Evropa

Izbori u Brandenburgu: AfD pobednik među radnicima i svim mlađim starosnim grupama, ali su penzioneri odlučili trku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2024

-

19:02

Izbori u Brandenburgu: AfD pobednik među radnicima i svim mlađim starosnim grupama, ali su penzioneri odlučili trku
Izbori u Brandenburgu: AfD pobednik među radnicima i svim mlađim starosnim grupama, ali su penzioneri odlučili trku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U foto-finišu regionalnih izbora u nemačkoj pokrajini Brandenburg, na saveznom nivou vladajući, SPD je odneo tesnu pobedu ispred desničarskog, inače u Bundestagu opozicionog, AfD-a sa nešto iznad jedan odsto razlike u broju glasova, pokazuju rezultati Izborne komisije Brandenburga.

SPD je tako pobednik regionalnih izbora, dok se ispod AfD-a, pokazuju rezultati prebrojanih glasova, nalaze Savez Sare Vagenkneht (BSW) levo-populistička partija, i tek na četvrtom mestu CDU.

Regionalni parlament, koji se naziva Landtag, broji 88 poslaničkih mesta, a prve dve partije na tek završenim izborima odnose kombinovano skoro tri četvrtine mesta, te će jedna od njih dobiti priliku da kreira buduću regionalnu vladu, dok u bilo kojoj postizbornoj kombinaciji BSW i CDU mogu da budu tek manji partner u vlasti.

Rast AfD-a za 5,7 odsto u odnosu na prošle regionalne izbore 2019. godine

Očekivanja stručne javnosti, ali i birača, išla su u smeru ubedljivije pobede SPD-a koji je ipak vladajuća partija na saveznom nivou, i ujedno najveći pojedinačni partner u toj Saveznoj vladi. Ipak, kada su počeli da stižu prvi rezultati sa glasačkih mesta postalo je jasno da se u Brandenburgu desilo veliko iznenađenje.

Vladajući SPD je tako uzeo 30,9 odsto glasova, dok je opozicioni AfD za dlaku ostao na drugom mestu sa 29,2 odsto. Ranije vladajući CDU je završio tek kao četvrti sa 12,1 odsto glasova, dok je nova partija na političkom nebu, Savez Sare Vagenkneht (BSW) završila kao treća sa 13,5 odsto glasova.

Svi ostali, uključujući Zelene, koji su deo "semafor koalicije" na saveznom nivou, ostali su "ispod crte", beležeći veliki pad podrške među biračima u Brandenburgu, koji je u Saveznu Republiku Nemačku ušao kao deo bivšeg DDR-a, tj. Istočne Nemačke.

Rezultati objavljeni na sajtu Državne izborne komisije Brandenburga pokazuju realan rast, odnosno pad, podrške pojedinačnim opcijama.

Tako je AfD doživeo najveći rast popularnosti među takmacima koji su učestvovali i na izborima 2019. godine, sa rastom od 5,7 odsto glasova.

Levo-populistički Savez Sare Vagenkneht je nova opcija, koja je zabeležila dobar rezultat, što u određenoj meri odražava potpuni sunovrat Levice, jer je ona najveći gubitnik izbora sa 7,7 odsto manje glasova, te Zelenih, koji su izgubili čak 6,7 odsto podrške.

U minusu je i CDU sa 3,5 odsto glasova manje, kao i FDP, sa 3,3 odsto manje.

SPD i AfD su po broju mesta ostvarile identičan rast od 7 poslaničkih mesta više u odnosu na izbore 2019. godine, a sve ostale partije, osim pomenute nove opcije BSW su zabeležile pad od 10 do 3 mesta u regionalnom parlamentu.

Ovo su bili regionalni izbori sa najvećom izlaznošću za prethodne 34 godine, pokazuju konačni rezultati izlaznosti.

Na prvim regionalnim izborima u okviru Savezne Republike Nemačke 1990. godine zabeleženo je da je glasalo 67,1 odsto građana. U godinama nakon toga procenat je padao na nešto više od 55 odsto, da bi 2009. godine došao opet na 67 odsto.

Najniža izlaznost je zabeležena 2014. godine sa tek 47,9 odsto izašlih, a stanje se malo popravilo 2019. godine sa nešto više od 60 odsto izašlih.

Ipak, tek završeni izbori pokazuju povratak politike na veliku scenu, kao i društvenih interesa ostvarenih kroz rezultate izbora, makar oni bili i regionalni, jer je čak 72,9 odsto birača izašlo na ove izbore.

Pobeda AfD-a među svim starosnim grupama osim penzionera

U odnosu na rekordnu izlaznost, još veći udarac vladajućem SPD-u i drugim partijama je podatak da je AfD zapravo pobednik izbora među svim mlađim starosnim grupama, a posebno među najmlađim biračima, gde se razlika između AfD i SPD penje čak na 14 odsto glasova.

Prema tim podacima, a s obzirom da u Brandenburgu pravo glasa imaju građani od 16. godine starosti pa naviše, među populacijom od 16-24 godine AfD beleži čak 32 odsto podrške. SPD u isto vreme među tom populacijom ima čak 14 odsto glasova manje, što je ujedno i najveća razlika između ove dve opcije.

U sledećoj starosnoj grupi, od 25-34 godine razlika je identična, pa tako AfD ima podršku 34 odsto građana, a SPD 20 odsto.

U starosnoj grupi od 35-44 godine, AfD beleži 34 odsto podrške, a SPD 24 odsto, a desna opcija je u prednosti i u starosnoj grupi od 45-59 godina sa 32 prema 29 odsto glasova.

Među populacijom od 60-69 godina razlika u korist SPD je 6 odsto glasova, gde je rezultat 35 naspram 29 odsto. Ipak, izbore su odlučili oni stariji od 70 godina, od kojih je čak 49 odsto glasalo za SPD, naspram 17 odsto, koliko je među tom populacijom osvojio AfD.

Ako su rezultati u slučaju demografske slike biračkog tela iznenadili javnost, najveće iznenađenje je usledilo sa objavljenim rezultati kada se biračko telo posmatra u smislu radne angažovanosti.

Naime, rezultati pokazuju da je prednost u korist AfD najveća među fizičkim radnicima, gde je desna opcija na čak 46 odsto glasova, naspram 23 odsto koliko je osvojio SPD.

Ako je taj rezultat za nekoga bio očekivan, potpuno iznenađenje su "white-collar" radnici, tj. "radnici u kravatama", službenici, kancelarijski i administrativni radnici, gde je SPD osvojio tek jedan procentni poen više i rezultat je takav da oni imaju 30 odsto glasova među ovom populacijom, a AfD 29 odsto.

Još jedan udarac vladajućem SPD-u je i činjenica da je AfD ostvario prednost od čak 10 odsto glasova među populacijom koja se kategoriše kao samozaposlena, gde je desna opcija osvojila 34 odsto, a leva 24 odsto glasova.

Jedina pobeda za SPD, kada se biračko telo posmatra na osnovu radne angažovanosti je među penzionerskom populacijom, gde je SPD osvojio 40 odsto glasova, a AfD 15 odsto.

Rujević: Trend se menja, jer je u starosnoj grupi od 16-24 godine AfD ubedljivo najjača opcija 

O izborima u Brandenburgu za Euronews Srbija je govorio Nemanja Rujević, novinar DW-a.

"Pitanje je koliko ovo veze ima sa Šolcom. Naime, on je kancelar jedne izuzetno nepopularne vlade, čak najmanje popularne od kada se tako nešto uopšte meri. I, naravno, on nije bio prisutan u kampanju u Brandenburgu s obzirom da bi samo smetao tamošnjem, izrazito popularnom, premijeru socijaldemokrati Ditmaru Vojdkeu. Prema tome, ovo je isključivo pobeda lika i dela Ditmara Vojdkea, koji je, ja mislim, već 13 godina tamo premijer. Socijaldemokrate, inače, vladaju Brandenburgom preko tri decenije i Vojdke je pre izbora išao na sve ili ništa. On je rekao, da ako oni ne budu prvi, on više neće da bude premijer, dodavši da ga baš briga da li može da napravi koaliciju ili ne", rekao je Rujević.

Euronews Srbija

On je dodao da se izborna trka u Brandenburgu pretvorila u duel SPD-a i AfD-a, šteteći drugim izbornim takmacima.

"I zbilja se to pretvorilo na kraju u duel praktično jedan na jedan između njega i desničarske Alternative za Nemačku. To su mu zamerile mnoge druge stranke, tvrdeći da su se one survale praktično u provaliju, između ostalog demohrišćani pa zeleni koji su pali ispod cenzusa itd.  Tako da nisam siguran da ovo sad nešto mnogo pomaže Šolcu. Jeste, sigurno bi bilo neprijatno da je u još jednoj pokrajini njegova stranka doživela šamar, ali pitanje je koliko njega iz njegove nepopularnosti ovo može da iščupa", analizira Rujević.

Tanjug/AP/Jens Meyer

 

SPD može da odahne, dobili su Brandenburg, odnosno ostali su na vlasti, ali ta razlika je očito previše mala. Na pitanje da li mogu da budu zadovoljni ovom pobedom, Rujević kaže da mogu da budu zadovoljni samo sa većim brojem mandata u Brandenburgu, ali ne i sa trendovima koji im ne idu u prilog.

"Mogu da budu zadovoljni iz prostog razloga što su i oni osvojili više mandata nego prošli put, premda je i Alternativa za Nemačku bitno ojačala. Ono što brine mnoge u Nemačkoj je da je na poslednjim izborima u tri pokrajine, ja podsećam pre ovoga su bili Tiringija i Saksonija pre dve sedmice, svuda je Alternativa za Nemačku bolje prolazila u najmlađem biračkom telu nego u opštoj populaciji.  E, to je novo, obično mladi nisu glasali za desnicu, obično se njihovo biračko telo sastojalo od sredovečnih muškaraca, a sada u starosnoj grupi između 16 i 24 godine, jer tamo glasaju i 16-godišnjaci, AFD je ubedljivo najača, za njih je to naravno poruka da imaju veliku budućnost i veliku perspektivu, za druge bi trebalo da bude baš zabrinjavajuće što su praktično deca desnije od generacije roditelja", kaže Rujević.

Gostovanje Nemanje Rujevića na Euronews Srbija u celosti pogledajte u video prilogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa