Evropa

Izbori u nemačkoj pokrajini Brandenburg test za vladajući SPD

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2024

-

09:35

Izbori u nemačkoj pokrajini Brandenburg test za vladajući SPD
Izbori u nemačkoj pokrajini Brandenburg - Copyright Tanjug AP/Frank Hammerschmidt/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

U nemačkoj pokrajini Brandenburg danas se održavaju izbori, tri nedelje nakon što je krajnje desničarska stranka ostvarila pobedu u još dve pokrajine u istočnoj Nemačkoj.

Oko 2,1 milion ljudi registrovano je da glasa za novi državni parlament u Brandenburgu, a izbori se pomno prate kako bi se uvideo politički pravac zemlje, prenosi AP.

Najnovije ankete pokazale su da je krajnje desničarska Alternativa za Nemačku "rame uz rame" sa Socijaldemokratama, strankom koja vlada Brandenburgom od ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine.

Socijaldemokrate, najveća stranka u tročlanoj koalicionoj vladi kancelara Olafa Šolca, nadaju se da će zadržati kontrolu nad svojim uporištem suočeni sa sve većom podrškom partijama ekstremne desnice i levice.

Ako socijaldemokrate izgube u Brandenburgu, gde i Šolc ima svoju biračku jedinicu, to bi se smatralo lošim znakom za njega, godinu dana pre održavanja saveznih izbora, ocenjuje AP.

Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku osvojila je najviše glasova u Tiringiji, što je prva pobeda krajnje desnice od II svetskog rata i takođe je dobro prošla u Saksoniji na izborima održanim 1. septembra.

Stranka krajnje desnice dobila je podršku usred sve veće reakcije na masovnu migraciju u Nemačku tokom protekle decenije i nekoliko nedavnih ekstremističkih napada, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa