Evropa

Umerov i Fon der Lajen otvorili Kancelariju EU za inovacije u oblasti odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

23:30

Umerov i Fon der Lajen otvorili Kancelariju EU za inovacije u oblasti odbrane
Rustem Umerov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov izjavio je danas da je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen otvorio Kancelariju EU za odbrambene inovacije, što je, kako je ocenio, "nova etapa u odnosima sa Evropskom unijom u oblasti odbrambenih tehnologija".

"Glavni fokus ove saradnje su zajednički napori na jačanju odbrambenih sposobnosti. Posebnu pažnju posvećujemo zajedničkom razvoju u oblasti IT i proizvodnje oružja, koji će biti odlučujući za pobedu nad ruskom agresijom", naveo je Umerov na Fejsbuku.

On je dodao da je jačanjem tehnoloških sposobnosti Ukrajine IT koalicija već privukla više od 70 miliona evra iz 13 zemalja učesnica, stvarajući bezbednu IT infrastrukturu za Odbrambene snage.

"Naša koalicija dronova, koja uključuje 16 zemalja učesnica, obezbedila je više od 500 miliona evra i isporučila na hiljade dronova Ukrajini", podsetio je ministar odbrane.

Dodao je da je Ukrajina u "poslednje dve i po godine brzo postala svetski lider u tehnologiji bespilotnih letelica".

"Danas više od 500 ukrajinskih proizvođača dronova i hiljade programera kreiraju napredna rešenja za borbena dejstva. Sa godišnjim kapacitetom proizvodnje do 3 miliona dronova, Ukrajina se pokazala kao pravi odbrambeno-tehnički centar", naglasio je Umerov.

On je istakao da Kijev ima ogroman potencijal u odbrambenim tehnologijama i pozvao evropske partnere da ulažu u ukrajinske proizvođače.

"Zajedno možemo značajno ojačati odbrambenu sposobnost ne samo Ukrajine, već i cele Evrope. Naši glavni ciljevi su obnavljanje mira i stabilnosti na kontinentu, kao i obezbeđivanje budućnosti Ukrajine kao punopravnog člana EU", rekao je ukrajinski ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa