Oko sveta

Jedan bicikl, dva psa i ranac pun avantura: Hrvoje obilazi svet, a kaže da ga u Srbiji uvek dočekaju otvorenog srca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2024

-

22:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Hrvoje Jurić, uglavnom na biciklu, ali skoro uvek sa svoja dva psa obilazi svet.  Jednom je za 133 dana prešao više od 29.000 kilometara. On je na putu već 13 godina, a u početku mu je jedino prevozno sredstvo bilo bicikl, a danas se češće vozi automobilom. Svoju turu oko sveta uspeo je da završi 2019. godine, tik pre početka pandemije, pa danas bira destinacije gde ima "što manje ljudi, a što više prirode i životinja".

"Sve je krenulo veoma spontano, 2011. godine kada sam otišao iz Vrbice do Pule i nazad biciklom. Uzeo sam bicikl jer je to to bilo najjeftinije prevozno sredstvo, iskoristio sam svoju fizičku snagu. Bilo je tu i dana kada sam putovao 100 kilometara, a nisam imao ni za hranu, ali tako je to u počecima", rekao je svetski putnik za Euronews Srbija.

Tako je, bez ikakvog iskustva polako krenuo da istražuje svet na dva točka, obišao Alpe, vozio čak do Londona, pa i do Istanbula, i prešao neke delove i u Africi.

"Nakon toga sam krenuo na put oko sveta, pa mi se pridružila i Ena, nju sam našao preko prijateljice u Petri. Posle tog puta oko sveta, malo sam se zasitio megalomanskih projekata. Bio sam na jugu Istre kod Pule gde sam upoznao Maksa. Njih dvoje [psi] su se odmah skontali. Mislim da će uskoro biti tri godine kako je i Maks kod nas.  Kada je on došao sve se promenio, bila je to tačka na i", prisetio se putnik i fotograf, kako su mu se avanturama pridružili ljubimci.

On ističe da je u početku putovanje sa psima bio veći izazov, kao i da ga je iznenadilo koliko često u svetu ljubimci nisu dobrodošli u smeštajima, restoranima ili kafićima.

"Čak bih se usudio da kažem da su u 'ex-yu' zemljama otvoreniji prema tome. Ali ja sam svoj život prilagodio tome. Gde ne mogu oni ne idem ni ja, i obrnuto", podvlači Jurić.

"Srbija, jedna od lepših iskustava"

Putnik i fotograf je mnogo puta posetio i našu zemlju. Godine 2017. obišao je Bačku Palanku, Beograd, Niš i Pirot. Kako ističe, gde god je svratio, u Srbiji su ga meštani uvek dočekali lepo i neretko pozvali na piće i druženje.

"Uz Rusiju i Bosnu,  jedno od lepših iskustava koja sam imao. To je jednostavno tako – razumemo jedni druge, imamo isti jezik, verovatno i isto razmišljanje", naglašava Hrvoje.

On priznaje da se posebno zaljubio u prirodu Stare planine, kao i da je to jedno od mesta na svetu gde bi se i rado preselio.

"Kad sretnem nekog našeg, kao da sam brata sreo"

Upitan gde je imao sreće da se sretne sa Balkancima, Jurić je posle nabrajanjeanekoliko destinacija zaključio:

"Mislim da nema države u kojoj sam bio, a da nisam nekog našeg sreo. I što je fascinantno, kada se maknete s ovih prostora,  kao da je neko obrisao granice. Gde god sam sreo naše ljude – 'ex-yu', kao da sam sreo svog brata. To bude takav osećaj, takav kontakt", objasnio je sagovornik.

On dodaje da, kada do tih susreta dođe, prvo što učine jeste traže kafić da bi mogli da sednu i da se ispričaju. "To nam je valjda u DNK-u", našalio se.

Najzahtevnija avantura 

Fotograf je istakao da protekle dve godine praktično živi u autu, i da mu je čitava oprema i sve što tokom putovanja može da mu zatreba uvek na dohvat ruke.

"Imam sve više opreme, a i jednostavno sam se umorio od takvog načina života. Lepo je svako jutro se probuditi na nekom drugom mestu u prirodi, ponekad i u prenoćištima, ali... Sada mi je ipak potrebna baza, gde ću ostaviti svoje stvari i gde ću se vraćati".

Tu bazu pronašao je na Papuku, gde trenutno sređuje svoju kuću. "To su neke slatke brige i muke, mada više mi ide na muku nego na slatko", našalio se.

Naravno, i dalje planira da nastavi s putovanjima, pa bi ove zime mogao da ode da fotografiše polarnu svetlost. Ipak, svetski putnik ističe da je posle tolikog putovanja odlučio da svojim pratiocima predstavi i potencijale Hrvatske.

"Pokrenuo sam jedan projekt koji se zove Upoznajmo Hrvatsku. Sada nam je godinu dana otkako smo počeli, a u naredne četiri želim da obiđem Hrvatsku, s ciljem da pokažem ljudima koje mi lepote imamo. Možda je malo i tužno reči da mi je trebalo 13 godina putovanja po inostranstvu da bih shvatio koje sve lepote mi ovde imamo", zaključio je Hrvoje Jurić, gostujući u jutarnjem programu Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja