Biznis vesti

U Mačvi tek počela setva kukuruza: Stručnjaci veruju da to odlaganje neće uticati na prinose

Komentari
Euronews Srbija

Autor: Euronews Srbija

18/04/2025

-

08:05

veličina teksta

Aa Aa

Padavine i mrazevi pomerili su rokove i otežali poljoprivrednicima prolećnu setvu. U Mačvi, gde se tradicionalno gaji kukuruz, ratari su tek sada počeli sa setvom. Ovo je optimalan rok, ali imajući u vidu da se klima menja, jedini način da se dođe do dobrih prinosa je da se primenjuju agrotehničke mere. 

Poljoprivrednik Željko Milutinović je dva puta pokušao da uđe u njivu, ali vlažna zemlja odlagala je setvu kukuruza.

Posejati se mora, kaže, i zato je prionuo na posao.

"Danas smo prvi dan na setvi i ovo su loši uslovi ove godine za setvu, mnogo kvare kiše, ali dobro je da se zemlja napije. Zemlja je žedna, nije bilo zimske vlage, ali danas smo krenuli prvi dan da sejemo", rekao je Milutinović za Euronews Srbija. 

On poštuje setveni kalendar kako bi narednih dana krenulo nicanje zrna. 

"Ovo je nekad bio optimalan rok da dobijemo temperaturu zemlje, da možemo da donesemo seme da bi za desetak dana niklo", dodaje on. 

Padavine i mrazevi u aprilu odložili su setvu, ali stručnjaci veruju da to neće uticati na prinose. 

Tanjug/Jaroslav Pap

 

"Poljoprivrednici su već krenuli sa setvom bez obzira na klimatske faktore, pogotovo oni koji imaju neke veće površine da zaseju, tako da setva je krenula i nadam se da će sada posle uskršnjih praznika, onako u punom jeku da se nastavi, pošto su prognoze da će temperature negde da se ustale, da nećemo imati više tih mrazeva i jutarnjih koje mogu naneti neke štete", rekla je za Euronews Srbija profesorka stručnih predmeta u poljoprivrednoj školi u Šapcu Slađana Mirković. 

Sa tim su saglasni i poljoprivrednici svesni klimatskih promena poslednjih godina.

"Ako bude nenormalne vrućine znači ne vredi da ga sejemo u januaru, ne možemo tu ništa uraditi", rekao je Milutinović.

Kako poboljšati prinose? 

Stručnjaci savetuju da se primene sve mere agrotehnike, jer to je jedini način da se prinosi poboljšaju.

O posledicama kasne setve kukuruza i suncokreta za Euronews Srbija je govorio dr Radivoje Jevtić koji je radio u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. 

On je naveo da su optimalni uslovi za setvu, kao i da to kažu i oni koji se bave pre svega tim biljnim vrstama. 

Tanjug/Jaroslav Pap

 

"Ako gledamo za kukuruz, to je negde do 25. (aprila), ali neće biti problem ukoliko se uđe i u tu prvu dekadu maja. Jedino što se savetuje to je da se kod izbora hibrida, uzimaju možda neki hibridi koji su po broju dana raniji. Sada je jedini problem što su  odnosu na planirane površine, dosta male površine zasejane", rekao je on.

Euronews Srbija

Jevtić kaže da je rano govoriti o prinosima jer tek treba da se vidi kakav će biti deo vegetacije, koji  je najkritičniji deo te godine.

Prema njegovim rečima, poljoprivredni proizvođači znaju kakvi su saveti za setvu.

"Oni koji su planirali da zaseju površine, oni su već pripremili parcele i oni su samo čekali da temperature da budu povoljne za nicanje i za setvu, da mogu da poseju kad su one optimalne. Tako da će verovatno narednih dana biti značajno povećane površine koje treba da se zaseju. Nikada nije bilo da se ne zaseje, tako da verujemo da će to i ove godine biti sigurno biti zasejane planirane površine", rekao je sagovornik Euronews Srbija

On je naveo da su što se tiče kukuruza, te površine manje u odnosu na prošlogodišnje, ali da će doći do povećanja nekih drugih biljnih vrsta, pre svega suncokreta. 

Prema njegovim rečima, suncokret se pokazao kao dobra biljna vrsta koja dobro podnosi stresne i sušne uslove.

"Videli smo da je povećana površina pod uljanom repicom skoro za 40 odsto u odnosu na prethodne godine", rekao je Jevtić.

Na pitanje da li postoji pretnja od poskupljenja i nestašica ovih kulture, Jevtić kaže da je Srbija isuviše mala da bi diktirala cene i globalno učestvovala na svetskom tržištu, kao i da će cene odrediti globalna dešavanja.

"Znači, mi se tu vrlo malo ili skoro ne možemo mnogo ni da pitamo", rekao je Jevtić. 

AI Preporuka

Komentari (0)

Biznis