Sezona

Gde letovati u Srbiji? Pet destinacija koje privlače sve više turista, a mnogima su draže od mora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2024

-

08:01

Gde letovati u Srbiji? Pet destinacija koje privlače sve više turista, a mnogima su draže od mora
Euronews/Tila Milenović, Tanjug/Dimitrije Nikolić, profimedia - Copyright Euronews/Tila Milenović, Tanjug/Dimitrije Nikolić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako nije morska destinacija, Srbija nudi mnogo lepih i jedinstvenih mesta za letnji odmor. Predstavlja odličnu destinaciju za letovanje zbog raznovrsnosti lokaliteta, bogate kulture, prirodnih lepota i pre svega, povoljnih cena.

Bez obzira na to da li tražite opuštanje u prirodi, kupanje i sunčanje, kulturno obogaćivanje ili aktivan noćni život, naša zemlja nudi širok spektar destinacija za sve generacije - od planina kao što su Kopaonik i Tara, jezera, ali i banjskih destinacija u kojima možete uživati u termalnim izvorima i wellness tretmanima.

Predlažemo vam samo neke od magičnih destinacija kojima naša zemlja obiluje.

Sokobanja

Wikipedia.org/Ђурђевак

 

Sokobanja je popularan banjski lokalitet poznat po svojim termalnim izvorima i prirodnim lepotama. Ovo je savršena destinacija za opuštanje i revitalizaciju.

Uživajte u šetnjama prirodom, biciklističkim stazama i wellness tretmanima.

Ova banja je naširoko poznata po svojim termalnim izvorima, pa osim što nudi brojne wellness sadržaje, ovde se možete kupati u bazenima koji koriste termalne vode.

Okružena prelepim brdima i šumama, Soko Banja je idealno mesto za opuštanje i sunčanje.

Srebrno jezero

Euronews Srbija/Tila Milenović

 

Srebrno jezero, na istoku zemlje, može biti savršena destinacija ovog leta, kako zbog sadržaja koje nudi, tako i zbog znamenitosti u okolini.

Uređena obala umnogome podseća na morsku plažu, okružena mnogobrojnim kafićima i restoranima, ali i sa mogućnošću za kamping. Idealna je destinacija za porodična putovanja.

Voda je tokom leta savršena za kupanje, a plićak je sasvim bezbedan za decu. Pored plaže takođe postoji i biciklistička staza. Nedaleko od jezera, nalazi se akva-park posebno interesantan za najmlađe.

Osim toga, sjajno je mesto i za izlet do Ramske tvrđave, ali i Golupca, a jedna od popularnih turističkih aktivnosti jeste i krstarenje Dunavom.

Kopaonik

profimedia

 

Možda je najpopularniji zimi, ali Kopaonik postaje sve posećenija destinacija i leti ponajviše zato što nudi različite aktivnosti, prelepu prirodu i brojne mogućnosti za opuštanje.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj aktivnog odmora ili jednostavno želite da uživate u prirodi, Kopaonik je odlična destinacija koja će vam pružiti nezaboravne trenutke tokom letnjih meseci. Štaviše, sve više stanovnika Srbije baš ovde traži spas od letnjih vrućina.

Tokom leta, planina je "osvežena" zelenilom, cvećem i divljim biljkama. Pored toga, svež planinski vazduh boravak ovde čini pravom poslasticom za vaše zdravlje.

Osim planinarenja i biciklizma, Kopaonik nudi razne druge aktivnosti na otvorenom, uključujući zip-lajn, jahanje, i mini golf.

Osim toga, cene smeštaja na Kopaoniku su često povoljnije nego u zimskim mesecima, što ga čini pristupačnijom destinacijom za odmor, te tako mnogi hoteli i apartmani, koji u ponudi imaju i bazene, nude posebne ponude i pakete.

Tara

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Jezera kojima Tara obiluje pružaju jedinstvena iskustva tokom letnjeg perioda - od plivanja, ribolova, vožnje čamcem, pa sve do opuštanja u prelepoj prirodi. Sa svojim očaravajućim pejzažima i čistim vodama, ova jezera su savršena mesta za odmor u letnjem periodu.

Njihova blizina prirodnim stazama čini ih idealnim za ljude koji žele da spoje relaksaciju sa aktivnostima na otvorenom.

Najpoznatije destinacije su upravo Zaovinsko jezero i Perućac.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Zaovinsko jezero je jedno od najlepših veštačkih jezera na Tari koje je nastalo nakon izgradnje brane, a osim što je okruženo prelepim pejzažima, nudi i raznovrsne aktivnosti kao što su plivanje, vožnju čamcem, sportove na vodi i ribolov.

profimedia

 

Perućac je pak, jezero koje se izdvaja po izuzetnoj lepoti, smešteno na reci Drini, u blizini granice sa BiH. Nudi slične aktivnosti i popularna je letnja destinacija, a osim kupanja možete se uputiti i na planinarenje jer se u okolini jezera nalaze staze koje vode kroz prelepe šume odakle se pruža sjajan pogled na samo jezero i planinu.

Krupajsko vrelo

profimedia

 

Krupajsko vrelo je jedno od najlepših i najzanimljivijih prirodnih lokaliteta u Srbiji, smešteno u blizini sela Krupaja u opštini Žagubica.

Krupajsko vrelo je jedno od najvećih i najlepših vrela u Srbiji. Njegovo bogatstvo je u izuzetno čistoj vodi koja se neprestano sliva i stvara prelepe prirodne bazene. Ova voda je ne samo estetski privlačna, već je i kao prirodni resurs od velike važnosti.

Vrelo je kristalno čisto, sa intenzivnim plavim i zelenim nijansama, pa ne čudi što je i vrlo brzo postalo jedan od "najinstagramičnijih" mesta u zemlji. Vodopadi, stene i bujna vegetacija pružaju dodatnu lepotu ovom mestu.

U blizini se nalaze i druge zanimljivosti, kao što su crkve i manastiri, koji pružaju mogućnost da se upoznate sa lokalnom kulturom i tradicijom. U krajevima oko vrela često se mogu naći i lokalni proizvodi, ali i restorani u kojima možete isprobati ukusne domaće specijalitete.

Komentari (0)

Putovanja