Politika

Vučić u Njujorku: Govoriću sutra na Generalnoj skupštini UN kao 12. ili 13. govornik

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2024

-

17:48

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da će sutra govoriti na Generalnoj skupštini UN među prvih 12 ili 13 govornika, kada je i najveća pažnja slušalaca.

"Mi imamo dobar slot. Prvo govori Lula (da Silva), predsednik Brazila, zatim po pravilu ovde drugi govori predsednik Amerike. Erdogan je, mislim, treći i to je nekako dogovoreno. Sad mi smo u prvih 12-13, što znači dva sata posle njih, kada je i najveća pažnja", rekao je Vučić.

Dodao je da ćemo tako videti i šta će i koliko da govore oni koji budu pre njega držali govor.

"Onda govorimo mi, mi smo već tri puta menjali sve i jutros i sinoć, tako da do sutra ćemo konačnu verziju da sastavimo i onda nastavljamo sa brojnim bilateralnim susretima", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je stigao već iranski predsednik koji će govoriti, kao i da će govoriti i Netanjahu, ukoliko se nešto dodatno ne desi.

"Sad se gleda ko govori prvi, ko će šta da kaže, ko će kada u kom trenutku da odgovori i tako dalje. Lavrovu su, mislim, dali vizu tek od četvrtka i sa tim se naravno igraju, ne bi li mu smanjili broj bilaterala i svega drugog", naveo je Vučić.

Tanjug/video/screenshot

 

On je naveo da sutra ili prekosutra očekuje susret sa Džejkom Salivenom, koji je verovatno najmoćniji čovek SAD.

"Čim sa vama završim imamo tzv. Igvel koji organizuje Borge Brende sa mnogim liderima, predsednicima, premijerima, ministrima. To je dva sata, pa onda se vraćamo ovde u misiju, gde ćemo krenuti sa davanjem odlikovanja. Vidim da su neki poludeli negde zbog toga što mi odlikujemo ljude koji su štitili međunarodno pravo i štitili Srbiju. To je naša stvar, to je naš unutrašnji akt i pitanje našeg suvereniteta. Vidim da bi oni rado da nam to zabrane, pa govore u susednim zemljama kako smo mi izgubili i ne znam šta. Dobro, što se onda bunite ako smo izgubili? I u redu je, mi smo izgubili, iako se 109 zemalja nije vama priključilo, svega 84, ali mi smo izgubili", rekao je Vučić.

Naveo je da je to kao na fudbalskom terenu gde sudija bez razloga isključi tri igrača, oni pobede  3-2 i kažu:

"Pobedili smo vas, jer smo bez tri igrača stigli i mnogo smo srećni što smo pobedili, a mi kažemo - ok, pobedili ste, ali mi hoćemo da nagradimo onih osam igrača koji su se junački borili i napravili da rezultat bude takav".

Vučić je rekao da su tu naravno i Rusi i Kinezi i Nikaragvanci.

"Tu je divna žena iz Nikaragve i dobiće moje odlikovanje za ono što je govorila u Ujedinjenim nacijama, dakle, i Meksiko i Brazil i Indija i mnogi drugi, i Emirati, Kongo i još sam nekoga preskočio. Dakle, u zavisnosti od toga kakav je nivo podrške bio", rekao je Vučić.

Dodao je da posle toga ide na prijem kod nemačkog kancelara Šolca, kojeg očekuje uskoro da vidi i u Hamburgu.

"Vrlo važan sastanak za nas i tu će biti još ljudi sa kojima ćemo morati da razgovaramo, važni razgovori. Onda idem na skup - Atlantic Council koji  dodeljuje nagrade koje između ostalih prima i Đorđa Meloni i Micotakis, pa ću s njima da razgovaram. Posle toga idem na treću večeru ili skup koji organizuje Gzavije Betel i tu će biti 30 do 40 nas, različitih predsednika iz celog sveta, pretpostavljam da će oni da zovu i predstavnike Prištine, ali dobro je da ne mogu da govore, a da mi ne odgovorimo", rekao je Vučić.

"Reč mir nikada nije bila potrebnija"

Reč mir nikada nije potrebnija nego sada, ali je neophodno da fokus bude na kompromisima, kako bi se ratovi zaustavili, a ne da se gleda ko će da pobedi, poručio je Vučić.

Vučić je novinarima u Njujorku rekao da usled ratova najmoćnije zemlje sveta imaju stopu rasta 0,1, 0,2 ili 0,3 odsto, ističući da "neko nije razmišljao ni o energentima, ni o posledicama".

"Mi očajnički tražimo mir i potreban nam je mir. Pre svega Evropi je potreban mir", rekao je Vučić, na pitanje da li je reč mir izlizana, kao što je pomenuo u sinoćnjem govoru u UN.

Tanjug/video/screenshot

 

Vučić je istakao da je reč "mir" potrebnija nego ikada, ali da je u govoru sinoć kritikovao one koji posle "mir" dodaju "ali".

"I sad u Pragu kad smo bili - 'mir ali, naši moraju da pobede' ", rekao je Vučić i dodao, ako se nastavi ratovanje, i na Bliskom Istoku i u Ukrajini i Rusiji, ne vidi gde će to da se završi.

"To preko noći će da dođe do mira - to ne može, mora da postoji nekakav minimalni zajednički imenitelj, neka vrsta kompromisa. O kompromisu niko ne priča", poručio je Vučić.

"Priština preti svima jer ne želi slobodan protok robe, usluga i ljudi"

Predsednik Vučić izjavio je danas u Njujorku da će se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom sresti i večeras i još nekoliko puta i naglasio da je to od suštinskog značaja za Srbjiju.

Vučić je to rekao na pitanje da se večeras sastaje sa kancelarom, i da li to što Nemačka preti Prištini da će je izbaciti iz CEFTE znači da je došlo do promene politike Berlina.

"Nemačka ne preti Albancima, ne preti im niko, Albanci prete svima time što ne žele slobodan protok roba, usluga, kapitala i ljudi. Albanci sa Kosova, naravno iz Prištine, a videćemo kako će to dalje da se odvija", rekao je predsednik. 

Na pitanje vezano za proteste Albanaca u Preševu koji smatraju da im Srbija krši prava, Vučić je, imajući u vidu koja prava nemaju Srbi na KiM, naglasio da je Srbija svejedno spremna da se ponaša odgovorno i da im pomogne u izradnji škola i svega drugog. 

"Oni se sad žale jer nisu Kurtijeve snage uspele da formiraju samostalno vlast, pre svega u Bujanovcu i to je njegov ključni problem, to je ubičajeno, tako demokratija funkcioniše, mi sa tim nemamo nikakav problem, niko ih nije ni tukao, ni maltretirao, niti bilo šta, Srbija je demokratska zemlja, nastavićemo tako da se ponašamo", rekao je Vučić.

"Fiip Moris" ulaže novih 100 miliona evra u Srbiju

Vučić je izjavio da će kompanija "Fiip Moris" uložiti novih 100 miliona evra u našu zemlju.

"Upravo smo završili razgovore sa predsenikom Kipra, on je bio gost ovde u Misiji Srbije u Njujorku. Zahvalan sam na doboroj saradnji. I on je bio zainteresovan za rešavanje kosovsko-metohijskog problema. Imali smo bratske, prijateljske razgovore. Pre toga smo imali početak ekonomskih razgovora sa Filipom Morisom. Oni će novih 100 miliona evra da ulože u našu zemlju. To je ogromna stvar. Ulažu u Nišu, a nastaviće sa ulaganjima i unapređivaćemo saradnju. Proizvodiće bezdimene cigarete, to je nešto novo, ne razumem se u to, moje je da brinem o ekonomiji koja će dovesti do novih zapošljavanja i investicija", rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Ranije danas Vučić se sastao sa generalnim direktorom kompanije "Filip Moris Internešenal" Jacekom Olčakom, s kojim je razgovarao o poslovanju te kompanije u Srbiji, kao i o novim investicijama, ekološkoj inicijativi i inovacijama u industriji.

"Prošle godine smo obeležili 20 godina od privatizovanja Duvanske industrije Niš, kada je potpisan i Memorandum o razumevanju između ove kompanije i Vlade Srbije. Za nas su ovakve strane investicije od presudnog značaja za razvoj ekonomije i privrede i dodatno učvršćuju poziciju naše zemlje kao važnog partnera u oblasti inovacija i modernih tehnologija", rekao je Vučić. 

Diplomatski odnosi sa Tuvaluom, Kiribatijem, Gvajanom

Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija počela sa uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa tri nove države, Tuvaluom, Kiribatijem i Gvajanom. 

"Sad, da li ćemo baš u Funafuti, glavnom gradu Tuvalua, ima svega 12.000 stanovnika, da li ćemo tamo da otvoramo svoj objekat ili ne. Ali uspostavili smo diplomatske odnose u Taravi, sa Kiribatijem, takođe i sa Gvajanom", rekao je Vučić u izjavi medijima u Njujorku, gde učestvuje na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Naveo je da Srbija gotovo nikakve odnose nije imala sa Gvajanom, zbog naših prijateljskih odnosa sa Venecuelom. 

"Tako da je veoma važno i veoma dobro da smo sada sa Džordžtaunom uspostavili dobre odnose i uspostavljamo po prvi put diplomatske odnose", zaključio je Vučić.
 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija