Sezona

Pet najopasnijih plaža u Grčkoj: Iznenadne promene struja i vetrova mogu biti izazov čak i za najiskusnije plivače

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

15/08/2024

-

09:20

Pet najopasnijih plaža u Grčkoj: Iznenadne promene struja i vetrova mogu biti izazov čak i za najiskusnije plivače
Pet najopasnijih plaža u Grčkoj: Iznenadne promene struja i vetrova mogu biti izazov čak i za najiskusnije plivače - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Grčka je poznata po svojim zapanjujućim plažama, prelepim pejzažima i tirkiznim vodama. Međutim, određeni delovi priobalnog raja mogu predstavljati veliku opasnost čak i za one iskusne privlače.

Premda plaže u Grčkoj nude priliku za opuštanje, neke nose i određene opasnosti. Informisanje i preduzimanje neophodnih mera predostrožnosti može pomoći u tome da se osećate bezbedno i prijatno. I imajte na umu da bezbednost nikada ne treba da bude ugrožena zbog avanture.

Predstavljamo vam pet najopasnijih plaža u Grčkoj na kojima se preporučuje dodatni oprez.

Navajo, Zakintos

unsplash

 

Plaža Navajo na Zakintosu je možda najpoznatija plaža u Grčkoj koju karakteriše olupina broda koja počiva na njenoj obali. Iako je njena lepota neosporna, ova plaža je godinama zatvorena za javnost iz više nego opravdanih razloga.

Prvo, česta je pojava visokih talasa i jakih struja, posebno po vetrovitom vremenu, otežava i plovidbu brodova kojima je jedino moguće doći do nje. Plivači su i ranije upozoravani da budu posebno oprezni, jer nepredvidive struje mogu savladati čak i one iskusne plivače.

Drugi i najvažniji razlog jeste upravo onaj zbog kojeg je plaža i zatvorena za javnost poslednjih nekoliko godina - odroni. Strme litice koje okružuju plažu su se već dokazale nestabilnim u slučaju čak i slabijih zemljotresa, a jednom prilikom je usled odrona povređeno nekoliko turista.

Sada je plaži moguće prići samo na 200 do 300 metara brodom.

Mirtos, Kefalonija

Unsplash

 

Plaža Mirtos, koja se često smatra jednom od najlepših plaža na svetu, privlači turiste svojim upečatljivim plavim vodama i dramatičnim liticama. Ali, i to nosi svoje opasnosti.

Plaža je poznata po snažnim talasima i jakim strujama posebno tokom letnjih vetrova (Meltemi). Uslovi za plivanje se brzo mogu promeniti, zbog čega je neophodno obratiti pažnju na upozorenja.

Osim toga, na plaži Mirtos je često ograničeno prisustvo spasilaca tako da posetioci treba da plivaju oprezno i budu svesni svojih ograničenja u vodi.

Keri, Zakintos

Unsplash

 

Plaža Keri je poznata po zadivljujućim zalascima sunca i mirnoj atmosferi, ali nosi i specifične rizike.

Područje je prošarano skrivenim pećinama i stenovitim formacijama neposredno ispod površine vode. To može biti opasno za plivače koji se usude da plivaju dalje od obale i nisu svesni ovog okruženja.

Osim toga, plaža je popularna i za obilaske brodovima, pa prisustvo čamaca i džet skijeva povećava rizik od nesreća, posebno kada su plivači u nesporednoj blizini plovila.

Cigrado, Milos

Unsplash

 

Plaža Cigrado je poznata po lepoti koja oduzima dah, okružena visokim liticama. Ipak, dolazak do plaže može biti više nego opasan.

Do nje se može stići strmim spustom niz liticu, koristeći uže. Ovaj put može biti opasan, posebno u vlažnim i klizavim uslovima. Odgovarajuća obuća i oprez su neophodni za one koji su rešeni da je posete.

Takođe, lokacija plaže je pogodna za nagle promene vremena što može dovesti do nebezbednih uslova za kupanje.

Plaka, Naksos

Unsplash

 

Iako je ova plaža popularna među turistima zbog svojih dugačkih peščanih delova, i ona nosi određene rizike.

Izložena je jakim vetrovima i talasima, odnosno čestim promenama vremenskih prilika što može dovesti do uzburkanog mora i jakih struja, posebno tokom letnjih meseci. Plivači treba da znaju kakvi vremenski uslovi vladaju pre ulaska u vodu.

Osim toga i njena lokacija je prilično izolovana. Određeni delovi plaže su prilično udaljeni, pa u slučaju nesreće brz pristup medicinskoj pomoći može biti ograničen.

Bezbednosni saveti za posetioce:

Unsplash

 

Čak i na prelepim, ali potencijalno opasnim plažama, bezbednost može biti prioritet uz prave mere predostrožnosti.

Uvek procenite uslove

Pre plivanja, proverite lokalne vremenske prilike i izveštaje o vremenskim uslovima koji vladaju na moru da biste se bolje informisali.

Plivanje samo dokle je dozvoljeno

Uvek slučajte uputstva spasilaca i plivajte u označenim oblastima koje se smatraju bezbednim.

Budite svesni okruženja

Pazite na promene struja i vetrova, a budite svesni i ponašanja drugih posetilaca na plaži.

Ponesite zaštitnu opremu

Za one koji nisu jaki plivači, preporučljivo je da nose prsluke za spasavanje ili sredstva za plutanje.

 

Komentari (0)

Putovanja