Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Sirski negira da su ukrajinske trupe u Kursku opkoljene

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2024

-

09:16

RAT U UKRAJINI Sirski negira da su ukrajinske trupe u Kursku opkoljene
RAT U UKRAJINI Sirski negira da su ukrajinske trupe u Kursku opkoljene - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service/Oleg Petrasiuk/Oleg Petrasiuk

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 976 dana. Svet već danima govori o severnokorejskim vojnicima koje je Rusija navodno mobilisala, a te navode je juče komentarisao i predsednik Rusije Vladimir Putin u svom završnom govoru samia BRIKS.a, rekavši da je suverena odluka te države, da li će i kako da angažuje vojnike. Povodom toga oglasoilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje i saopštilo da neće potvriditi medijske izveštaja o slanju priradnika vojske na front.

Ključni događaji

  • Putin u završnom govoru samita BRIKS-a, o navodima da je Rusija mobilisala pripadnike severnokorejske vojske
  • Sirski negira Putinovu izjavu u vezi sa opkoljavanjem ukrajinskih trupa u regionu Kursk 
  • Putin tvrdi da je Rusija voljna da nastavi isporuku gasa preko Ukrajine, ali ugovor ističe

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

16.44 Bliski saradnik Kim Džong Una poslat u Rusiju da nadgleda severnokorejske vojnike

Visoki oficir vojske Severne Koreje i bliski saradnik lidera te zemlje Kim Džong Una, stigao je u Rusiju kako bi nadgledao severnokorejske trupe koje su nedavno poslate u Rusiju, izjavio je danas neimenovani izvor u vojsci Ukrajine.

Prema tvrdnjama ukrajinskog izvora pripadnici severnokorejske vojske su nedavno raspoređeni u Rusiji verovatno da bi se pridružilu ruskim snagama u Ukrajini.

Ovaj izvor tvrdi da će severnokorejski kontingent biti pod nadzorom generala Kim Jong Boka, zamenika načelnika Generalštaba Korejske narodne armije, prenosi agencija Kjodo.

16.19 Više od 1.000 korisnika ostalo je bez struje u Harkovskoj oblasti

Više od 1.000 korisnika ostalo je bez struje u Harkovskoj oblasti zbog ruskih napada, rekao je danas regionalni guverner Oleg Sinegubov.

On je naveo da su u Borivskom regionu u Harkovskoj oblasti Rusi napali infrastrukturu prilikom čega je oštećen gasovod i transformator, prenosi Ukrinform.

15.13 Izveštaj: Snimci i slike pokazuju da Severna Koreja šalje vojnike u Rusiju

Video snimci i satelitske slike na društvenim mrežama sugerišu da se severnokorejski vojnici nalaze u vojnim centrima za obuku u Rusiji gde se spremaju za moguće učešće u ratu u Ukrajini, piše danas Vašington post. Prema pisanju lista, vojnici se nalaze u vojnom trening centru Sergevka u blizini Vladivostoka, preneo je Jonhap.

Satelitski snimci kompanije "Maksar Tehnolodžis" pokazali su pojačane aktivnosti na tom vojnom poligonu u poslednjim nedeljama, što može da potvrdi tvrdnje Južne Koreje, SAD i njihovih saveznika da Severna Koreja šalje vojnike kako bi se borili uz Rusiju, prenosi Jonhap.

13.51 U ruskom napadu na Dnjepar poginule četiri osobe

Najmanje četiri osobe su poginule, a 21 je ranjena u ruskom noćnom napadu na grad Dnjepar u centralnom delu Ukrajine, saopštio je danas regionalni guverner Sergej Lisak.
"Povređena je 21 osoba, od kojih je sedam u bolnici. Dečak od 17 godina je u teškom stanju“, napisao Lisak na Telegramu, preneo je Ukrinform.U napadu je oštećeno dvadesetak stambenih zgrada.

12.28 Lukašenko: Belorusija će olakšati razmenu tela i zatvorenika između Rusije i Ukrajine

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da će Belorusija nastaviti da olakšava proces razmene tela i zatvorenika između Rusije i Ukrajine.

Lukašenko je to rekao u intervjuu za rusku NTV na marginama samita BRIKS-a u Kazanju u Rusiji, prenela je agencija Belta.

Beloruski predsednik je naveo da i dalje postoje određeni kontakti između Belorusije i Ukrajine, istakavši da Minsk direktno učestvuje u procesu razmene tela i ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, iako su, kako je podsetio, mediji javili da u tom procesu posreduju Ujedinjeni Arapski Emirati.

10.02 Zaharova: Zapad Zelenskom dao 50 milijardi da ne bi "brbljao" o nuklearnom oružju

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je Zapad odlučio da ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da 50 milijardi dolara kako "ne bi više brbljao o nuklearnom oružju".

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

 

07.55 Peskov demantovao informacije o kontaktima Putina i Maska

Portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov izjavio je da su neistinite informacije koje je preneo Vol strit džornal o kontaktima Vladimira Putina i američkog biznismena Ilona Maska.

"Ne, sve su to neistinite, apsolutno lažne informacije koje su objavljene u Volstrit džornalu", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li je Putin imao kontakt sa Maskom posle 2021. Na pitanje da prokomentariše pisanje američkog lista da je Rusija prenela satelitske podatke jemenskim pobunjenicima, što im je omogućilo da pokrenu raketne napade na zapadne brodove u Crvenom moru, Peskov je naveo da nije pročitao taj članak i da je u američkim medijima izneto "mnogo laži o Kremlju", prenosi RIA Novosti.

07.42 Sirski negira da su ukrajinske trupe u Kursku opkoljene

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izjavio je da nije tačna izjava koju je ruski predsednik Vladimir Putin objavio na samitu BRIKS-a u vezi sa opkoljavanjem ukrajinskih trupa u Kurskoj oblasti.

"Izjava koju je lider zemlje agresora objavio na samitu BRIKS-a u vezi sa opkoljavanjem ukrajinskih trupa u regionu Kursk nije tačna. Ovo je očigledna dezinformacija koja ne odražava stvarnu situaciju", napisao je Sirski na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe nastavljaju aktivna dejstva na Kurskom pravcu, uništavajući borbeni potencijal ruskih snaga treći mesec zaredom. 

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

"Uprkos mahnitom pritisku neprijatelja u ovom pravcu, okupatori trpe značajne gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi. Konkretno, od 8. avgusta do danas, ruske trupe na ovom delu fronta izgubile su 17.819 ljudi... Zarobljeno je 711 osoba", naglasio je glavnokomandujući ukrajinske vojske.

Sirski je dodao da je u istom periodu Rusija pretrpela gubitke u naoružanju i vojnoj opremi, uključujući 45 tenkova, 256 borbenih oklopnih vozila; 565 jedinica automobilske opreme, 99 artiljerijskih sistema i pet raketnih sistema.

07.30 Baković za Euronews: Putinovi saradnici izrazili nadu da će rat u Ukrajini da se završi

Posle završetka Samita BRIKS-a usledile kritike da Putin nije uspeo da napravi "anti-Zapadnu koalciju". Tim povodom sagovornica emisije Euronews Svet bila je Zorana Bakovic, dopsinica Dela za Daleki istok, koja ističe da ruski predsednik ne samo da od BRIKS-a nije uspeo da napravi anti-zapadnu grupu, već se ni samit ne može tako okarakterisati.

"Nije uspeo da napravi anti-zapadni samit, zato što su mu tokom bilateralnim susreta Narendra Modi, pa i kineski predsednik Si Đinping, izrazili svoju nadu da će invazija na Ukrajinu biti što pre završena i da će nje biti što pre doveden kroz pregovore na kojima insistiraju. Si je ponovio svoj mirovni predlog koji je već nekoliko puta elaborirao, a Putin je na kraju krajeva u završnoj pres konferenciji i potvrdio da su svi njegovi glavni partneri tražili da se rat okonča što pre", kazala je Baković.

07.14 Putin: Ugovor o isporukama gasa ističe, za nastavak tranzita preko Ukrajine potrebna obnova dokumenta 

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da Rusija i dalje isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine, ali da ugovor o isporukama ističe u decembru ove godine.

"Postoje dve rute (za isporuke gasa) preko teritorije Ukrajine. Jedna od njih je gasna merna stanica 'Sohranovka' koju je ukrajinska strana poprilično davno zatvorila. A što se tiče druge rute tamo gde se nalazi Sudža, naseljeno mesto - da, mi zaista još uvek isporučujemo tom rutom, isporuke i dalje idu. Ali ugovor ističe krajem ove godine, u decembru", rekao je Putin u intervjuu za  televiziju "Rusija 24", prenosi Sputnjik.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati u posebnom tekstu.

Komentari (0)

Evropa