Politika

Vučić u UN: Pandorina kutija nije otvorena u Ukrajini, kad su napali Srbiju, nije ih bilo briga za Povelju UN

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2024

-

20:33

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine UN, da Srbija uprkos sadašnjim svetskim poteškoćama, izdržava u odbrani principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kroz svoje aktivnosti i principijelnu politiku.

"Mahatma Gandi je rekao: Nema puta ka miru, mir je put. U istom duhu otvorenog srca Vam se danas obraćam ispred Republike Srbije, zemlje osnivačice Ujedinjenih nacija, zemlje slobode i pravde. Čast mi je da Vam se obratim kao predsednik Republike Srbije, zemlje u čije ime ponosno stojim pred Vama danas. Zemlje koje, uprkos sadašnjim svetskim poteškoćama, izdržava u svojoj odbrani principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kroz svoje aktivnosti i principijelnu politiku, zalažući se za ideju koja je glavna tema ove sesije", rekao je Vučić.

Ukazao je da, kada govori o sadašnjem trenutku, na njegovo žaljenje, mora da kaže da je situacija u svetu još teža i mračnija nego pre godinu dana.

"Napetost raste, izazovi su sve brojniji i složeniji. Ono što me najviše brine je da, uprkos našim deklarativnim naporima za mir, razvoj i prosperitet čovečanstva, nema na vidiku kraja ovoj geopolitičkoj noćnoj mori. Ne bih voleo da pametne reči Džona Fidžeralda Kenedija postanu reči proroka: Čovečanstvo mora da stavi tačku na sve ratove, inače će rat da stavi tačku na čovečanstvo", naveo je Vučić.

Napomenuo je u svom govoru da se danas čovečanstvo više oslanja na tehnologije.

"'Ove godine još jednom govorimo o tragičnim sukobima i uništenju koje donosi patnju i ogromne ljudske gubitke, kao i o brojnim ozbiljnim posledicama koje idu uz oružane sukobe. Republika Srbija i srpski narod duboko saosećaju i dele žalost zbog svih izgubljenih života u ratovima širom sveta, uključujući i tragične događaje na Bliskom istoku i u Ukrajini", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je neoprostivo da danas u 21. veku, govorimo o užasnim brojkama u vezi sa decom koja su stradala u ratovima.

"Čini se potpuno neverovatno, ali svet je na ivici nuklearne katastrofe i nuklearnog holokausta. U želji da se pobedi i uništi onaj drugi, korak po korak, približavamo se ivici provalije i tu smo i stigli. Živimo u svetu gde niko nikoga ne sluša, gde samo naši argumenti i naša istina važe, dok drugi moraju da nestanu, zato što uvek ugrožavaju naše univerzalne lažne vrednosti. Moramo da razgovaramo čak i kada se ne slažemo, moramo da obnovimo erodirani kredibilitet i autoritet Ujedinjenih nacija", poručio je Vučić.

Zbog toga će Srbija, najavio je predsednik Srbije, snažno podržati veće prisustvo afričkih zemalja u Savetu bezbednosti UN.

"I verujemo da će veće afričko prisustvo puno značiti za svetski mir. Moramo da prekinemo sa praksom dvostrukih standarda, da obnovimo veru u međunarodno pravo i načela koja smo svi dogovorili odavno, moramo da obnovimo veru u mir, jedini put koji nema alternativu. To dugujemo svakoj nedužnoj žrtvi svuda u svetu, svim postojećim i budućim generacijama. Budućnost sveta u narednih pet ili 25 godina je stvar našeg izbora, ali i naša odgovornost. Svi mi koji smo se okupili ovde iz čitavog sveta, uradili smo to iz plemenitih razloga, ali i iz sebičnih razloga pre svega", rekao je Vučić.

Kako je rekao, gotovo uvek lideri svih najmoćnijih zemalja govore u UN obraćajući se zapravo i njihovoj javnosti, a da ih nije briga za stvarne probleme sveta.

"Pandorina kutija nije otvorena napadom na Ukrajinu"

Vučić je u Njujorku poručio da Pandorina kutija nije otvorena napadom na Ukrajinu i upitao zašto veliki lideri kada govore o potrebi da Ukrajina bude slobodna, da se poštuju UN i njena povelja, zašto isti oni ne poštuju povelju i rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije.

On je poručio da će danas u UN govoriti o tome kako je propast modernog sveta počela kada je Povelja UN diskreditovana i kada smo prestali da verujemo u pravo i krenuli da se oslanjamo na silu.

"Objasniću vam to na primeru moje zemlje, za mene najlepše na svetu, Srbije, kako je uništavana i kako je gažena i kako danas, zbog svoje izdržljivosti i slobodarske tradicije, ona je mali kamenčić u cipeli moćnih", rekao je Vučić u govoru učesnicima 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Youtube/United Nations/Screenshot

 

Posle velikih pobeda koje je bolji deo čovečanstva izvojevao u dva svetska rata, podsetio je Vučić, Srbi kao nacija su pretrpeli najveće gubitke u Prvom svetskom ratu u odnosu na svoju veličinu kao i u drugom ratu, kada je bila jedna od retkih nacija koja se suprotstavila nacistima u jugoistočnoj Evropi. 

"Zato je Beograd, glavni grad Srbije, možda jedini grad koji je bio brutalno bombardovan već na samom početku 1941. Mi Srbi nismo bili kao drugi koji su dočekivali naciste i njihove tenkove cvećem i platili smo veliku cenu. Naravno, nikakva samoviktimizacija i kukanja nad prošlošću nisu moja tema danas. Da vas upozorim, prijatelji, ono što se dogodilo u Srbiji, jedan presedan koji je zloupotrebljavan u drugim delovima sveta", rekao je Vučić. 

On je upozorio da Pandorina kutiju nije otvorena pre pet godina, već mnogo ranije i da o njoj svi ćute.

"Apsolutna dominacija zapadnog kapitalističkog načina proizvodnje u nauci i tehnologiji, uverljiva pobeda protiv Sovjetskog saveza, pre svega u okviru treće industrijske revolucije, dovela je svet do kraja istorije, po nekima i potpune hegemonije zapadnih ideja u svim sferama društvenog života. Osim, naravno, dobrih stvari koje je to donelo čovečanstvu, takva dominacija i nepostojanje ravnoteže i multilateralizma uništilo je Sovjetski savez i Jugoslaviju u isto vreme. Naravno, to se nije desilo slučajno, to se nije desilo samo od sebe, već je uživalo pomoć zapadnih obaveštajnih službi, a opet koje je podržalo nacionalno korumpiranu elitu, kako u Jugoslaviji tako i u Sovjetskom savezu", rekao je Vučić.

"Ostaćemo posvećeni dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i borićemo se za mir"

Politika koju Priština vodi na AP Kosovo i Metohiji je nerazumna i ima niz uznemirujućih poteza, ali Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom, pod okriljem EU, i da će se boriti za mir.

Vučić je rekao da su uznemirujući potezi Prištine išli od zabrane plaćanja u srpskoj valuti, dinarima, preko zabrane poštanskih usluga, ističući da je takav potez nezabeležen u svetu čak i za ratna područja, pa sve do zabrane patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da poseti Pećku Patrijaršiju.

Vučić je upitao da li upad specijalnih snaga tzv. kosovske policije u prostor jedne organizacije roditelja dece sa smetnjama u razvoju, može da bude bilo šta osim ludosti, surovosti i brutalnosti.

Upitao je i da li će trajni mir biti postignut, ali i kako da bude mira na Kosovu ukoliko se krše osnovna ljudska prava.

"Kakav je put za Srbiju i kako možemo da rešimo ovu situaciju", upitao je još Vučić.

Istakao je da će Beograd ostati posvećen dijalogu sa Prištinom, pod okriljem EU, i da će se boriti za mir.

"Jednu stvar jedino nećemo dati nikome, a to je sloboda i nezavisnost Srbije", rekao je Vučić.

Instaram/buducnostsrbijeav

 

On je naveo da je Srbija na svom evropskom putu i da iskreno želi da bude deo EU. Napomenuo je da je ekonomija Srbije najuspešnija na Zapadnom Balkanu.

Sa druge strane, Vučić je istakao da EU kojoj Srbija teži, jasno daje do znanja, kroz izjave portparola Petra Stana, da ne poštuje principe na osnovu Povelje UN, a ni odluke Evropskog saveta - pošto podržava nezavisnost tzv. Kosova.

Vučić je ocenio da je to interes najvećih i najjačih u Evropskom parlamentu, a da je Srbija mala zemlja koja ne može da se nadmeće sa velikim silama.

"Međutim, mi smo prema sebi, našem narodu i svim prijateljima na svetu dužni da govorimo istinu", rekao je presednik Srbije.

Instaram/buducnostsrbijeav

 

On je dodao da velike sile nisu zainteresovane za istinu i pravo, zbog čega je malim zemljama ostalo "samo da budu ponosne, posvećene, kao Srbija, svom ekonomskom napretku, ubrzanom rastu, novim tehnologijama i inovacijama i da gledaju u budućnost i čekaju trenutak kada će principi poštovanja međunarodnog prava biti vraćeni na političku scenu".

Kako je rekao, u trenutku kada je svet na ivici katastrofe, svi navodno brane načela, a niko osim malih zemalja ne priznaje nikakve greške i ne poštuje nikakve principe.

Kako je istakao, principe poštuju samo male zemlje "koje nemaju gde" i principi su "jedina stvar za koju mogu da se uhvate". Na kraju govora, predsednik Srbije je rekao da će Srbija ostati posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem EU, i da će se boriti za mir, ali da slobodu i nezavisnost "neće nikada nikome dati".

"Samo jednu stvar nećemo nikada nikome da damo, a to je sloboda i nezavisnost Srbije. Kao predsednik Srbije, verujem u svet zasnovan na pravim, a ne na lažnim vrednostima, i verujem da će snaga zemalja u razvoju, svih nas koji smo podigli glave i koji smemo da govorimo istinu, biti temelj novog, drugačijeg i boljeg sveta", poručio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija