Novosti

Tri evropska grada koja će završiti na vrhu vaše liste jesenjih destinacija

Komentari

Autor: Tila Milenović

12/10/2024

-

11:05

Tri evropska grada koja će završiti na vrhu vaše liste jesenjih destinacija
Tri evropska grada koja će završiti na vrhu vaše liste jesenjih destinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jesenje destinacije imaju poseban šarm koji privlači putnike širom sveta. Putovanje u ovo doba godine nudi savršenu priliku za lagane šetnje po drevnim evropskim ulicama, dok blagi  prijatne temperature stvaraju idealne uslove za istraživanje i avanture na otvorenom.

Mnogi gradovi i destinacije postaju živopisna platna jesenjih boja – od šumskih staza koje vode do skrivenih jezera, preko vinograda prepunih plodova, do gradskih parkova u kojima lišće lagano pada, stvarajući tihe, romantične prizore.

Od evropskih metropola poput Pariza, Beča i Praga, koje se u jesen pretvaraju u prava umetnička dela, do prirodnih bisera poput jezera Bled ili skrivenih bisera u Alpima, svaka destinacija u ovom periodu odiše nekom posebnom atmosferom.

U nastavku teksta izdvajamo tri grada, koja se retko nađu na vrhu liste putnika, iako bi zaslužili veću pažnju.

Vroclav, Poljska

profimedia

 

Vroclav, biser na obalama Odre, u jesen zrači toplinom koja preplavljuje svaki kutak ovog šarmantnog grada. Dok lišće menja boje, od zlatnožute do duboko crvene, Vroclav se pretvara u slikoviti mozaik koji mami na otkrivanje.

Srce ovog grada, srednjovekovni trg Rinek, popločen kaldrmom i okružen šarenim fasadama, nezaobilazna je destinacija prilikom obilaska grada. Iz obližnjih ulica mirisi toplih poljskih specijaliteta prosto mami turiste u restorane i kafiće.

Jedna od najčarobnijih šetnji vodi te kroz Ostrov Tumski, najstariji deo grada, smešten na malom ostrvu. Mostovi koji povezuju ovo ostrvo sa ostatkom grada izgledaju posebno romantično u jesen, kada su okruženi zlatnim i bakarnim lišćem.

profimedia

 

Zanimljiva igra koja može da vas zabavi tokom šetnje jeste "skupljanje" patuljaka. Naime na svakom koraku  u ovom gradu mogu se naći skulpture patuljastih stvorenja koja obavljaju različite poslove – sviraju instrumente, vrše popravke, rade na lap-topu, igraju čitaju itd.

Jesen u Vroclavu je takođe idealna prilika za posetu Japanskom vrtu, jednom od najlepših parkova u gradu, punom egzotičnih biljaka, koji u u jesen dobija posebnu, zlatnu atmosferu. 

A posle duge, celodnevne šetnje, možete da se ugrejete u jednom od mnogobrojnih kafića duž promenada pored reke. Vroclav je poznat po svojoj kafanskoj kulturi, i jesen je savršeno vreme da se udobno smestite u neki lokal uz vrelu šolju čaja ili tople čokolade.

Briž, Belgija

profimedia

 

Briž u jesen izgleda kao grad iz bajke koji je upravo oživeo. Dok koračate njegovim uskim, kaldrmisanim ulicama, u vazduhu osećate miris sveže kiše i zrelog lišća. Kanali koji vijugaju kroz grad reflektuju predivne boje jeseni, a kuće od cigle i kamena, sa šiljatim krovovima i prozorima prekrivenim puzavicama, izgledaju kao da čuvaju tajne prošlih vekova.

U predivnoj šetnji kroz ovaj tihi gradić, prva stanica bi vam trebalo da bude trg Mark. Zvonik Belfort dominira nad glavnim trgom, s kog se pruža savršen pogled na ceo grad. Šetajući dalje, proći ćete pored starih mostova koji premošćuju uske kanale, vodeći vas ka slikovitim dvorištima i vrtovima.

Jedan od takvih kutaka je Begijnhof – mirna oaza sa belim kućicama i starim stablima koji u jesen stvore prirodan tepih od lišća.

profimedia

 

Na svakom koraku, mirisi toplih vafli i čokolade mamiće vas da se zaustavite i ugrejete uz šoljicu vrele čokolade. Male, šarmantne radnje sa čuvenom belgijskom čokoladom nalaze se svuda, i teško je odabrati gde svratiti, jer je svaka na svoj način posebna. Srećom u gotovo svakoj prodavci nude besplatnu degustaciju, te budite sigurni da nećetebiti gladni tokom celodnevne šetnje.

Salcburg, Austrija

profimedia

 

Salcburg je grad obrgljen planinama, koje kada u jesen promene svoju inače hladnu plavu boju u tople žuto-smeđe tonove, donose novu čar ovom, po samom sebi, interesantnom austrijskom mestu.

A da bi poseta bila zaista kao iz bajke braće Grim, neophodno je posetiti četvrt Altštat. Ulice popločane kamenjem vodiće vas kroz lavirint srednjovekovnih zgrada, čije fasade u jesenjem suncu deluju kao da su oslikane zlatnim prahom. Na svakom ćošku se oseća miris svežeg peciva i kave, posle duge šetnje nema ničeg lepšeg od jedne vrele štrudle od jabuka.

Jedna od najlepših šetnji je svakako prema čuvenoj tvrđavi Hohensalcburg. Tokom uspona, pogled na grad postaje sve impresivniji – crveni krovovi kuća, zvonici crkava i rečna traka Zalcaha, koja vijuga kroz grad, izgledaju nestvarno, kao slika iz davnih vremena. 

Nakon posete tvrđavi, obavezan deo programa je i obilazak vrtova Mirabel, koji i u jesen odišu lepotom. Skulpture, cvetni aranžmani i pogled na tvrđavu u pozadini – sve se to stapa u jednu harmoničnu sliku koja svakog posetioca ispuni mirom. 

Takođe, Mocartova kuća je na listi nezaobilaznih stanica. A kad smo već kod muzeja, važno je naglasiti da ovaj grad definitivno ne oskudeva u njima. Ukoliko naiđe jedan kišni dan, definitivno treba da se uputite u Prirodnjački muzej Salcburga (možda i najzanimljiviji u Evropi), u Muzej moderne umetnosti (čija je i zgrada umetničko delo samo po sebi) ili čak u mali, ali sladak muzej Božića.

Ne propustite ni obilazak Minevater, poznato i kao Jezero ljubavi. U jesen, obale ovog jezera prekrivene su bakrenim lišćem, dok labudovi lagano klize po površini vode. Legenda kaže da je ovo mesto simbol večne ljubavi, a u jesenjoj magli, sa tihim šuštanjem lišća pod nogama, ovo mesto zrači posebnom romantičnom atmosferom.

Komentari (0)

Putovanja