Evropa

Posle nekoliko kišovitih dana, Italija se sprema za novi toplotni talas: Temperatura bi mogla da skoči na 39 stepeni

Komentari

Autor: Euronews

28/08/2024

-

21:45

Posle nekoliko kišovitih dana, Italija se sprema za novi toplotni talas: Temperatura bi mogla da skoči na 39 stepeni
Toplotni talas u Italiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italija se priprema za još jedan talas velikih vrućina ove nedelje posle nekoliko kišovitih dana. Temperature bi u četvrtak trebalo da počnu da rastu, a meteorlozi kažu da će dostići vrhunac tokom vikenda.

U južnim i centralnim delovima Italije predviđa se tenperatura od 34 do 36 stepeni Celzijusovih. Sicilija i Sardinija bi trebalo, međutim, da se suoče sa temperaturama i do 39 stepeni. Na severu zemlje biće nešto malo lakše sa živom u termometru od 30 do 32 stepena.

Uslovi će takođe verovatno da budu neprijatni, piše Euronews, jer natprosečne temperature mora u Mediteranu izazivaju visoku vlažnost. 

Do svega ovoga dolazi nakon što je Odeljenje civilne zaštite u utorak zbog intenzivne oluje sa grmljavinom izdalo žuti meteoalarm za deset regiona. Jaka kiša pogodila je sever zemlje, a zatim se pomerila ka centralnim i južnim delovima.

Upozorenja na visoke temperature širom Italije

Ministarstvo zdravlja stavilo je šest većih gradova - Rim, Firencu, Trst, Bari, Latinu i Frozinone - pod najviši nivo upozorenja na vrućinu u četvrtak, 29. avgusta. To znači da se očekuju uslovi koji predstavljaju potencijalni zdravstveni rizik za opštu populaciju i ugrožene, kao što su stari i deca.

Još pet gradova - Verona, Rieti, Peruđa, Breša i Bolonja - u četvrtak će biti pod srednje visokim upozorenjem.

Tanjug AP/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

 

Prema savetima Ministarstva zdravlja, ljudi bi trebalo da piju najmanje litar i po vode dnevno, da izbegavaju fizičku aktivnost na otvorenom i da u najtoplijim satima ostanu unutra (od 11 do 18 časova) gde god je to moguće-

Ovo leto u Italiji obeležili su rekordni toplotni talasi, šumski požari i intenzivne grmljavine. 

Vremenski sistem niskog pritiska, poznat kao anticiklon, povlači oblake toplog vazduha iz severne Afrike i Španije, uzorkujući visoke temperature širom zemlje od jula.

Iako ovo nije neobično tokom leta, meteorolozi kažu da postoji tendencija da bude još intenzivnije zbog klimatskih promena.

Evropa je takođe kontinent koji se najbrže zagreva na svetu sa temperaturama koje rastu otprilike dvostruko više od globalnog proseka, prema nedavnom izveštaju Svetske meteorloške organizacije i "Kopernikusa". Naučnici kažu da su klimatske promene izazvane ljudskim faktorom takođe učinile da su toplotni talasi sve češći i intenzivniji širom Evrope poslednjih godina.

Prognoze predviđaju da će ova vrućina popustiti do utorka 3. septembra. Međutim, možda još nije kraj neuobičajeno visokim temperaturama u Italiji.

Iako dugoročna predviđanja vremena mogu biti neizvesna, meteorolozi kažu da, generalno, trendovi pokazuju da će se ovi uslovi verovatno nastaviti - posebno u južnoj i jugoistočnoj Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa