Evropa

Izbori u pokrajini Branderburg: Šolc zamalo izbegao poraz od AfD, desnica ostvarila veliki skok podrške

Komentari

Autor: Politico

22/09/2024

-

22:10

Izbori u pokrajini Branderburg: Šolc zamalo izbegao poraz od AfD, desnica ostvarila veliki skok podrške
Tanjug/AP/Kay Nietfeld - Copyright Tanjug/AP/Kay Nietfeld

veličina teksta

Aa Aa

Socijaldemokrate (SPD) nemačkog kancelara Olafa Šolca zabeležile su tesnu pobedu nad desničarskom Alternativom za Nemačku (AfD) na izborima u pokrajini Brandenburg nakon što su zaostajali za njima tokom cele kampanje, pokazuju izlazne ankete. 

SPD, koji upravlja državom koja okružuje glavni grad Berlin od ponovnog ujedinjenja 1990. godine, osvojio je 31 odsto glasova, ispred AfD kome je pripalo 30 odsto glasova, dok su Demohrišćani desnog centra osvojili 12 odsto glasova, prenosi Politico.

Alternativa za Nemačku prethodno je osvojila najviše glasova u Tiringiji, što je prva pobeda desnice od II svetskog rata i takođe je dobro prošla u Saksoniji na izborima održanim 1. septembra.

Stranka desnice dobila je podršku usred sve veće reakcije na masovnu migraciju u Nemačku tokom protekle decenije i nekoliko nedavnih ekstremističkih napada, navodi AP.

Gubitak u Brandenburgu, koji je SPD kontrolisao od ponovnog ujedinjenja Nemačke, bacio bi sumnju na Šolcovu političku budućnost i povećao pritisak za vanredne nacionalne izbore nakon što je njegova stranka pretrpela poraze na dva prethodna državna izbora ovog meseca.

Međutim, malo je verovatno da će ova pobeda njemu ili njegovoj stranci dati veliki podsticaj, s obzirom na to da se popularni, aktuelni premijer Brandenburga Ditmar Voidke distancirao od Šolca tokom kampanje i kritikovao politiku savezne vlade, ocenjuje Rojters.

Na izborima u Brandenburgu pravo glasa imalo je 2,1 milion ljudi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa