Region

Dodik: Šmit pokušava da bude deo BiH priče na lažan način

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2024

-

18:20

Dodik: Šmit pokušava da bude deo BiH priče na lažan način
Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je najave da će Kristijan Šmit, koji u Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, svedočiti na Evropskom sudu u Strazburu, ali ne i da bude svedok u Sudu BiH u procesu koji se vodi protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika, kaže da se vidi da tu nema logike i da je reč o zloupotrebi.

"Vidi se da to sve nije u skladu ni sa propisima, ni sa životom, stanjem u BiH, da oni žele od toga da naprave političku platformu", rekao je Dodik novinarima u Novom Goraždu.

Prema njegovim rečima, Šmit pokušava da bude deo BiH priče na lažan način, upitavši kako tu naći logiku.

"Pokazaće se na kraju da će ga pritisak muslimana dovesti do toga da ne ode na to, mada je sam tražio. To govori o njemu kakav je", rekao je Dodik.

Upitao je i što se u BiH ne sprovede presuda Sejdić-Finci, koja je donesena pre više od 15 godina.

"Sve je to dnevna nakaradna priča o evropskom putu. Savršeno dobro se zna da problemi koji se rešavaju u BiH moraju biti deo konsenzusa i da se njemu mora težiti. I kada se dođe do njega, oni to predstavljaju kao svoje. To samo govori da je reč o malim ljudima, koji ne računaju da im je potreban i sledeći konsenzus, ali videćemo kako će ga dobiti", rekao je Dodik, prenela je Srna.

Dodik je rekao da se muslimani u BiH plaše da će nešto što su na kvaran način uspeli da urade biti poništeno svedočio Šmit u Strazburu ili ne jer je to neodrživo.

Šmit bi trebalo da svedočiti u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Kovačević protiv BiH", a portal sarajevskog Avaza objavio je ranije da je on pozvan "kao vrhunski tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Sarajevski portal Klix piše danas da od OHR-a nisu dobili konkretan odgovor da li će Šmit na poziv Evropskog suda ili na lični zahtev. Prema saznanju portala Šmit je tražio da bude svedok u predmetu "Kovačević protiv BiH".

Sud BiH je inače odbio predlog odbrane predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da u krivičnom postupku Šmit bude saslušan kao svedok, obrazlažući to "diplomatskim imunitetom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa