Evropa

Meloni upozorila na prevare sa migrantskim vizama: Ovaj problem treba da istraži tužilac za borbu protiv mafije

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2024

-

16:30

Meloni upozorila na prevare sa migrantskim vizama: Ovaj problem treba da istraži tužilac za borbu protiv mafije
Tanjug/AP/Alessandra Tarantino - Copyright Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Kriminalne bande iskorišćavaju rupe u italijanskom zakonskom viznom sistemu za strane radnike kako bi prokrijumčarili ilegalne imigrante, što je problem koji treba da istraži tužilac za borbu protiv mafije, rekla je danas premijerka Đorđa Meloni svom kabinetu.

Kao deo oštrog pristupa pitanju imigracije, desničarska vlada Meloni donela je niz mera za suzbijanje dolazaka, ali je takođe proširila kanale legalne imigracije kao odgovor na sve veći nedostatak radne snage.

Prošle godine kvote za radne vize za neevropske državljane porasle su na ukupno 452.000 za period 2023-2025, što je povećanje od skoro 150 odsto u odnosu na prethodne tri godine. U 2019, pre pandemije COVID-19, Italija je izdala samo 30.850 viza, podseća Rojters.

Meloni tvrdi da su "alarmantni" podaci proizašli iz praćenja viza, koji pokazuju da su neki regioni, posebno južni region Kampanija, primili neproporcionalan broj molbi za posao u poređenju sa brojem potencijalnih poslodavaca.

"Suočeni sa ogromnim brojem zahteva, samo je mali procenat stranaca koji su dobili radne vize potpisao ugovor o radu, manje od 3 odsto u Kampaniji", rekla je Meloni u govoru koji je prosledila njena kancelarija.

Ona je navela da je to dokaz da su se "organizovane kriminalne grupe" infiltrirale u upravljanje aplikacijama za dobijanje viza za migrante koji nemaju pravo da uđu u Italiju, u zamenu za uplate od oko 15.000 evra.

Meloni je rekla da je obavestila nacionalnog tužioca za borbu protiv mafije i obećala da će doneti nove mere za suzbijanje te prakse nakon samita lidera Grupe sedam u Italiji 13. i 15. juna.

Ero Stranijero, grupa za kampanju koja lobira za liberalniju imigracionu politiku, takođe je prošle nedelje rekla da je vizni sistem podložan prevari, okrivljujući birokratiju.

"U 2023. godini radne vize su bile šest puta veće od kvota koje je odredila vlada, a samo 23,52 odsto se pretvorilo u boravišne dozvole i stabilno, redovno zaposlenje", naveo je Ero Stranijero u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa