Oko sveta

Alpi južne Srbije: Netaknuto carstvo prirode, divljina daleko od gradske vreve

Komentari

Autor: Tila Milenović

02/10/2024

-

08:06

Alpi južne Srbije: Netaknuto carstvo prirode, divljina daleko od gradske vreve
Alpi južne Srbije: Netaknuto carstvo prirode, divljina daleko od gradske vreve - Copyright Wikipedia.org/Marko.vl

veličina teksta

Aa Aa

Suva Planina je jedan od retkih skrivenih dragulja jugoistočne Srbije koja deluje kao netaknuto carstvo prirode. Ovaj impozantni planinski masiv, poznat po svojim strmim liticama i oštrim vrhovima, posebno se izdvaja sa vrhom Trem, čije "osvajanje" predstavlja izazov čak i iskusnim planinarima željnim avanture.

Priroda Suve planine očarava surovošću i lepotom. Nizovi kamenitih staza prepliću se sa gustim šumama, livadam prekrivenim divljim cvećem i skrivenim izvorima. U proleće i leto, planina se pretvara u šarenu livadu, dok u jesen dominiraju zlatni i crveni tonovi, stvarajući prizor koji podseća na slikarsko platno.

Divlji svet ovde je bogat, od raznovrsnih ptica, pa do srna i drugih šumskih stvorenja koja slobodno lutaju padinama.

Na planini vlada mir i tišina, a posetioci mogu da osete pravu udaljenost i odsečenost od užurbanog sveta. Ova destinacija je raj za ljubitelje planinarenja, prirode i tišine – mesto gde se možete izgubiti u divljini i pronaći unutrašnji mir, daleko od buke svakodnevnog života.

Uspon do Trema, sa kog fotografije svako malo "iskoče" na društvenim mrežama, nije nimalo lak, ali pogled s vrha vredan je svakog koraka i uzdaha. Panoramski vidici pružaju se na čitavu dolinu i okolne planinske vrhove, a za one koji vole izazove, uspon stazom kroz klisuru Jelašnice je pravo adrenalinsko iskustvo.

Unsplash

 

Izletište Bojanine vode nudi osveženje u vidu hladnih planinskih izvora. Idealno je mesto za odmor nakon duge šetnje, a u blizini se nalazi i nekoliko pešačkih staza koje vode kroz šumu ka višim delovima planine.

Jelašnička klisura, koja se prostire na severnoj strani planine, prava je avantura za one koji uživaju u penjanju i istraživanju netaknutih pejzaža. Klisura je bogata raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, a staze kroz nju pružaju nezaboravan doživljaj divlje prirode. Ovde se može uživati i u penjanju po stenama, što je dodatna atrakcija za ljubitelje adrenalina, ali i još jedan pokazatelj da je "osvajanje" Suve planine i te kako velik izazov.

Jovan Ćirić, srpski geograf, nazvao je Suvu planinu "Alpima južne Srbije" zbog njenog specifičnog reljefa i impresivnog izgleda koji podseća na alpske planine. Iako je relativno niska u poređenju sa Alpima, Suva planina ima strme padine, oštre grebene i duboke klisure, što joj daje dramatičan i surov izgled karakterističan za visoke planinske masive.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja