Oko sveta

Za manje od 100 evra do "evropskih Havaja": Zašto ovu jesen ne biste proveli usred Atlantskog okeana

Komentari

Autor: Tila Milenović

06/10/2024

-

12:13

Za manje od 100 evra do "evropskih Havaja": Zašto ovu jesen ne biste proveli usred Atlantskog okeana
Za manje od 100 evra do "evropskih Havaja": Zašto ovu jesen ne biste proveli usred Atlantskog okeana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na pola puta između Evrope i Severne Amerike postoji devet kamenčića pobacanih u sred beskrajnog plavila Atlantskog okeana, koji danas nose naziv Azori. Koliko god ovaj izraz bio pohaban, ili čak "kliše", istina je da vulkanski arhipelag koji pripada Portugalu najlakše može da  se opiše kao "raj na zemlji" –  plodna tla vulkanskog porekla omogućila su bujan život i jedinstvenu faunu i floru, a impozantni krateri ispunjeni vodom najpre deluju kao "oči ostrva".

Priroda ovde kao da se stopila sa nebom, oblacima i morem, pružajući pejzaže koji oduzimaju dah.  Biljni svet je zaista neverovatan, te prilikom jedne šetnje gustim prašumama možete da uživate u svim nijansama zelene boje, uz ponegde neku plavu mirišljavu tačku – hortenziju, simbol ostrva.

Kada putnik tokom leta iz Lisabona ka gradiću Ponta Delgada pogleda ka svojoj destinaciji – ostrvu Sao Migel, umesto tog zelenila verovatno će samo ugledati veliki kišni oblak koji pokriva celo kopno. Upravo su česte padavine koje donose različite okeanske struje omogućile da ovakva "džunglica" nikne na vulkanskom kamenu.

Privatna arhiva

 

A kakav to mentalitet vlada u gradu toliko udaljenom od ostatka civilizacije? Razmišljajući o tome tokom leta, došla sam do zaključka da bi obe krajnosti bile moguće. Nije isključeno da će nas tamo dočekati potpuni rasulo, narod koji obaveze odlaže, a svaki problem može da se reši sutra, ili pre "malo sutra", ali ni mogućnost da se u sred okeana razvila približno savršena civilizacija koja svoje neometano funkcionisanje može da zahvali upravo toj udaljenosti od ostatka sveta, nije delovala neverovatno.

Na kraju se, manje-više, obistinila ova druga krajnost. Aerodrom je potpuno moderan, pored kog posluje nekoliko međunarodnih kompanija za izdavanje automobila. Svaka destinacija, vidikovac, park prirode, plaža ili banja, umreženi su vrlo lepo očuvanim putevima, a da pojedina zdanja nisu građena od vrlo specifičnog vulkanskog kamena, čovek bi Pontu Delgadu mogao da pomeša sa bilo kojim zapadnoevroskim gradom.

Privatna arhiva

 

Da li zbog mirisa hortenzija ili zbog svežeg okeanskog vazduha, na ostrvu vlada mir, a meštani žive dosta sporijim tempom života. Pored restorana u koji smo svratili da isprobamo "cozido", tradicionalno jelo s mesom i povrćem pečeno na vrelom vulkanskom kamenu, prostirala se peščana plaža obasjana oktobarskim suncem, sa koje se pružao pogled ka beskonačnom plavom ambisu.

Prvi podsetnik o tome šta nas zapravo okružuje, stigao je odmah posle iskrcavanja iz aviona. Dobili smo poziv da se brodska tura, u okviru koje bismo možda mogli da ugledamo barem rep kita ulješura, otkazuje zbog bure na moru. Tako nam je bliski susret sa najvećim sisarom na svetu odložen za neku narednu avanturu.

Privatna arhiva

 

Ako se neko odluči u skorijem periodu da spakuje svoje torbe i uputi se na "evropske Havaje", neka mu ovo bude upozorenje da je tokom jeseni okean "leden", ali to ne znači da kupaći kostim treba da ostavi kod kuće. Kao što je to obično slučaj kod vulkanskih ostrva, i Sao Migel može da se pohvali pristojnim brojem termalnih izvora, te kuda god da krenete naići ćete na neku banju ušuškanu u zelenilo.

Tila Milenović

 

Najjednostavniji način kretanja po ostrvu jeste automobilom, a samo posmatranje prirode koja se menja pored puta mogla bi da se uvrsti u jedan od obaveznih programa za turiste. Makar žmureći išli po ostrvu, tri stvari ćete sigurno zapaziti pored puta – hortenzije, krda crno-belih krava i nasade crnog čaja, dok oni koji imaju malo više sreće možda i vide na kako neobičan način raste ananas.

A kada je priroda toliko lepa, ni malo planinarenja ne može da izostane, i to uz kratere ispunjene vodom, koje svaki posetilac mora da vidi "iz ptičijeg ugla".

profimedia

 

Što se arhitekture tiče, osim ranije spomenutog vulkanskog kamena, koji pruža posebnu čar naseljima, zdanja veoma podsećaju na ona na kopnenom delu Portugala, te ostrvo može da se pohvali s nekoliko nestvarno lepih crkvi.

Kada ste u Sao Migelu u neku ruku se nalazite na najzapadnijoj tački Evrope, a na takvom mestu ne možete da propustite zalazak sunce. Tako smo se mi uputili na najzapadniju tačku ostrva, vidikovac A porta do Diablo, iako su na kraju oblaci prilično zasenili zalazak.

Kao još jednu nezaobilaznu destinaciju izdvojila bih prirodni park Ribeira dos Caldeiroes, gde možete videti najlepše vodopade. Još dve obavezne stanice koje morate da obeležite na mapi bile bi jezero Fogo i vidikovac Caldeira das Sete Citades.

Iako sam u nekoliko navrata Azorska ostrva nazvala "evropskim Havajima", za posetu ove destinacije ne morate da izdvojite čitavo jedno bogatstvo. Niskobudžetne aviokompanije iz Beograda nude karte do Lisabona već od 7.000 dinara. Cene karte od Lisabona do Ponte Delgade prilično variraju, ali se mogu naći i za 20 - 30 evra.

Komentari (0)

Putovanja