Evropa

Nastavak rasta desnice u Nemačkoj: Prema novim anketama AfD dostigao najveću podršku od marta

Komentari

Autor: Bild

24/09/2024

-

14:35

Nastavak rasta desnice u Nemačkoj: Prema novim anketama AfD dostigao najveću podršku od marta
Tanjug/AP/Jens Meyer - Copyright Tanjug/AP/Jens Meyer

veličina teksta

Aa Aa

Alternativa za Nemačku dostiže 20 odsto podrške u trenutnoj INSA nedeljnoj anketi (+1 procentni poen u odnosu na prethodnu nedelju). Ovo je najveća vrednost od marta ove godine. Nakon marta, AfD je došao na 16 odsto podrške u junu. Sada je ova desničarska stranka ponovo u usponu – baš na vreme za državne izbore na istoku, piše Bild.

Najjača prema anketi ostaje koalicija CDU/CSU sa 32 odsto podrške nemačkih građana, čak i ako izgubi jedan procentni poen u odnosu na prethodnu nedelju. Vlada "semafor koalicije" ostvaruje blage dobitke u celini, jer je stranka kancelara Šolca, SPD, na 15 odsto podrške (+1), Zeleni su na 10 odsto i FDP je na 4 odsto podrške, i te dve opcije zadržavaju svoje vrednosti iz prethodne nedelje.

Zajedno, stranke "semafor koalicije" dolaze do 29 odsto - daleko od parlamentarne većine.

Savez Sare Vagenkneht (BSW) trenutno stagnira na 10 odsto, Levica gubi jedan procentni poen i sada je na samo dva odsto. Sedam odsto ispitanika bi glasalo za neku od drugih opcija.

Mogućnosti formiranja vlade bile bi ograničene ovim rezultatima. Šef INSA-e Herman Binkert rekao je za Bild da "postoji parlamentarna većina za crno-crveno (CDU/CSU sa SPD-om) sa kombinovanim procenatom od 47 odsto. Savezi CDU/CSU sa Zelenima ili BSW-om bi došli do 42 odsto i ne bi ima parlamentarnu većinu".

Podsetimo, u foto-finišu regionalnih izbora u nemačkoj pokrajini Brandenburg, na saveznom nivou vladajući, SPD je odneo tesnu pobedu ispred desničarskog AfD-a sa nešto iznad jedan odsto razlike u broju glasova.

Vladajući SPD je tako uzeo 30,9 odsto glasova, dok je opozicioni AfD za dlaku ostao na drugom mestu sa 29,2 odsto. Ranije vladajući CDU je završio tek kao četvrti sa 12,1 odsto glasova, dok je nova partija na političkom nebu, Savez Sare Vagenkneht (BSW) završila kao treća sa 13,5 odsto glasova.

Ipak, najupečatljiviji detalj ovih izbora bila je činjenica da je AfD ubedljivo pobedio među svim starosnim grupama, osim kod starijih od 60 godina gde je najviše podrške osvojio SPD.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa