Politika

Vučić na Samitu u UN: Velike sile rade protiv malih zemalja koristeći mir i međunarodno pravo u svoju korist

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2024

-

21:41

Vučić na Samitu u UN: Velike sile rade protiv malih zemalja koristeći mir i međunarodno pravo u svoju korist
Tanjug/AP/Frank Franklin II - Copyright Tanjug/AP/Frank Franklin II

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u Njujorku, na Samitu o budućnosti u UN, da je neverovatno sa koliko laži i licemerja velike sile rade protiv malih zemalja koristeći mir i međunarodno pravo u svoju korist.

"Naravno, jako je bitno imati mir, a ne konflikte i sukobe. I ne želim da ponavljam neke prazne priče, pošto se međunarodno pravo primenjuje, uglavnom, više na velike sile, a ne na one male. Ako pričamo o najmoćnijim zemljama, neverovatno je sa koliko laži i sa kojim licemerjem se zapravo radi protiv malih zemalja", rekao je Vučić na dvodnevnom Samitu o budućnosti, u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN, koji je uvod u generalnu debatu sednice 24. septembra.

Predsednik Srbije je poručio da je mir važniji od svega.

"Mir je jako važan, ali i velike zemlje jako često koriste mir u svoju korist, a drugi dosta gube u tome. Svi akteri, bez izuzetaka, će se pozivati na međunarodno pravo u svoju korist. A namerno zaboravljaju ono što su sve radili i što rade danas. Tako da sve te velike sile treba podsetiti na to da ne treba da krše prava. Srbija podržava plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i podržava Pakt budućnosti, bez obzira na to što želimo da vidimo više kompromisa", rekao je Vučić.

"Srbija nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrednosti"

Predsednik Vučić poručio je da će se Srbija odupreti svim "woke" pokretima koji se nameću njenim tradicionalnom vrednostima.

"Srbija je na svom evropskom putu i za razliku od mnogih poštuje norme i regulativu međunarodnog prava. Istovremeno Srbija je moderna zemlja sa velikom stopom rasta i nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrednosti", rekao je Vučić na Samitu o budućnosti koji se održava u sedištu UN u Njujorku.

On je u govoru ocenio da su za Srbiju bitni teme održivi razvoj, finansijski razvoj, međunarodni mir i bezbednost, nauka, tehnologija i digitalna saradnja, mlade generacije i transformisanje globalnog upravljanja. 

"Svakako da Srbija podržava ono što je bitno i da pitanje klimatskih promena jeste nešto što, kao i Kina, podržava. Verujemo da će SAD i UN imati više razumevanja za postojeću finansijsku arhitekturu", rekao je on.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Predsednik je poručio da Srbija veruje da zaslužuju pažnju napomene Brazila i Rusije vezane za klimatske promene, jer su one fokusirane na bezbednost.

"Srbija veruje da je jako bitno naći balans između zapadnih interesa i vladavine prava i zahteva mnogih drugih država, kada pričamo o porodicama i tradicionalnim vrednostima, jer ljudska prava su jedna stvar, a zloupotreba ljudskih prava može da se kosi sa nekim tradicionalnim pravima koje mnoge zemlje ne mogu da prihvate, posebno ako pričamo o porodičnim vrednostima. Te vrednosti su nešto što Republika Srbija neguje", rekao je Vučić.

Podsetimo, on se danas obratio građanima i obavestio ih šta ga očekuje na dvodnevnom Samitu o budućnosti, u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN, koji je uvod u generalnu debatu sednice u utorak, 24. septembra.

Na samitu će učestvovati više od 130 predsednika, premijera i monarha, kao i desetine ministara, a među učesnicima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će govoriti na drugoj plenarnoj sesiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija