Sezona

Sve što morate znati ako prvi put posećujete Krit: Gde se smestiti i kako do najpoznatijih plaža

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

14/08/2024

-

20:35

Sve što morate znati ako prvi put posećujete Krit: Gde se smestiti i kako do najpoznatijih plaža
Euronews/Tara Tomović - Copyright Euronews/Tara Tomović

veličina teksta

Aa Aa

Zahvaljujući svim lepotama koje poseduje, Krit je jedno od najlepših ostrva u Grčkoj, a doslovno svi njegovi lokaliteti će vam odmah ukrasti srce. Prva od njih je Hanja. Šarmantan i živopisan grad, ujedno i romantičan, koji odiše retro atmosferom, istorijom i tradicijom, sjajnom hranom i gostoprimstvom, savršeno je mesto ukoliko prvi put posećujete Krit.

Dok većina turističkih agencija u Srbiji u ponudi ima više aranžmana za oblast Irakliona i Retimna, koji nisu ništa manje lepi, Hanja je pomalo zapostavljena kod srpskih turista, a zapravo predstavlja odličnu polaznu tačku za obilazak najvažnijih lokaliteta na ostrvu.

Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu pre nego što prvi put posetite Krit. Prva od svih je to da ne postoji način da za 10 dana obiđete celo ostrvo budući da se njegova veličina meri u stotinama kilometara. Primera radi, Hanja je od Irakliona, trećeg najvećeg grada u Grčkoj udaljena čak 170 kilometara. Zato ne čudi što mnogi kažu da Krit morate obići najmanje tri puta i to letujući u svakoj od njegovih oblasti - Hanji, Retimnu i Iraklionu, pre nego što se možete pohvaliti izjavom da ste upoznali ostrvo.

Euronews/Tara Tomović

Hanja

Kao i na svakom ostrvu, postoji nekoliko plaža koje su zaštitni znak čitavog Krita i koje su prepoznatljive širom sveta. U pitanju su laguna Balos, Elafonisi i Falasarna.

Sve tri plaže nalaze se na Sredozemnom moru, za razliku od tri najveća grada koja su okrenuta ka Egeju. Ono što ih vezuje jeste da su i na istoj, zapadnoj strani ostrva, prilično blizu jedna od druge. I upravo se ovde krije odgovor na pitanje zašto je Hanja najbolji izbor za prvu posetu Kritu - upravo zato što je ovaj grad, u odnosu na svoje komšije, najbliži ovim svetski poznatim plažama.

Gde se smestiti?

Smeštaj u Hanji treba potražiti u turističkim predgrađima Agia Marina i Platanjas koja se doslovno slivaju jedno u drugo, a nalaze se na samo 10 kilometara od centra grada. Kilometarska plaža koja se proteže duž ovih mesta obiluje beach barovima i restoranima, dok se većina poznatih rizortova nalazi u Platanjasu. U ovim mestima je gotovo sve podređeno turistima, ali na nenametljiv način jer se među samim turistima nalazi i mnogo Grka, ali i stanovnika Hanje koji predah traže baš ovde.

Euronews/Tara Tomović

Plaža u Agia Marini

Cene apartmana kreću se od 70 evra po noćenju, dok su hoteli nešto skuplji i zasnivaju se na polu-pansionskoj ili all inclusive usluzi.

Ima i onih koji preferiraju da budu smešteni u samom gradu, te da autobusom ili kolima dolaze do Agia Marine ili Platanjasa na plažu.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Agia Marina

Cene u restoranima i kafićima u gradu su više nego pristupačne, a u pojedinim slučajevima i niže nego na Halkidikiju. Osim toga, Hanja je poznata po brojnim istorijskim i kulturnim znamenitostima, ali i noćnom životu zbog čega je odličan izbor za sve generacije.

Letovanje možete organizovati i u sopstvenoj liniji zahvaljujući redovnoj liniji kompanije Er Srbija do Hanje (cena karte u proseku iznosi 45.000 dinara), a smeštaj rezervati preko neke od onlajn platformi.

Plaže koje morate videti

Balos

Čuvena laguna Balos nalazi se oko 56 kilometara severozapadno od Hanje i 17 kilometara od gradića Kisamos. U pitanju je jedno od najfotografisanijih mesta na Kritu, pa nije slučajno što su baš ovu lagunu pre mnogo godina posetili tadašnji princ Čarls i princeza Dajana.

Euronews/Tara Tomović

Balos

Balos je poznat po svojim tirkiznim vodama, divljim prirodnim lepotama i predivnom egzotičnom pejzažu. Tokom leta ga posećuje hiljade ljudi, koji uglavnom stižu brodovima iz luke u Kisamosu.

Treba znati da je do Balosa moguće doći i kolima, ali da je to teži način. Prvo, pri iznajmljivanju automobila na Kritu budite sigurni da će vas pitati da li idete na Balos. Ako vaš odgovor bude potvrdan postoji rizik da vam više neće iznajmiti auto.

Nakon što automobilom prođete Kisamos, stižete pred kapiju Nacionalnog parka Balos gde ćete morati da platite ulaz po simboličnoj ceni i vozite se još sedam kilometara do parkinga.

Euronews/Tara Tomović

Drumski prilaz Balosu

Sedam kilometara do Balosa može potrajati i do 40 minuta budući da put nije asfaltiran - dakle zemlja, kamen i koze.

Nakon što stignete do vidikovca, videćete put koji vodi ka plaži, ali je prilično strm i očekuje vas još 1,5 kilometara hoda nizbrdo.

Treba znati i da već do 10 ujutru na parkingu više nema mesta, zbog čega se svi parkiraju uz put što pešačenje čini još dužim.

Euronews/Tara Tomović

Balos

Stoga nema sumnje da je izlet brodom daleko udobnija i lepša opcija ukoliko prvi put posećujete ovu lagunu.

Falasarna

Falasarna se nalazi 59 kilometra zapadno od Hanje i 12 kilometara zapadno od Kisamosa. U pitanju je jedna od najpoznatijih destinacija na Kritu, kako zbog dugačke peščane plaže, tako i zbog ekologije. Naime, ova plaža je deo mreže Natura 2000 zbog raznovrsnosti flore i faune, ali i nesvakidašnje lepote.

Euronews/Tara Tomović

Falasarna

Poslednjih godina postala je mnogo urbanija, pa je na njoj prisutan i sasvim dovoljan broj malih hotela, taverni i beach barova. Zalazak sunca na ovoj plaži je iskustvo zbog kojeg mnogi odlučuju da baš ovde provedu dan.

Falasarna je inače proglašena najlepšom plažom Krita i ocenjena kao jedna od 10 naboljih u celoj Evropi. Karakteriše je kristalno čista voda i divan spoj belog i ružičastog peska.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Falasarna

Prostire se na velikoj površini (oko tri kilometra od jednog do drugog kraja), a na vama je da izaberete savršeni kutak.

Parking je obezbeđen na nekoliko lokacija duž plaže, a oni koji ne žele da iznajmljuju automobil do plaže mogu doći i gradskim autobusom koji polazi na svakih sat i po vremena iz centra Hanje i staje u Agia Marini i Platanjasu. Vožnja traje sat i po, a cena karte po pravcu iznosi 8 evra. Pre polaska obavezno proverite red vožnje prevoznika KTEL zbog čestih izmena.

Elafonisi

Laguna Elafonisi je pravo skriveno blago na zapadnoj strani Krita, 75 kilometara od Hanje i samo pet kilometara od najzapadnije tačke na ostrvu. Poznata je po jedinstvenom ružičastom pesku, čiju boju stvaraju hiljade sitnih delova razbijenih školjki. Blistave tirkizne vode su zaista magične, a činjenica da su tokom leta tople i plitke čini ih savršeno pogodnim za decu.

Euronews/Tara Tomović

Elafonisi

Premda na samo dva kilometra od Elafonisija možete upoznati možda i najbolje čuvanu tajnu Krita, plažu Kedrodasos, treba imati na umu da je ona jedan potpuno divlji raj.

Euronews/Tara Tomović

Kedrodasos

Za razliku od Kedrodasosa, Elafonisi  je u potpunosti organizovana plaža. Ima tuševe, suncobrane, svlačionice i kantitnu. Osim toga, leti su prisutni i spasioci koji nadgledaju područje, a iza uređene plaže se nalazi i parking, kao i nekoliko taverni i restorana u blizini.

Euronews/Tara Tomović

Elafonisi

Do Elafonisija se takođe može stići autobusom, a cena karte iznosi oko deset evra po pravcu. Dok se kolima može stići i za sat i po (put je izazovan zbog mnogobrojnih krivina), autobusom putovanje traje i do dva sata.

Šejtan Limania

Šejtan Limania se nalazi 20 kilometara istočno od centra Hanje, tačnije iza aerodroma, a za mnoge predstavlja ništa više nego pravi izazov i avanturu.

Iako je plaža jako mala po veličini, najbolje je doći jako rano i izbeći gužvu, odnosno ako se uopšte usudite da siđete do nje.

Do plaže se dolazi prolazeći kroz selo Hordaki prateći putokaz ka "Đavoljoj luci", odakle kreće postepeni spust ka plaži duž šest serpentina. Moguće je doći i autobusom iz Hanje koji kreće četiri puta dnevno, a putovanje traje 35 minuta.

Euronews/Tara Tomović

Šejtan Limania

Kada dođete do parkinga, izgledaće gotovo nemoguće da se ispod litice uopšte nalazi plaža. U pohod se kreće sa leve i desne strane litice, putevima koji više liče na kozje staze.

Put nije dugačak, čitavih 200 metara, ali nikako nije za one koji se plaše visine ili pate od anksioznosti.

Zanimljivo je da je do pre par godina ova plaža bila najbolje čuvani "štek" na Kritu, koji je bio rezervisan samo za lokalno stanovništvo, ali otkako se američka manekenka Emili Ratajkovski odvažila i spustila do nje, Šejtan Limania je postala ogroman hit među turistima.

Zaštitne ograde nema, a silazak je zapravo mnogo teži nego uspon. Najteži deo jeste prilaz samoj plaži gde vas čeka pravo planinarenje i hvatanje za stene kako biste napravili sledeći korak.

Plaža je potpuno divlja i treba imati na umu da obavezno obujete patike i ponesete suncobran, vodu i hranu.

 

Komentari (0)

Putovanja