ruske snage počele juriš na Ugledar u Donjeckoj oblasti,navode blogeri i ruski mediji

Ruske snage počele su juriš na grad Ugledar u Donjeckoj oblasti, koji se odupire ruskom napadu od početka rata 2022. godine, navode ruski ratni blogeri i državni mediji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je primarni taktički cilj Rusije trenutno da zauzme ceo region Donbasa, preneo je Rojters.

Rusija kontroliše oko 80 odsto Donbasa, dodala je agencija. Ruske snage idu na zapad na ključnim tačkama duž nekih 150 kilometara fronta u regionu Donjecka, a logistički centar Pokrovsk je ključna meta. Oni su 17. septembra zauzeli obližnji Ukrajinsk i sada ulaze u grad Ugledar na vrhu brda, oko 80 kilometara južno od Pokrovska.

08.33 Tramp: Zelenski priželjkuje pobedu demokrata na predsedničkim izborima u SAD

Republikanski predsednički kandidat i bivši američki predsednik Donald Tramp ocenio je da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želi da demokrate pobede na američkim predsedničkim izborima ove godine.

"Mislim da je Zelenski najveći prodavac u istoriji. Svaki put kada dođe u našu zemlju odlazi sa 60 milijardi dolara. On želi da demokrate pobede na ovim izborima i to jako", rekao je Tramp na mitingu u Pensilvaniji, a prenosi Reuters.

Trump je dodao da će, ako na izborima pobedi kandidatkinju Demokratske stranke Kamalu Haris, pozvati ruskog predsednika Vladimira Putina i Zelenskog da postignu dogovor o okončanju rata.

Tramp je dosledno opisivao američku pomoć Ukrajini kao bacanje novca i odbio je da kaže da želi da Ukrajina pobedi, navodi Rojters i dodaje da je Zelenski ranije izjavio da ne može da predvidi šta će Tramp uraditi ako bude pobedio na novembarskim predsedničkim izborima, ali izrazio je nadu da će Tramp podržati dalju američku vojnu podršku Ukrajini.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

08.27 U napadu ruskih dronova na Poltavsku oblast oštećena energetska infrastruktura

U ukrajinskoj Poltavskoj oblasti, ostaci oborenih ruskih dronova oštetili su energetsku infrastrukturu, a 20 naselja je ostalo bez struje, izjavio je načelnik Poltavske oblasne vojne uprave Filip Pronin.

On je naveo da u napadu nije bilo žrtava, a da su ostaci ruskih dronova oštetili nekoliko privatnih kuća, prenosi Ukrinform.

Ostaci oborenih dronova oštetili su i energetsku infrastrukturu u Poltavskoj oblasti, zbog čega je 20 naselja ostalo bez struje, a na otklanjanju posledica angažovane su sve nadležne službe, naglasio je Pronin.

Ukrajinske dbrambene snage oborile su ukupno 66 jurišnih dronova Šahed kojima su Rusi napali Ukrajinu tokom noći, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu.

profimedia

 

07.03 Zelenski: Sreo sam se sa Šolcom, razgovarali smo kako da približimo pravičan mir

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o pristupu "pravednom miru" u Ukrajini u okviru sastanka u Njujorku.

"Sreo sam se sa Olafom Šolcom. Razgovarali smo o tome kako da približimo pravičan mir. Glavno je da održimo jedinstvo. Naša formula mira je stvorena samo za ovo i održali smo uspešan prvi samit mira. Sada pripremamo drugi. Ovo je prava platforma koja garantuje potpunu obnovu bezbednosti za Ukrajinu i celu Evropu", napisao je Zelenski na Telegramu.

On je izrazio zahvalnost Nemačkoj na podršci.

"Zajedno smo spasili hiljade života i sigurno možemo da pružimo više snage i sigurnosti za celu Evropu", naglasio je on.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

06.44 Duda okrivio Rusiju za ugrožavanje međunarodnog poretka predviđenog poveljom UN 

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da je poredak zasnovan na međunarodnom pravu i solidarnosti, kako je predviđeno u Povelji Ujedinjenih nacija, ozbiljno ugrožen, a globalni multilateralizam u mnogim aspektima ne funkcioniše kako treba i zahteva reforme.

"Ne možemo da prihvatimo situaciju u kojoj oni koji osporavaju poredak zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija jačaju", rekao je Duda u svom obraćanju na Samitu za budućnosti u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi agencija PAP.

Kako je istakao, "upečatljiv" primer za to je agresija Rusije na Ukrajinu. 

06.35 U ruskom raketnom napadu na Zaporožje poginula jedna osoba

U ruskom raketnom napadu na Zaporožje poginula je jedna osoba, a dve su povređene, prenosi agencija Suspilne.

"Ruska vojska gađala je ključni infrastrukturni objekat. Izbio je požar, koji je odmah ugašen. Rusi su takođe pogodili stambene zgrade, pri čemu je jedna osoba poginula, a dve su povređene. Najmanje dve privatne kuće su uništene", rekao je šef Oblasne vojne uprave (OVA) Zaporožja Ivan Fedorov.

Kako je dodao, sve operativne službe grada i regiona rade na terenu i pružaju pomoć.

06.27 Slucki: Plan pobede je opasna avantura sa perspektivom dalje eskalacije

Plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je opasna avantura sa perspektivom dalje eskalacije sukoba, ocenio je predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki.

"Zakasneli 'Plan pobede' Zelenskog je opasna avantura sa perspektivom dalje eskalacije sukoba. Nije se Rusija povukla iz istanbulskog pregovaračkog procesa, to je učinio kijevski režim pod patronatom Anglosaksonaca. Da je mirovni sporazum potpisan u martu 2022. godine, neprijateljstva bi bila okončana i tada. I to bi spasilo stotine hiljada života", napomenuo je Slucki, prenosi TASS.

On je istakao da je Zelenski "ucenama i lažima započeo svoje putovanje u Ameriku". 

"On ponovo traži od Vašingtona veću vojnu pomoć uz manje ograničenja upotrebe zapadnog oružja i optužuje Rusiju za 'praznu retoriku' i nespremnost da pregovara", dodao je Slucki.

06.05 Zelenski: Sledećih nekoliko meseci biće odlučujući

Narednih nekoliko meseci biće odlučujući u ratu Rusije protiv Ukrajine, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povodom dobijanja Zlatne ploče koju mu je uručila Američka akademija dostignuća.

"Američka akademija dostignuća već 60 godina nagradom Zlatna ploča odaje priznanje za doprinos razvoju čovečanstva. Za domišljatost, koja se može ostvariti samo u uslovima slobode", napisao je Zelenski na društvenoj mreži X.

On je naglasio da je Ukrajini preostalo malo vremena da se odredi ishod rata. 

"Nemamo mnogo vremena. Sledećih nekoliko meseci biće odlučujući u ovom ratu, ratu Rusije protiv Ukrajine i svih vas, jer je to rat Rusije protiv same slobode. Imamo malo vremena da odredimo kakav će biti njegov ishod, a moramo ga odrediti – ne Rusija i ne njeni krvavi saveznici. Ne treba da izgubimo narednih nekoliko meseci u ratu", naglasio je Zelenski.

On je napomenuo da Ukrajina već ima Plan pobede.

"I predstavljam ovaj plan Americi: predsedniku Džozefu Bajdenu, Kongresu, predsedničkim kandidatima Kamali Haris i Donaldu Trampu, i svim našim globalnim partnerima. Verujem da će to biti naše zajedničko dostignuće zarad slobode, bez ikakvih kompromisa na račun slobode", rekao je Zelenski.

Obraćajući se učesnicima svečanosti, on je takođe naglasio da "današnji svet ne dozvoljava da izgubimo nijednu bitku, kada je na jednoj strani sloboda, a na drugoj sve ono što nikada ne bismo poželeli svojoj deci".

"Svima nam je potrebna pobeda. A svi znamo zašto", zaključio je predsednik Ukrajine.

 

 

Komentari (0)

Evropa