Sezona

Ferragosto: Zašto Italijani letuju isključivo u avgustu i šta morate znati o njihovom najvećem prazniku

Komentari

Autor: Euronews

14/08/2024

-

07:11

Ferragosto: Zašto Italijani letuju isključivo u avgustu i šta morate znati o njihovom najvećem prazniku
Ferragosto: Zašto Italijani letuju isključivo u avgustu i šta morate znati o njihovom najvećem prazniku - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Avgust je i zvanično sezona odmora u Italiji. Dok se inostrani turisti gomilaju u gradovima poput Venecije i Rima, Italijani kreću put obale.

Letnji odmor na plaži je svetinja, pa čak i mnoga preduzeća širom zemlje uzimaju kolektivni odmor koji traje nedeljama.

Vrhunac odmora je 15. avgust, odnosno Ferragosto, glavni nacionalni praznik.

Ako se zateknete u Italiji tokom ovog praznika, imajte da umu da mnogo toga neće raditi, ali da će zato biti organizovani brojni događaji kojima možete prisustvovati i uostalom, slaviti zajedno sa Italijanima.

Šta je Ferragosto?

Proslava Ferragosta 15. avgtusta označava vrhunac letnje sezone u Italiji.

Festival potiče od latinske fraze "Feriae Augusti", festivala cara Oktavijana Avgusta ustanovljenog 18. godine pre nove ere. Pod njegovom vladavinom, 1. avgust je proglašen danom odmora radnika u poljoprivrednom sektoru nakon napornog rada prethodnih meseci, piše Euronews.

Otprilike 5. godine nove ere, Katolička crkva je odlučila da ovu svečanost pretvori i u versku i pomerila datum proslave na 15. avgust, proslavu Uznesenja Blažene Device Marije.

Donedavno, gotovo cela Italija bi stala 15. avgusta i došlo bi do masovnog egzodusa na more. Ali, u poslednje vreme, kompanije ograničavaju odmor na dve nedelje, premda Ferragosto ostaje jedan od najvažnijih praznika u Italiji koji po važnosti parira i Božiću.

Kako Italijani slave Ferragosto?

Najtradicionalniji način da se proslavi Ferragosto je "bekstvo" na plažu. Mnoge porodice baš u ovo vreme odmaraju na moru, a oni koji to sebi mogu da priušte čak i ceo mesec.

Uobičajeno je da se 15. avgusta organizuje roštiljanje ili ručak na otvorenom na plaži sa porodicom i prijateljima.

Unsplash

 

Ova praksa nastala je tokom fašističkog režima u Italiji. Tokom 1920-ih, vlada je organizovala Ferragosto ekskurzije na plažu. Organizovali su specijalna putovanja železnicom do mora sa popustom koji je čak i radnička klasa mogla da priušti.

Međutim, pošto organizovani izleti nisu uključivali hranu, postao je običaj da se ponese ručak. Od tada je običaj evoluirao u ekstravagantnu trpezu koja često uključuje iznenađujuće teška jela poput testenine i punjenog povrća.

Da li sve u Italiji staje 15. avgusta?

Iako je nekada bio izazov pronaći restoran koji radi u periodu Ferragosta, to više nije slučaj.

Premda većina firmi uzima kolektivni godišnji odmor, povećanje inostranih turista, znači da ugostiteljski objekti i turističke atrakcije obično ostaju otvorene.

Zapravo, brojni gradovi sada održavaju događaje tokom avgusta kako bi se pobrinuli da ne opadne broj turista. Neki, poput Rima i Bolonje postavljaju bioskope na otvorenom, dok postoji i džez festival u Bariju i operski festival u Markeu.

Unsplash

 

Melpinjano u Pulji je 27. avgusta domaćin Noći Tarante, festivala koji slavi tradicionalnu narodnu muziku i igru. U Sijeni se 16. održava čuvena konjska trla Palio.

Većina glavnih turističkih atrakcija ostaje otvorena, uključujući galeriju Ufici u Firenci i Duždevu palatu u Veneciji. Jedan od retkih izuzetaka su Vatikanski muzeji koji su 15. avgusta zatvoreni.

Šta izbegavati oko 15. avgusta?

Kretati se drumskim putevima. Imajte na umu da Italijani ovih dana idu tamo ovamo sa mora, pa su italijanski putevi prava noćna mora za sve vozače.

Auto-putevi postaju mnogo prometniji, a manji putevi koji vode do priobalnih letovališta su centar najvećih saobraćajnih gužvi.

Italijanska vlada svake godine izdaje upozorenja o putovanjima kako bi pomogla vozačima da izbegnu najveće gužve. Objavljuje se i kalendar koji bojama označava dane u smislu intenziteta saobraćaja.

Unsplash

 

Žuto označava gust saobraćaj, crvena takođe gust saobraćaj uz moguće kritične uslove, a crna kritične niove saobraćaja.

Vikendi se često karakterišu crvenom bojom.

Generalno, vlasti savetuju da ne krećete na put petkom i ponedeljkom ujutru.

 

Komentari (0)

Putovanja