Evropa

Bloomberg: Mađarska domaćin ruskog poslovnog foruma uprkos tenzijama sa EU

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

20:10

Bloomberg: Mađarska domaćin ruskog poslovnog foruma uprkos tenzijama sa EU
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

U Budimpešti je danas održan ruski poslovni forum koji je pokazao "ubrzan razvoj veza" sa Moskvom, piše "Bloomberg".

Američka agencija primećuje da vlada premijera Viktora Orbana navodi da se pridržava sankcija protiv Rusije, ali nastavlja da razvija veze u oblastima koje nisu pogođene ograničenjima.

"Cela Evropa posluje sa Rusijom, iako neki od njih to pokušavaju da poreknu, razlika je u tome što mi ne vidimo potrebu da to krijemo", naglasio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na brifingu sa ruskim ministrom zdravlja Mihailom Muraškom.

On je naveo da na poslovnom forumu učestvuje skoro 80 ​​ruskih i mađarskih kompanija. Najveće mađarske kompanije na berzi ostaju aktivne u Rusiji, posebno zajmodavac OTP Nirt, kompanija za preradu nafte Mol Nirt i farmaceutska kompanija Gedeon Richter Nirt.

"Mađarska je spremna da vam pruži svu neophodnu podršku za poslovanje sa Rusijom", dodao je Sijarto na brifingu.

On je takođe obećao "rešenje koje će olakšati isporuku robe u Rusiju", pa će to, kako je naveo, biti objavljeno u narednim nedeljama.

Orban je na početku predsedavanja Mađarske EU otputovao u Moskvu da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom u okviru svoje "mirovne misije", razvijajući veze sa energetskim kompanijama Rosatom i Gasprom  za koju je Mađarska jedan od ključnih klijenata u regionu, napominje "Bloomberg".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa