Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske snage lansirale 56 dronova na Ukrajinu, ciljale energetsku infrastrukturu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

17/10/2024

-

08:20

RAT U UKRAJINI Ruske snage lansirale 56 dronova na Ukrajinu, ciljale energetsku infrastrukturu
RAT U UKRAJINI Ruske snage lansirale 56 dronova na Ukrajinu, ciljale energetsku infrastrukturu - Copyright Tanjug/AP/Oleg Petrasiuk/Alex Babenko/Marko Ivkov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 967 dana. Govorom u ukrajinskom parlamentu predsednik Volodimir Zelenski izložio je svoj dugo najavljivani "plan pobede“ u pet tačaka i tri aneksa, zahvaljujući kome će, kako tvrdi ukrajinski lider, rat biti okončan najkasnije 2025. Reagujući na "plan pobede", generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao je to dobar signal, ali da "nije u stanju da ga podrži u celini, kako stvari trenutno stoje". S druge strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da tekst "plana pobede" - skup nekoherentnih slogana. Za to vreme, Stejt department je saopštio da su SAD obezbedile novi paket hitne dodatne vojne pomoći za Ukrajinu u iznosu od 425 miliona dolara.

Ključni događaji:

  • Zelenski predstavio "Plan pobede" u pet tačaka i tri aneksa 
  • Rute: Potrebno razjašnjenje "Plana pobede"
  • Zaharova: "Plan pobede" Zelenskog je skup nekoherentnih slogana
  • Šolc kaže da je spreman da razgovara sa Putinom o rešenju za Ukrajinu
  • Stejt department: SAD obezbedile hitnu vojnu pomoć Ukrajini od 425 miliona dolara

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.28 Zelenski ukazao slovačkom premijeru Ficu na značaj podrške Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će Slovačka osetiti rusku pretnju ako ne bude pomogla Kijevu, ističući značaj davanja podrške Ukrajini.

Prema njegovim rečima, on je slovačkom premijeru Robertu Ficu, između ostalog, tokom susreta kazao da je potrebno da održi odnose između Kijeva i Bratislave, prenela je agencija Unian.

"Njegova zemlja nije u ratu, hvala Bogu, i ja želim njegovom narodu mir, tako da nikada ne vide kakvo može biti pravo Putinovo lice. Ali Fico nas mora podržati, inače će i on to vrlo dobro shvatiti", kazao je Zelenski na brifingu u Briselu.

22.08 Nemačka će poslati Ukrajini navođene rakete i hiljade dronova

Nemačka je danas uputila novi paket vojne pomoći Ukrajini, a istovremeno je najavila i da će joj uskoro poslati navođene rakete AIM-9L za avione F-16, kao i nekoliko hiljada dronova.

Novi paket pomoći obuhvata, između ostalog, osam tenkova Leopard 1 A5 ,koji su isporučeni zajednički sa Danskom, zatim 20 pešadijskih borbenih vozila Marder, kao i municiju za tenkove Leopard 1 i 2 i za IFV Marder, objavljeno je na sajtu nemačke vlade, prenela je ukrajinska agencija Unian.

Tanjug/AP/Eckehard Schulz

Leopard 1 A5

Pored toga, poslata su i četiri borbena vozila MRAP sa zaštitom od mina, dva sistema PVO IRIS-T i rakete za njih, kao i šest samohodnih haubica Pancer 2000 i municija od 155 milimetara.

U okviru paketa pomoći, Ukrajina je dobila od Nemačke i 30 izviđačkih dronova Vektor, opremu za deminiranje i više desetina hiljada komada municije od 40 milimetara.

21.14 Tramp pokušao da okrivi Zelenskog za rat Rusije protiv Ukrajine

Bivši američki predsednik Donald Tramp pokušao je danas u jednom podkastu da okrivi ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za rat Rusije protiv Ukrajine 2022, dodajući da misli da “Zelenski nikada nije trebalo da dozvoli da taj rat počne”.

Tanjug/AP/John Bazemore

 

Tramp je ponovio da je Zelenski jedan od najvećih trgovaca koje je ikada video, i da svaki put kada dođe Amerika mu da 100 milijardi dolara, preneo je Si-En-En (CNN).

"To ne znači da ne želim da mu pomognem jer mi je vrlo žao tog naroda. Ali nikada nije trebalo da dozvoli da taj rat počne", dodao je republikanski predsednički kandidat u PBD Podkastu.

Povodom svoje ranije izjave da ne želi da komentariše navode novinara Boba Vudvorda o tome da je više puta razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom otkako nije predsednik, Tramp je kazao da je "ako je to uradio, to bila pametna stvar".

20.54 Kremlj: Plan pobede Zelenskog ima za cilj da formalizuje umešanost NATO-a u sukob

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da "plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ima za cilj da formalizuje umešanost NATO-a u sukob u Ukrajini.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

Dimitrij Peskov

Peskov je ocenio u izjavi novinarima da "plan pobede" nije plan za mir, već za, kako je naveo, dalje zaoštravanje situacije da bi se NATO i Rusija doveli na "ivicu sukoba", što može imati nesagledive posledice, preneo je Interfaks.

"Vidimo po reakciji Evropljana, čak i po reakciji NATO-a, da im uopšte nije drago da čuju takve nelogične i, iskreno, glupe predloge", naveo je Peskov.

19.17 Zalužni kaže da je ruski rat protiv Ukrajine posledica “slabosti Zapada”

Bivši komandant ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Zalužni danas je izjavio da je ruska invazija na Ukrajinu posledica “slabosti kolektivnog Zapada” i njegove nespremnosti da podrži globalni sistem bezbednosti. On je dodao da Rusija sada formira snažnu alijansu, kao i da je malo verovatno da to radi samo zato da bi uništila Ukrajinu, prenela je agencija Unian.

Profimedia

Valerij Zalužni

Zalužni, koji sada obavlja funkciju ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji, izjavio je to u govoru na Kraljevskom institutu za međunarodna pitanja.

“Koristeći slabost Zapada i posebno SAD, Rusija je počela da širi svoj prostor bezbednosti 2008. Onda je 2014., uz ćutanje istog tog kolektivnog Zapada, Rusija započela rat protiv Ukrajine, koji je postao najkrvaviji u 21. veku u srcu Evrope”, rekao je on.

18.13 Zelenski: Rekao sam Trampu - ili će Ukrajina ući u NATO ili će imati nuklearno oružje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas u Briselu da je bivšem američkom predsedniku i republikanskom kandidatu Donaldu Trampu rekao u septembru da će Ukrajina ili ući u NATO ili će, kako je naveo, "imati nuklearno oružje".

Tanjug/AP

 

"Ili će Ukrajina imati nuklearno oružje, koje će služiti kao zaštita, ili mora biti deo neke vrste alijanse. Osim NATO-a, mi ne znamo za tako efikasan savez", naveo je Zelenski, govoreći o sastanku sa Trampom u septembru, preneo je Kijev independent.

Istovremeno, Zelenski je naglasio da će izabrati članstvo u NATO-u umesto težnje za nuklearnim oružjem.

17.59 Lideri EU pozvali na jačanje vojne podrške Ukrajini i ubrzanje njene isporuke

Lideri EU usvojili su danas zaključke o Ukrajini, u kojima su potvrdili "nepokolebljivu posvećenost" EU za nastavak pružanja političke, finansijske, ekonomske, humanitarne, vojne i diplomatske podrške Ukrajini i njenom narodu "koliko god bude potrebno i oniliko intenzivno koliko bude potrebno".

"Rusija ne sme da prevlada", naveli su lideri u zaključcima, koje je objavila portparolka predsednika Evropskog saveta Ekatarina Kasinj na društvenoj mreži Iks.

Oni su naglasili da će pružiti vojnu podršku Ukrajini, "uz puno poštovanje bezbednosne i odbrambene politike određenih država članica i uzimajući u obzir bezbednosne i odbrambene interese svih država članica".

"Evropski savet poziva na brzo jačanje vojne podrške i ubrzanje njene isporuke, posebno sistema protivvazdušne odbrane, municije i projektila koji su hitno potrebni za zaštitu ukrajinskog stanovništva i ključne energetske infrastrukture, i naglašava važnost povećanja podrške ukrajinskoj odbrambenoj industriji", navodi se u zaključcima.

Evropski savet ponovio je svoju "odlučnu osudu ruskog rata" u Ukrajini, za koji je naveo da predstavlja kršenje Povelje UN-a, i potvrdio svoju kontinuiranu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

17.30 Umerov: Norveška će uskoro isporučiti Ukrajini šest borbenih aviona F-16

Norveška će uskoro isporučiti Ukrajini šest borbenih aviona F-16, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov. Umerov je napisao na Fejsbuku da je o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane razgovarao sa norveškim ministrom odbrane Bjornom Arildom Gramom na marginama Saveta Ukrajina-NATO.

U razgovoru je razmotrena trenutna situacija na ukrajinskom frontu, kao i potreba Ukrajine da dobije oružje dugog dometa, istakao je Umerov.

09.34 Zelenski otputovao na sastanak Evropskog saveta gde će predstaviti Plan pobede

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otputovao je danas na sastanak Evropskog saveta u Brisel, gde će na samitu EU predstaviti mirovni Plan pobede.

"Na putu za Brisel. Biće poseban sastanak Evropskog saveta. Na nivou lidera. Predstaviću Plan pobede - naše oruđe da primoramo Rusiju na mir. Svi evropski lideri će čuti kako treba da ojačamo svoje pozicije. Moramo pošteno da okončamo ovaj rat", napisao je Zelenski na Fejsbuku, preneo je Ukrinform.

Press Service Of The President Of Ukraine

 

On je rekao da će u Briselu imati sastanak i sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Mecolom, ali i sa šefovima političkih grupa u Evropskom parlamentu. "Imaću sastanak sa Markom Ruteom, generalnim sekretarom NATO-a, a pripremamo se i za sastanak Saveta Ukrajina-NATO na nivou ministara odbrane", dodao je Zelenski.

09.13 Australija će Ukrajini pokloniti 49 starih američkih borbenih tenkova M1A1 Abrams

Australija će Ukrajini pokloniti 49 starih američkih borbenih tenkova M1A1 Abrams, saopštilo je danas australijsko ministarstvo odbrane. Opremljeni topom od 120 mm, ovi tenkovi od 60 tona napravljeni su između 1985. i 1993. godine, prenosi AP.  Australijski prenos starog Abramsa u "treću zemlju" zahteva dozvolu Sjedinjenih Država prema propisima o međunarodnom prometu oružja (ITAR).

Tanjug/AP/CPL Johnny Huang/Australian Department of Defence

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je ovu inicijativu na mreži X i izrazio "zahvalnost" Australiji.

Najnoviji australijski paket vredi 245 miliona australijskih dolara, a ukupna vojna pomoć Kanbere Ukrajini od ruske invazije 2022. godine time je dostigla 1,3 milijarde australijskih dolara.

08.47 Ruske snage lansirale 56 dronova na Ukrajinu, ciljale energetsku infrastrukturu

Ruske snage lanisrale su 56 dronova na Ukrajinu, ciljajući energetsku infrastrukturu u južnom regionu Nikolajeva, saopštio je danas regionalni guverner Vitalij Kim. On je na Telegramu naveo da u tom noćnom napadu nije bilo žrtava, ali da je nekoliko potrošača ostalo bez struje. Ukrajinske vazduhoplovne snage takođe su prijavile da je pet objekata pogođeno u napadu u regionima blizu linije fronta, prenosi Reuters.

U saopštenju se navodi da su oborene 22 bespilotne letelice, ali i da su izgubili trag za 27 dronova koji su verovatno pali na ukrajinsku teritoriju. Još dva drona otišla su u Belorusiju.

07.51 Lideri EU u Briselu o Ukrajini, Bliskom istoku i migracijama

Lideri EU okupiće se danas na samitu Evropskog saveta kako bi razgovarali o Ukrajini, Bliskom istoku, konkurentnosti, migracijama i spoljnim poslovima.

Iako je prvobitno planirano da samit traje dva dana, odnosno 17. i 18. oktobra, postoji mogućnost da će on trajati samo jedan dan.  Centralna tema diskusija, kako je naveo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u pozivnom pismu šefovima država i vlada EU, biće Ukrajina. 

06.51 Stejt department: SAD obezbedile hitnu vojnu pomoć Ukrajini od 425 miliona dolara

SAD su obezbedile novi paket hitne dodatne vojne pomoći za Ukrajinu u iznosu od 425 miliona dolara, saopštio je Stejt department. U saopštenju se precizira da novi paket dodatne vojne pomoći obuhvata municiju za američko-norveške napredne raketne sisteme zemlja-vazduh (NASAMS), protivvazdušne rakete RIM-7 i "stinger", municiju za raketne sisteme HIMARS.

06.44 Šolc kaže da je spreman da razgovara sa Putinom o rešenju za Ukrajinu 

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je spreman da razgovara o mirnom rešavanju situacije u Ukrajini sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Govoreći u Bundestagu, kancelar se založio za održavanje mirovne konferencije o Ukrajini uz učešće Rusije.

Tanjug/AP/Sabina Crisan

Olaf Šolc u Bundestagu

Detaljnije možete pročitati u ODVOJENOM TEKSTU.

06.28 Zaharova: "Plan pobede" Zelenskog je skup nekoherentnih slogana

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da tekst "plana pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog predstavlja "skup nekoherentnih slogana". Zaharova je upozorila da plan Zelenskog gura NATO u direktan sukob sa Rusijom.

Ukrajina je do sada svoj "plan pobede" predstavila liderima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske. 

06.13 Rute: Potrebno razjašnjenje "plana pobede"

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao je da je "plan pobede" koji je predstavio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenksi dobar signal, ali da "nije u stanju da ga podrži u celini, kako stvari trenutno stoje", prenosi Rojters.

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Mark Rute

Ponavljajući stav da je proces učlanjenja Ukrajine u NATO ključni zahtev Zelenskog “nepovratan“, Rute je rekao da “plan pobede” uključuje i druge elemente i da sa članicama razgovara o tom dokumentu.

06.00 Zelenski predstavio "Plan pobede"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je govorom u Vrhovnoj radi Ukrajine izložio svoj dugo najavljivani "plan pobede“.

Tanjug/AP/Press Service Of The President Of Ukraine

Volodimir Zelenski u obraćanju u Vrhovnoj radi Ukrajine

Zelenski je poslanicima rekao da je "pobeda za neke postala neprijatna reč“ i da će "plan pobede biti most do mirovnog samita“. Zahvaljujući njemu, rat će biti moguće okončati najkasnije 2025. tvrdi ukrajinski lider.

Detaljnije možete pročitati u ODVOJENOM TEKSTU

Komentari (0)

Evropa