Politika

Petković: Vučić govorom pred GSUN pokazao kako se voli otadžbina

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2024

-

22:05

Petković: Vučić govorom pred GSUN pokazao kako se voli otadžbina
Petković: Vučić govorom pred GSUN pokazao kako se voli otadžbina - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorom pred Generalnom skupštinom UN "pokoljenjima koja dolaze ostavio dragocenu lekciju o tome kako se voli otadžbina i brane srpski državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji, ali i kako se jedan mali i slobodoljubiv narod bori za mir u svetu".

"Srbija ne spada u red najvećih država na svetu, niti je srpski narod među najbrojnijim narodima, ali, zahvaljujući porukama predsednika Vučića, svrstali smo se u red najodgovornijih nacija koje ne zatvaraju oči ni pred izazovima današnjice ni pred prošlošću", istakao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Petković je ocenio da je važno da ostane zabeleženo da je Vučić u UN "jasno i otvoreno" govorio o politici dvostrukih aršina, kao i o ''bahatosti i licemerju dela međunarodne zajednice''.

"Danas se isti oni koji su protivpravno pre dve i po decenije napali Srbiju i od tada sponzorisali separatiste na Kosovu i Metohiji pozivaju na međunarodno pravo, Povelju UN i princip nepovredivosti granica suverenih država", istakao je Petković.

Youtube/United Nations/Screenshot

 

U saopštenju se navodi da je Vučić "celom svetu jasno objasnio" zbog čega međunarodno pravo mora da se poštuje bezrezervno i bez izuzetaka".

"Jer ako se čine izuzeci, kao što je to učinjeno povodom južne srpske pokrajine, principi prestaju da važe i nastupa haos, a tome smo nažalost svi svedoci", ocenio je Petković.

U saopštenju Kancelarije navodi se da je Vučić istakao da ljudska i građanska prava, kao temelj moderne zapadne civilizacije, ne mogu važiti za neke Evropljane, a za druge ne, uprkos tome što, kako se navodi, nisu možda svi to želeli da čuju.

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji ne može da jedini bude izuzet iz sistema vrednosti kojim se demokratska Evropa toliko ponosi", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije odbacuju optužbe koje su se čule proteklih dana da je Vučić "prepustio KiM kapricima velikih sila".

"On je danas još jednom dokazao da ne zazire ni od velikih ni od silnih, i da mu je jedina briga i ideja vodilja interes Srbije i njenih građana. I kao mnogo puta do sada klevetnici će zabiti glavu u pesak, ali narod i istorija pamte velikane i predsednik Vučić će sasvim sigurno biti upamćen kao jedan od najvećih državnika u srpskoj novovekovnoj istoriji", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija