Evropa

Mecola: Migracije dominantna tema, podržavamo mirovni plan Zelenskog

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2024

-

11:26

Mecola: Migracije dominantna tema, podržavamo mirovni plan Zelenskog
EPP predložila Robertu Mecolu za novi mandat na čelu Evropskog parlamenta - Copyright Tanjug AP/Omar Havana, File

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola izjavila je danas da će pitanje migracija dominirati razgovorima lidera EU tokom samita Evropskog saveta u Briselu, a kada je reč o Ukrajini, istakla je da EU podržava mirovni plan predsednika te zemlje Volodimira Zelenskog. 

Osvrnula se i na situaciju na Bliskom istoku i ponovila da je stav EP da traži prekid vatre, deeskalaciju situacije i oslobađanje talaca, kao i da je potrebno da se smisli način kako bi se zaustavilo krvoproliće. 

"Migracija će dominirati našim debatama, kao što je već jeste nekoliko nedelja i meseci do sada. Stav parlamenta je da sprovedemo migracioni pakt", rekla je Mecola novinarima po dolasku na samit EVropskog saveta.

Istovremeno je ocenila da je dobro što predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji će predstaviti svoj "Plan pobede" liderima EU, prisustvuje samitu.

"Dok ulazimo u 1000. dan rata, pozdravljamo njegov mirovni plan. To je mir sa integritetom, mir sa pravdom, mir sa dostojanstvom", navela je Mecola.

Danska premijerka Mete Frederiksen, kako dodaje Politiko, rekla je da postoje neke "veoma dobre ideje“ u mirovnom planu koji je predložio Zelenski ponovila svoju podršku članstvu Ukrajine u NATO. 

"To je najvažnije životno osiguranje koje možete dati zemlji", ocenila je ona. 

Kada je reč o migracijama, ona je rekla da smatra razumnim  plan poljskog premijera Donalda Tuska da privremeno suspenduje pravo na azil, kao deo strategije da ilegalnu migraciju svede na minimum.

"Mi to podržavamo. … Ima ljudi koji dolaze da traže azil koji uopšte ne bi trebalo da budu u Evropi. Moramo ih brzo poslati nazad. Takođe jer neki od njih  počine zločin dok su u Evropi", poručila je ona. 

Istakla je i da su mnogi Evropljani "siti" onih koji dolaze u Evropu da počine zločin. 

"Ovo ne može ovako da se nastavi jer moramo da se ujedinimo među evropskim zemljama… i stoga postoji granica koliko možemo da pomognemo", rekla je Frederiksen.

Lideri EU okupiće se danas na samitu Evropskog saveta kako bi razgovarali o Ukrajini, Bliskom istoku, konkurentnosti, migracijama i spoljnim poslovima.

 

Komentari (0)

Evropa