Novosti

Bajkoviti dvorci i netaknuta priroda: Neotkrivene destinacije koje su idealne za beg od masovnog turizma

Komentari

Autor: Media Decision, Wealth of Geeks

21/08/2024

-

21:49

Bajkoviti dvorci i netaknuta priroda: Neotkrivene destinacije koje su idealne za beg od masovnog turizma
Bajkoviti dvorci i netaknuta priroda: Neotkrivene destinacije koje su idealne za beg od masovnog turizma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čak i u nekim od najposećenijih zemalja na svetu, još uvek postoje neotkrivene destinacije koje su više nego vredne obilaska.

Svedoci smo da turisti postaju nepoželjni na mnogim popularnim destinacijama u Evropi - demonstranti u Barseloni su prskali posetioce vodom, Venecija sada naplaćuje dnevne posete, a Dubrovnik ograničava broj posetilaca.

Najpopularnije destinacije se dugo godina već bore sa lokalnim stanovništvom koje podiže ograde i ispisuje grafite koji govore turistima da "idu kući".

Ako se rivalitet između vlasti na ovim destinacijama - koje imaju cilj da zarade novac od turizma i iscrpljenih lokalaca ne smiri, imajte na umu koje su to manje posećene, a podjednako vredne destinacije u Evropi.

Na taj način svakako možete biti sigurni da nedostatak dobrodošlice, visoki troškovi, gužve i ponegde čak i loša usluga neće pokvariti vaš odmor.

Francuska: Najposećenija zemlja na svetu ima još neotkrivenih dragulja

Unsplash

 

Francuska je zamolila posetioce da izbegavaju 20 odsto njenih najposećenijih atrakcija, što i dalje ostavlja 80 odsto za istraživanje. Najposećenija zemlja na svetu je prepuna skrivenih dragulja bez turista.

Jednostavan način da pronađete manje poznata mesta jeste da isplanirate putovanje kroz Francusku van ustaljenih putnih ruta. Ruralna Francuska je očaravajuća - šetajte neverovatno lepim selima, isprobajte lokalne specijalitete i obavezno probajte maslinovo ulje.

Oni koji žele odmor na plaži mogu krenuti put zapadne obale, gde Atlantik udara o kilometre peska. Gradovi Bijaric, Arkašon i La Rošel nude kozmopolitsku francusku kulturu koja će vas sigurno očarati.

Španija: Daleko više od popularnih destinacija

Unsplash

Andaluzija

Nedavna istraživanja Google-a i Deloitta kažu da će Španija nadmašiti Francusku kao najposećeniju zemlju Evrope do 2040. godine.

Do tada ima mnogo vremena da se iskoriste sve prednosti koje Španija nudi. Živopisna i šarena zemlja sa temperamentom i strašću urezanim u venama, mnogo je više od onoga što nude njene najpoznatije destinacije.

Istorijski gradovi, planinski lanci i divlja atlantska obala čine Španiju pogodnom za širu eksploraciju.

Albanija: Mesto za avanture u divljim pejzažima

Unsplash

 

Masovni turizam još uvek nije nadmašio divlje pejzaže i neuređene atrakcije Albanije.

Ova zemlja je pravo mesto za avanturu. Tirkizni izvori, gradovi osmanske arhitekture i plaže koje mogu da se takmiče sa Karibima su najpoznatije atrakcije Albanije, ali prava lepota leži u skrivenim klancima, prostranim jezerima i teško dostupnim planinama.

Veći deo prekrasne obale Albanije još uvek nije otkriven ni od strane međunarodnih turista.

Ne očekujte kulturu Francuske ili dobro podmazanu turističku mašineriju Španije. Albanija još uvek traži svoj put do "eksplozije" interesa i "hajpa" kod turista.

Italija: Van ustaljenih staza manje poznatim gradovima

Unsplash

 

Italija je turistički moćna zemlja, dom nekih od najposećenijih gradova Evrope. Ali, još uvek može pružiti iskustvo Robinzona Krusoa.

Putovanje kroz Toskanu nudi putnicima predah od gužve i predstavlja savršene pejzaže i seoske regione. Oni koji traže autentično, ruralno iskustvo, neka izaberu agrarni turizam, umesto hotela. Mnoge italijanske farme, slične AirBnb-ju, nude gostima udoban smeštaj i tople obroke.

Krenite i put juga u potrazi za "pravom" Italijom, gde masovni turizam još uvek ne preplavljuje kulturu i lepotu regiona. Obala Pulje, arheološke ruine Sicilije i netaknute plaže Kalabrije nadmašuju mnoge severne italijanske atrakcije.

Holandija: Fotogenična polja lala

Unsplash

 

Mala, ali slikovita zemlja Holandija je puna potencijala, ali ostaje relativno neotkrivena van Amsterdama.

Intimni, prohodni gradovi i neočekivano veličanstven pejzaž sa kanalima, vetroturbinama i oko 24,685 hektara fotogenčnih polja lala.

Odlična železnička mreža čini Holandiju lako dostupnom, a ništa nije dalje od tri sata vožnje vozom od Amsterdama. Gradovi poput Roterdama i Groningena su lako dostupni i vredni posete.

Portugal: Bogatstvo istorije i kulture

Unsplash

 

Lisabon i Porto nude kulturu, istoriju i atrakcije koje se takmiče sa poznatijim komšijama.

Maksimizujte vreme u ovoj maloj zemlji prelazeći iz Lisabona u Porto ili obrnuto, budući da samo 315 kilometara deli ove gradove. Odlazak iz jednog u drugi grad omogućava turistima da se neprimetno upoznaju sa istorijskim mestima, vinogradima i atlantskom obalom Portugala, bez previše gubitka dragocenog slobodnog vremena.

Krenite od impresivne obale Nazare i velikih talasa, do UNESCO-ovih lokaliteta poput Manastira Batale i Fatime, preplavljenih religioznim žarom. Obavezno posetite i vinograde Torres Vedras, severno od Lisabona.

Slovenija: Posetite podzemne pećine i prirodna čuda

Pixabay

 

Slovenačka kultura kombinuje uticaje iz Hrvatske, Italije, Austrije i Mađarske.

Dok Julijske Alpe dominiraju na severu, Nacionalni park Triglav je vrhunac. Planina Triglav, netaknuto jezero Bled i jezero Bohinj nude priliku za avanturu i aktivnosti na otvorenom među raznolikom florom i faunom.

Planine se spuštaju ka Kraškoj oblasti na jugu. Podzemne reke i opsežni UNESCO-ovi pećinski sistemi mame posetioce na jednodnevne izlete sa Jadranske obale, koja ima izražen venecijanski duh.

Nemačka: Manje poznate destinacije dostupne javnim prevozom

Unsplash

 

Iako poznate nemačke atrakcije poput minhenskog Oktoberfesta i nirnberške božićne pijace privlače turiste u velikom broju, manje poznati nemački gradovi ostaju bogati sublime arhitekture i rafinirane kulture.

Sa više od 150 tematskih putovanja i turističkih ruta, Nemačka se udvostručuje zahvaljujući sjajnom javnom prevozu i putevima kojima posetioce odvodi sa ustaljenih staza da upoznaju više od ove prelepe zemlje.

Opredelite se između tema kao što su dvorci, bajke, brvnare, vino, pa čak i specijaliteti. Dve najpoznatije rute su Romantični put, divno putovanje kroz neka od najlepših mesta južne Nemačke, i Nemačka alpska ruta, uzbudljiva vožnja kroz planine Bavarske.

Norveška: Istorija i prelep pejzaž bez gužve

Unsplash

Aurora borealis u norveškom gradu Bodø

Ako su istorijski gradovi Evrope postali prepuni i nalik jedan drugom, Norveška nudi savršeno utočište svojim širokim otvorenim prostorima i vikinškom istorijom.

Zapadni fjordovi nude neverovatne pejzaže i aktivnosti za hrabre na otvorenom poput plivanja, zip-linije i planinarenja. Iako se slike gužvi u Troltungi i Preikestolenu često pojavljuju na Instagramu, pomerite granice malo dalje i pronađite nove destinacije sa manje ljudi.

Dalje na severu, obalna ruta Kistriksvan je savršena za putovanja. Put se savija i spušta duž oboda priobalnih ostrva i uvala i ide ka prelepim Lofotskim ostrvima u Arktičkom krugu.

 

Komentari (0)

Putovanja