Biznis vesti

Sve veći broj turista na Halkidikiju, ali privrednici nisu zadovoljni rezultatima

Komentari

Autor: Lifo.gr, Halkidikinews.gr

13/08/2024

-

08:15

Sve veći broj turista na Halkidikiju, ali privrednici nisu zadovoljni rezultatima
Sve veći broj turista na Halkidikiju, ali privrednici nisu zadovoljni rezultatima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Drumski turizam na Halkidikiju je zabeležio rast od 13,7 odsto, a broj međunarodnih dolazaka dostigao je skoro četiri miliona u prvoj polovini 2024. godine, u odnosu na 3,5 miliona u istom periodu prošle godine, podaci su Instituta udruženja grčkih turističkih preduzeća (INSETE), koje prenosi agencija AMNA.

Iako je sezona na Halkidikiju ove godine skraćena za 20 dana, očekuje se da će se završiti na istom nivou kao i prošle godine, barem kada su hoteli u pitanju.

"Imali smo jak petodnevni period u maju zbog Uskrsa, ali masovni dolasci su počeli 20. juna. Prošle godine smo imali sezonu od 100 dana uglavnom sa balkanskim drumskim turistima, a ove godine 80", kaže Grigoris Tasios, predsednik Udruženja hotelijera Halkidikija.

"Naravno, imamo i dosta novih nacionalnosti među kojima su turisti sa Kosova, jer nema viza, i Bosanaca, dok je i broj Turaka značajno porastao", dodao je on.

Treba napomenuti da na Halkidiki drumskim putem najviše dolaze turisti iz Rumunije, Bugarske i Srbije.

profimedia

 

Međutim, uprkos porastu turista, malo privrednika sa Halkidikija je u potpunosti zadovoljno dosadašnjim tokom ovogodišnje turističke sezone u regionu.

Prema podacima ankete, šest od deset preduzetnika na Halkidikiju izjavilo je da su "malo" do "nikako zadovoljni" ovogodišnjom turističkom sezonom, dok 52 odsto veruje da će ona biti lošija nego prošle godine.

Istovremeno, sedam od 10 privrednika tvrdi da se susreću sa problemima u pronalaženju kadrova, a približno isti procenat, odnosno 69 odsto, izjavilo je da radovi na izgradnji nadvožnjaka u Solunu utiču na putovanje do Halkidikija, podaci su objavljeni u magazinu "Barometar privrede Halkidikija".

Indeks ekonomske situacije za preduzeća u poznatim letovalištima iznosio je 4,1 poen, što je znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine (2,1 odsto), ali je značajno opao u odnosu na prethodno istraživanje za april-maj (5,8 odsto).

profimedia

 

Procenat preduzetnika koji stanje svog poslovanja u pogledu finansijskih rezultata karakterišu kao "umereno" iznosi 46 odsto, 19 ga smatra "zadovoljavajućim", a 18 odsto "dobrim" i 17 odsto "lošim". U odnosu na april i maj, smanjen je procenat preduzetnika koji su se izjasnili o povećanju prometa, dok je 45 odsto ispitanika (u odnosu na 49 odsto u prethodnom istraživanju) navelo da im je promet ostao isti i 36 odsto da je čak i smanjen.

Istovremeno, više od osam od 10 kompanija (82 odsto) navodi da će zadržati postojeće osoblje u narednih mesec dana, a 13 odsto da će nastaviti sa zapošljavanjem, dok procenat onih koji izjavljuju da će nastaviti sa otpuštanjima dostiže pet odsto. Između ostalo, procenat onih koji očekuju bolje rezultate poslovanja u narednih šest meseci je značajno opao, na 25 sa 51 odsto iz istraživanja u aprilu i maju.

Komentari (0)

Biznis