Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski udari po objektima kritične infrastrukture u Sumskoj oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2024

-

09:01

RAT U UKRAJINI Ruski udari po objektima kritične infrastrukture u Sumskoj oblasti
RAT U UKRAJINI Ruski udari po objektima kritične infrastrukture u Sumskoj oblasti - Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 977 dana i protekli dan doneo je nova razaranja i veliki broj civilnih žrtava u nekoliko ukrajinskih gradova i regiona. Među poginulima je bilo i dece, kažu ukrajinski zvaničnici optužujući Rusiju da je koristila "klizne" bombe koje su izazvale gubitke ljudskih života u Dnjepru, Konstantinovki, Donjecku, Kijecu i oblasti oko Hersona. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, nakon niza ruskih napada u kojem su poginuli ili ranjeni civili, ponovo pozvao saveznike Kijeva da pojačaju pritisak na Moskvu i da povećaju isporuke oružja dugog dometa i sistema PVO kako bi se zaštitili ukrajinski gradovi. Takođe je tražio dozvolu saveznika da upotrebi oružje dugog dometa protiv ciljeva duboko unutar ruske teritorije.Visoki oficir vojske Severne Koreje i bliski saradnik lidera te zemlje Kim Džong Una, stigao je u Rusiju kako bi nadgledao severnokorejske trupe koje su nedavno poslate u Rusiju. U pitanju je general Kim Jong Bok, zamenik načelnika Generalštaba Korejske narodne armije, prenosi japanska agencija Kjodo.

Ključni događaji:

  • Zelenski ponovo poziva saveznike da pojačaju pritisak na Moskvu
  •  Bliski saradnik Kim Džong Una poslat u Rusiju da nadgleda severnokorejske vojnike
  •  Više od 1.000 korisnika ostalo je bez struje u Harkovskoj oblasti
  • Lukašenko: Belorusija će olakšati razmenu tela i zatvorenika između Rusije i Ukrajine

 

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                   Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

18.32 Kanada u Ukrajinu prebacila seriju oklopnih transportera

Ministarstvo odbrane Kanade saopštilo je danas da je Ukrajini isporučilo prvu seriju oklopnih transportera LAV, ne navodeći o kojoj količini vojne opreme je reč.

"Posle obuke za rad i održavanje oklopnih vozila u Nemačkoj, vozila su utovarena i poslata u Ukrajinu. Ova vozila će pomoći Ukrajini u odbrani od ilegalne invazije na njenu teritoriju", navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na platformi Iks, prenosi Ukrinform.

18.12 U ruskom napadu na Herson poginule tri osobe

U današnjem ruskom napadu na grad Herson na jugu Ukrajine poginula su tri civila, saopštio je načelnik hersonske regionalne administracije Aleksandar Prokudin.

"Šezdesetjednogodišnji muškarac poginuo je danas popodne u oblasti Dnjepra u napadu neprijateljske bespilotne letelice. Još jedan stanovnik grada poginuo je u blizini pošte, pored koje je odjeknula eksplozija. Identitet muškarca se trenutno utvrđuje", napisao je Prokudin u Telegramu.

Prema njegovim rečima, u eksploziji je povređen i 45-godišnji stanovnik Hersona koji je hospitalizovan, prenosi ukrajinski Interfaks.

Prokudin je ranije objavio da je u Hersonu poginuo 71-godišnji muškarac nakon što su ruske snage bacile eksploziv iz bespilotne letelice.

13.00 Zelenski: Za nedelju dana više od 1.100 ruskih napada vazdušnim bombama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je Rusija za nedelju dana protiv Ukrajine upotrebila više od 1.100 vazdušnih bombi, kao i da je izvela više od 560 napada dronovima i oko 20 napada raketama raznih tipova.

"Rusija ne prestaje sa svojim terorom Ukrajine. Svakodnevna je agresija protiv našeg naroda, gradova i sela. Izvode udare različitim tipovima oružja", napisao je Zelenski na Fejsbuku.

On je istovremeno zahvalio ljudima koji rade svakog dana i noći kako bi zaštitili Ukrajince od ruskih napada I pružili im pomoć, preneo je Ukrinform.

11.15 Ukrajinska odbrana oborila 41 ruski dron od ukupno 80

Ukrajinske oružane snage oborile su od sinoć 41 od ukupno 80 ruskih dronova, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Kako je navedeno, 32 drona su izgubljena a jedan je odleteo u pravcu Belorusije, preneo je Ukrinform.

“U noći između subote i nedelje, neprijatelj je napao sa 80 bespilotnih letelica tipa Šahid kao i dronovima nepoznatog tipa iz pravca Orela, Kurska i Primorsko-Ahtarska”, navodi se u saopštenju iz Kijeva.

Napad su odbili pripadnici PVO, avijacije i jedinica za elektronsko ratovanje odbrambenih snaga Ukrajine.

Potvrđeno je obaranje 41 ruskog drona u Odesi, Mikolajevu, Hersonu, Kijevu, Sumiju i još nekoliko regiona.

Tokom protekle noći, zbog pretnje dronovima u prestonici Kijevu i jednom broju severnih i istočnih regiona bila je proglašena vazdušna opasnost.

profimedia

 

11.06 Nastavlja se napredovanje ruskih snaga u regionu Donjecka

Ruske snage su nastavile da napreduju u regionu Donjecka i u protekla 24 sata zauzele su još jedno naselje, saopštili su analitičari grupe Deep State Maping Project.

U saopštenju se kaže da su ruske trupe zauzele Levadne, a napredovale su i kod Šahtarskog, Novoukrainke, Bogojavlenke, Novodarovke, Stelmahovke, Gornjaka i Aleksandropolja, prenosi agencija UNIAN.

"Danas je ruska jedinica sa najmanje devet komada teškog naoružanja i vojne opreme napala Šahterskoe, pokušavajući da u potpunosti zauzme ukrajinsko uporište u selu i da izvrše juriš na zapadnu periferiju Bogojavlenke i Novoukrajine", navodi se u saopštenju Deep State Maping Project.

Ukazuje se da Rusija nastavlja da gomila severnokorejske trupe u regionu Kurska i, prema procenama ukrajinskih vlasti, do ponedeljka će biti raspoređeno oko pet hiljada elitnih severnokorejskih vojnika.

profimedia

 

09.09 Putin: Razmatramo odgovore ukoliko NATO dozvoli Ukrajini upotrebu dalekometnih raketa

Kremlj je saopštio danas da je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da zvanična Moskva razmatra različite načine reagovanja ukoliko Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici iz NATO dozvole Ukrajini da koristi dalekometno zapadno oružje za napade duboko unutar teritorije Rusije.

"Rusko ministarstvo odbrane (RMO) razmišlja o tome kako da odgovori na moguće dalekometne napade na rusku teritoriju i ponudiće niz mogućih opcija", rekao je Putin novinaru državne televizije Pavlu Zarubinu, prenosi TASS.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mesecima moli svoje saveznike da dozvole Ukrajini da lansira zapadne dalekometne rakete, uključujući američke ATACMS i britanske Storm Shadows, duboko na teritoriju Rusije kako bi se ograničila sposobnost Moskve da pokreće napade.

Putin je upitan da li su zemlje NATO poslušale njegova prethodna upozorenja da bi takav potez direktno uveo zemlje koje snabdevaju Kijev dugometražnim raketama u rat.

"Nisu mi rekli ništa o tome, ali se nadam da su me čuli. Jer, naravno, moraćemo i sami doneti neke odluke", poručio je Putin.

On je predočio da je preuranjeno govoriti o tome kako, kada i gde će Rusija odgovoriti, ali potvrdio je da će Moskva morati adekvatno da odgovori ako budu dozvoljeni ukrajinski dalekomenti napadi.

Putin je naglasio da samo osoblje iz NATO zemalja može pravilno upotrebiti specifičnu opremu koju Ukrajina želi jer Kijev nema stručnjake potrebne za to.

"Ukrajinska vojska nije sposobna da to uradi samostalno" rekao je Putin.

Tanjug/AP/Alexander Nemenov

 

08.34 Ruski udari po objektima kritične infrastrukture u Sumskoj oblasti

Lokalne vlasti u ukrajinskoj oblasti Sumi saopštile su danas da su ruske snage izvele vazdušne udare na energetske objekte kritične infrastrukture u Romenskom okrugu koristeći bespilotne letelice tipa Šahed.

"Sve nadležne službe rade na licu mesta. Posledice neprijateljskog napada se razjašnjavaju", navodi se u poruci lokalnih vlasti, prenosi agencija Ukrinform.

Saošteno je da su u ruskim artiljerijskim napadima u Harkovskoj oblasti oštećeni gasovod i transformatori za struju zbog čega je više od 1.000 pretplatnika bez električne energije.

Tanjug AP/Andrii Marienko

 

08.02 Rusko MO saopštilo da je protekle noći oboreno najmanje 30 ukrajinskih dronova

Ruske PVO jedinice uništile su najmanje 30 ukrajinskih dronova tokom protekle noći, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Dronovi su uništeni nad južnim regionima Rusije, uključujući Voronjež, Briansk, Orjol, Lipetsk i Belgorod, navelo je ministarstvo na svom Telegramu kanalu, prenosi Reuters.

Jedna žena je zadobila povrede kao rezultat napada dronova u pograničnom području Belgoroda, objavio je guverner tog regiona Vjačeslav Gladkov na Telegramu i dodao je da je oštećeno i nekoliko automobila.

Maksim Jegorov, guverner Tambovske oblasti, koja se nalazi oko 450 kilometara jugoistočno od Moskve, rekao je da je ukrajinski dron pao na područje Mičurinska, izazvavši kratkotrajan požar, ali bez povređenih ili materijalne štete.

Rusko ministarstvo odbrane izveštava samo o broju dronova koje su njene jedinice uništile, a ne o ukupnom broju dronova koje je Ukrajina lansirala, navodi Reuters.

Tanjug/AP

 

07.55 Zelenski ponovo poziva saveznike da pojačaju pritisak na Moskvu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je, nakon niza ruskih napada u kojem su poginuli ili ranjeni civili, ponovo pozvao saveznike Kijeva da pojačaju pritisak na Moskvu.

U jučerašnjem ruskom raketnom napadu na grad Dnjepar poginulo je pet osoba, među kojima jedno dete, a ranjeno više od 20, preneo je Rojters.

U napadu ruske "klizne" bombe juče je poginula jedna osoba, a tri su ranjene u Kostantinovki, u blizini linije fronta u regionu Donjecka, saopštio je regionalni guverner.

Istovremeno, u ruskom granatiranju poginulo je dvoje ljudi u jednom mestu zapadno od Hersona, a u Kijevu je u napadu drona na stambenu zgradu poginula jedna devojčica.

Zelenski je više puta pozivao zapadne saveznike Ukrajine proteklih nedelja da povećaju isporuke oružja dugog dometa i sistema PVO kako bi se zaštitili ukrajinski gradovi, a takođe je tražio dozvolu saveznika da upotrebi oružje dugog dometa protiv ciljeva duboko unutar ruske teritorije.

Tanjug/AP

 

07.45 Bliski saradnik Kim Džong Una poslat u Rusiju da nadgleda severnokorejske vojnike

Visoki oficir vojske Severne Koreje i bliski saradnik lidera te zemlje Kim Džong Una, stigao je u Rusiju kako bi nadgledao severnokorejske trupe koje su nedavno poslate u Rusiju, izjavio je juče neimenovani izvor u vojsci Ukrajine.

Prema tvrdnjama ukrajinskog izvora pripadnici severnokorejske vojske su nedavno raspoređeni u Rusiji verovatno da bi se pridružilu ruskim snagama u Ukrajini.

Ovaj izvor tvrdi da će severnokorejski kontingent biti pod nadzorom generala Kim Jong Boka, zamenika načelnika Generalštaba Korejske narodne armije, prenosi agencija Kjodo.

Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

 

07.30 Više od 1.000 korisnika ostalo je bez struje u Harkovskoj oblasti

Više od 1.000 korisnika ostalo je bez struje u Harkovskoj oblasti zbog ruskih napada, rekao je juče regionalni guverner Oleg Sinegubov.

On je naveo da su u Borivskom regionu u Harkovskoj oblasti Rusi napali infrastrukturu prilikom čega je oštećen gasovod i transformator, prenosi Ukrinform.

07.20 Lukašenko: Belorusija će olakšati razmenu tela i zatvorenika između Rusije i Ukrajine

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da će Belorusija nastaviti da olakšava proces razmene tela i zatvorenika između Rusije i Ukrajine.

Lukašenko je to rekao u intervjuu za rusku NTV na marginama samita BRIKS-a u Kazanju u Rusiji, prenela je agencija Belta.

Tanjug/AP/Alexander Kazakov

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa