Evropa

RAT U UKRAJINI Bela kuća najavila da će SAD danas uvesti sankcije Iranu i Rusiji zbog balističkih raketa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian, BBC

10/09/2024

-

07:47

RAT U UKRAJINI Bela kuća najavila da će SAD danas uvesti sankcije Iranu i Rusiji zbog balističkih raketa
RAT U UKRAJINI Bela kuća najavila da će SAD danas uvesti sankcije Iranu i Rusiji zbog balističkih raketa - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 930 dana. Komandant specijalnih snaga "Ahmat" Apti Alaudinov saopštio je da je u Kurskoj oblasti zaustavljen pokušaj ukrajinske vojske da probije dve oblasti. Ukrajina je za napad izabrala Kursku oblast jer se ispostavila kao najslabija tačka u odbrani ruske vojske, rekao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski. Istovremeno, Ukrajinske vazduhoplovne snage navode da su odbile napad na Kijev, oborivši šest od osam dronova i dve od tri rakete.

Ključni događaji:

  • Ruska vojska protivvazdušnim raketama pogodila Sumski okrug, ima žrtava
  • Kremlj ne odbacuje unapred Šolcov plan za mir u Ukrajini, traži detalje
  • MSP Ukrajine pozvalo iranskog diplomatskog predstavnika zbog isporuke raketa Rusiji
  • Stano: EU ima dokaze da je Iran isporučio Rusiji balističke rakete
  • Iran demantovao tvrdnje da snabdeva Rusiju raketama

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

21.43 MSP Ukrajine: Razmatramo prekid diplomatskih odnosa sa Iranom

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine razmatra sve opcije kao odgovor na iranski transfer balističkih projektila Rusiji, uključujući prekid diplomatskih odnosa, izjavio je portparol Ministarstva Georgij Tihi, odgovarajući na pitanje da li postoji upozorenje o mogućim "poražavajućim" posledicama prekida diplomatskih odnosa sa Iranom.

"Neću sada da razjašnjavam šta se tačno podrazumeva pod 'poražavajućim posledicama' da se ne bi oslabila diplomatska pozicija. Ali mogu da kažem da su sve opcije, uključujući i onu koju ste pomenuli, na stolu", rekao je Tihi na brifingu, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, ukoliko je došlo do prenosa balističkih projektila i evidentiranja činjenice njihove upotrebe, "Iran će snositi posledice".

21.42 Šojgu:Rusija uskoro počinje pripreme za potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Iranom

Rusija završava procedure neophodne za pripremu za potpisivanje na najvišem nivou novog međudržavnog sporazuma između Moskve i Teherana, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu.

Detaljnije možete ročitati OVDE.

20.53 Blinken: Bajden ne odbacuje mogućnost da se Ukrajini dozvole udari duboko unutar Rusije

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da predsednik SAD Džozef Bajden "ne odbacuje mogućnost" da dozvoli Ukrajini da ispaljuje rakete duboko unutar ruske teritorije. Blinken je u intervjuu za Skaj njuz rekao da je Iran obezbedio Moskvi rakete kratkog dometa i da će ih "ruski predsednik Vladimir Putin najverovatnije iskoristiti u narednih nekoliko nedelja prilikom napada na Ukrajinu".

Upitan da li bi Vašington odobrio takav potez, ukoliko se razbukta konflikt, Blinken je odgovorio da su SAD učinile sve da Ukrajina dobije "ono što joj je potrebno, kako bi bila efikasna u odbijanju ruske agresije", od februara 2022. godine.

Tanjug/AP/Suhaimi Abdullah

 

Međutim, dodao je da Vašington takođe mora da razmatra druge faktore, kao što je pitanje da li ukrajinske snage mogu da koriste "sofisticirane sisteme" koje im obezbeđuju zapadni saveznici i da li mogu da ih održavaju.

"Sve to mora da se uzme u obzir. Ali ono što mogu da kažem je da smo prilagodili svaki korak tokom rata i nastavićemo tako, što znači, ne odbacujemo ništa u ovom trenutku. Nikada nismo ni odbacili. Ali kada donesemo odluku, želimo da se to uradi na pravi način, kako bi pomoglo Ukrajincima da ostvare napredak koji žele", poručio je Blinken.

20.40 Stano: EU ima pouzdane informacije o iranskim isporukama balističkih raketa Rusiji

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da je Evropska unija dobila pouzdane informacije o iranskim isporukama balističkih projektila Rusiji. 

"Dobili smo pouzdane informacije o isporuci iranskih balističkih projektila Rusiji. Kao odgovor na to, već su pripremljene mere i  čekaju odobrenje svih zemalja članica EU", rekao je Stano novinarima u Briselu.

On je dodao da veruje da će nabavka balističkih projektila "verovatno pomoći Rusiji u njenoj eskalirajućoj kampanji bombardovanja ukrajinskih civila, gradova i civilne infrastrukture, dodatno povećavajući civilne žrtve i razaranja".

"Ovo predstavlja dalju vojnu eskalaciju Rusije i eskalaciju iranske podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu, koja krši Povelju UN, međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo", naveo je portparol EU, prenosi ukrajinski Interfaks.

Prinskrin/Tanjug video

 

19.45 Zelenski predstavio novog ministra spoljnih poslova: Potreban nam je drugi produktivan samit mira

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je danas novoimenovanog ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrija Sibihu i naveo da bi jedan od prioriteta rada njegovog ministarstva trebalo da bude održavanje produktivnog drugog samita mira ove godine.

"Potreban nam je produktivan drugi samit mira ove godine. To znači maksimalno uključivanje sveta u implementaciju Formule mira i maksimalno jačanje naših pozicija kako bi proces obnove mira bio zaista pravedan", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, mir za Ukrajinu i pravedan kraj ovog rata nije samo istorijska misija, već svakodnevni i veoma mukotrpan rad. 

"Uveren sam da je Ukrajina sposobna da uradi takav posao - da pobedi u ovom ratu i obezbedi mir", rekao je on.

18.29 Naoružana ruska paravojna grupa tvrdi da nadgleda granicu sa Finskom

Naoružani pripadnici ruske paravojne grupe "Rusič", čiji su članovi osumnjičeni za ratne zločine u Ukrajini, patroliraju granicom sa Finskom u regionu Viborg, preneo je Yle, pozivajući se na pisanje ruskih medija.

Kako navodi finski javni servis, ruska neonacistička i paravojna grupa "Rusič" saopštila je na servisu za razmenu poruka Telegram da je započela obaveštajne i nadzorne aktivnosti na granici između Finske i Rusije.

Bivši vođa i komandant grupe Jan Petrovski, uhapšen je u Finskoj na međunarodnom aerodromu Helsinki-Vanta u julu 2023. godine. Opširnije pročitajte OVDE.

18.13 Bela kuća: SAD će danas uvesti sankcije Iranu i Rusiji zbog balističkih raketa

SAD će danas uvesti sankcije pojedincima i entitetima u Iranu i Rusiji koji su uključeni u isporuku balističkih raketa Teherana Moskvi, saopštila je Bela kuća.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je rekao novinarima da će nove sankcije kompaniji Iran Er ograničiti njegove komercijalne letove iz Irana ka Britaniji i kontinentalnoj Evropi, preneo je Rojters.

Obraćajući se novinarima, Kirbi je u Londonu ponovio komentare američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da je Rusija dobila balističke rakete od Irana i da će ih verovatno upotrebiti u Ukrajini za nekoliko nedelja.

Teheran je negirao da je Moskvi isporučio rakete.

17.04 Jermak: Zapad bi trebalo da dozvoli UKR da izvrši napade dublje na rusku teritoriju

Andrij Jermak, šef kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je danas da bi Zapad trebalo da odgovori na iransku isporuku raketa Rusiji tako što će dozvoliti Kijevu da izvrši napade dublje na rusku teritoriju.

Opisujući najavu sankcija Iranu zbog isporuka raketa kao "pozitivan korak", Jermak je rekao da to nije dovoljno, preneo je Rojters.

"Takođe nam je potrebno odobrenje za upotrebu zapadnog oružja protiv vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, obezbeđivanje raketa većeg dometa i unapređenje naših sistema protivvazdušne odbrane", napisao je Jermak na platformi X (Tviter).

15.47 Francuska, Nemačka i Velika Britanija osudile iranski transfer balističkih raketa Rusiji

Vlade Francuske, Nemačke i Britanije oštro osuđuju iranski transfer balističkih raketa Rusiji i radiće na uvođenju sankcija Iran eru zbog toga, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova. Ovaj čin je eskalacija i od strane Irana i od strane Rusije i predstavlja direktnu pretnju evropskoj bezbednosti, navodi se u zajedničkom saopštenju tri zemlje koje je objavilo nemačko Ministarstvo, preneo je Rojters.

Tri zemlje će preduzeti hitne korake za otkazivanje bilateralnih sporazuma o vazdušnom saobraćaju sa Iranom, dodaje se u saopštenju, u kome se poziva Iran da odmah prekine svaku podršku Rusiji u ratu sa Ukrajinom.

14.40 Lami najavio prvu zajedničku posetu Ukrajini s Blinkenom

Šef britanske diplomatije Dejvid Lami izjavio je danas da će zajedno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom naredne sedmice boraviti u prvoj zajedničkoj poseti Ukrajini od kako je počeo rat te zemlje s Rusijom 2022.

Tanjug/AP

 

Lami je nakon sastanka sa Blinkenom u Londonu saopštio da je primećeno da Iran pruža sve veću podršku Rusiji, i da je bi Teheran trebalo da se smatra odgovornim za ''potkopavanje svetske stabilnosti'', prenosi Rojters.

On je naveo da se ruski predsednik Vladimir Putin, pored Irana, sve više oslanja i na pomoć iz Severne Koreje. Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je sadašnji trenutak kao ''preloman'' za Ukrajinu, ističući da će Rusija upotrebiti balističke rakete koje je nedavno dobila od Irana.

Tanjug/AP

 

''Ovo ugrožava i evropsku bezbednost. Rusija takođe daje Iranu tehnologiju koja mu je potrebna, uključujući i nuklearnu'', rekao je Blinken. Dodao je da će SAD danas objaviti nove sankcije protiv Teherana.

12.52 Ukrajinski tužilac: Visoki ruski komandant osumnjičen za napad na bolnicu u Kijevu

Ukrajinski državni tužilac Andrij Kostin izjavio je danas da je visoki komandant ruskih vazduhoplovnih snaga osumnjičen za raketni napad na dečiju bolnicu u centru Kijeva u julu, kada su poginule dve osobe i naneta velika šteta.

Kostin nije imenovao osumnjičenu osobu, ali je rekao da je Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu već izdao nalog za njeno hapšenje, prenosi "Reuters".

U martu je MKS izdao nalog za hapšenje Sergeja Kobilaša, navodeći da je on komandant ruskih snaga dugog dometa, podseća britanska agencija.

MKS je tada saopštio da je Kobilaš osumnjičen za ratne zločine, uključujući i naredbu za napade na ukrajinski energetski sistem.

"Nastavljamo istragu kako bismo pronašli i druge osobe odgovorne za napad na (glavnu dečju bolnicu u Kijevu) Okmadit", rekao je Kostin novinarima dok je pored njega stajao tužilac MKS Karim Kan, koji je u poseti Kijevu.

Prema Kostinovim rečima, komandant je naredio ispaljivanje krstareće rakete Kh-101 iz ruskog bombardera 8. jula u 10.45 časova.

Kako je Kan dodao, različiti izvori su naveli da je raketa Kh-101 identifikovana, ali istraga je i dalje u toku.

Rusija poriče da je izvršila ratne zločine u Ukrajini i naglašava da ne gađa civile.

Tanjug/AP/LIBKOS

 

12.44 Zaharova: Što Kijev više slabi na terenu, to više želi da se uključi u kriminal

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da što više slabi pozicija Kijeva na terenu, to više raste  želja kijevskog režima da se uključi u kriminalne aktivnosti.

"Sve se odvija upravo onako kako smo ranije rekli: što kijevski režim postaje slabiji na bojnom polju, uprkos tome što dobija ogromnu finansijsku i vojnu podršku, to više teži osveti angažovanjem u kriminalnim terorističkim aktivnostima", rekla je Zaharova za televiziju Solovjev, prenosi TASS.

Ona je izrazila podršku stanovnicima Ramenskoja koji su, kako je navela, bili izloženi "terorističkom napadu kijevskog režima".

Ruski PVO sistemi su tokom noći oborili 14 ukrajinskih dronova iznad moskovskih naselja Podolsk, Ramenskoj, Libertsi, Domodedovo i Kolomna.

Jedna žena je ubijena, a tri osobe su povređene u napadu dronova ukrajinske vojske tokom noći na Moskvu, saopštio je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov.

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

12.35 Peskov: Kijev napadima dronovima na ruske gradove pokazuje svoju suštinu

Ukrajinski napadi dronovima na ruske gradove nisu izazvani vojnom nuždom i pokazuju suštinu vlasti u Kijevu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Nemoguće je povezati noćne udare na stambena naselja, time kijevski režim nastavlja da demonstrira svoju suštinu. Oni su neprijatejli. Moramo nastaviti specijalnu vojnu operaciju kako bismo se zaštitili od takvih stvari'', rekao je Peskov, prenosi RIA.

U napadima ukrajinskih dronova na moskovsku oblast jedna žena je ubijena a tri osobe su povređene.

Ruski PVO sistemi su tokom noći oborili 14 ukrajinskih dronova iznad moskovskih naselja Podolsk, Ramenskoj, Libertsi, Doomdedovo i Kolomna.

U Ramenskom kao rezultat napada oštećene su dve stambene zgrade.

Moskovski aerodromi Domodedovo i Vnukovo privremeno su obustavili letove.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

10.55 Moskva: Ruska vojska uspostavila kontrolu nad četiri naselja u DNR

Ruska vojska uspostavila je kontrolu nad mestima Krasnogorovka, Grigorovka, Galicinovka i Vodjanoje u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Usled odlučnih dejstava jedinica Južne grupe snaga, oslobođena su naselja Krasnogorovka i Grigorovka", navodi se u rezimeu toka specijalne vojne operacije, prenosi agencija RIA Novosti.

Krasnogorovka je važno logističko čvorište za odbranu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Donjecka, gde se, pored industrijske proizvodnje, nalaze i ukrajinske vojne baze za popravku oštećene opreme.

Tako je, prema tvrdnjama ruske agencije, ukrajinska vojska izgubila sposobnost da obnovi oštećene tenkove, borbena vozila pešadije i oklopne transportere.

AP Photo/Sergei Grits

 

10.43 Šojgu: Ukrajina dnevno izgubi i do 2.000 vojnika i 28 kvadratnih kilometara teritorije

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da dnevno bude ubijeno ili ranjeno i do 2.000 ukrajinskih vojnika i da Ukrajina u proseku izgubi 28 kvadratnih kilometara teritorije.

Šojgu je za televiziju "Rusija 24" ocenio da je Ukrajina napadom na Kursku oblast htela da primora Rusiju da pregovara o sopstvenim uslovima o prekidu rata i da je Kijev planirao da odvrati ruske oružane snage od napredovanja u Donbasu, prenosi Ria novosti.

Ukrajinska vojska 6. avgusta je upala u Kursku oblast sa ciljem da zauzme tu teritoriju, ali, prema rečima načelnika Generalštaba Rusije, Valerija Gerasimova, njihovo napredovanje je zaustavljeno.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

09.50 Aerodromi Vnukovo, Domodedovo i Žukovski nastavili sa radom

Moskovski aerodromi Vnukovo, Domodedovo i Žukovski nastavili su sa radom nakon kratkotrajne obustave ranije jutros kako bi se osigurala bezbednost letova, saopštila je Rosavijacija. Ograničenja za sletanje i poletanje aviona ukinuta su u 07.58 sati po moskovskom vremenu, prenosi Interfaks.

Prethodno, aerodromi Vnukovo i Domodedovo prekinuli su rad od 01.17 sati, a Žukovski od 01.46 sati. Od 6.45 po moskovskom vremenu 13 letova je sa Domodedova preusmereno na alternativne aerodrome u Moskvi, Nižnjem Novgorodu, Samari i Sankt Peterburgu. Pored toga, od 07.00 jutros ograničen je i rad aerodroma Kazan.

09.48 Institut za proučavanje rata: Rusija traži posrednike za pregovore sa Ukrajinom

Američki Institut za proučavanje rata ocenio je da Kremlj verovatno pokušava da pronađe posrednike za pregovore sa Ukrajinom. Prema izveštaju Instituta, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa brazilskim i indijskim kolegom Maurom Vieirom i Subrahmanjamom Džaišankarom na marginama jučerašnjeg sastanka Saveta za saradnju Rusije i Zaliva u Saudijskoj Arabiji, prenosi Unian.

Lavrov je sa sagovornicima razgovarao o ratu u Ukrajini, ali rusko Ministarstvo spoljnih poslova nije otkrilo detalje sastanka. Brazil i Kina od maja promovišu svoj mirovni plan u šest tačaka "Političko rešenje ukrajinske krize", čiji ključni principi idu u prilog Rusiji.

Indijski premijer Narendra Modi nedavno je došao u Kijev i zvanično potvrdio podršku Indije miru u Ukrajini zasnovanom na principima međunarodnog prava, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Istovremeno, Lavrov je ponovio stav Kremlja da je ukrajinska "formula mira ultimatum" i da Rusija nikada nije ozbiljno razmatrala taj plan.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

08.59 Šojgu: Rusija neće pregovarati sa Kijevom dok ne istera teroriste iz regiona Kursk

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Sergej Šojgu izjavio je danas da Rusija neće voditi nikakve pregovore sa Kijevom dok "ne istera ukrajinske teroriste iz regiona Kursk". "Nismo vodili nikakve pregovore sa teroristima, ne vodimo i nećemo voditi sve dok ih ne izbacimo sa naše teritorije. Želja da se izvrši nuklearni teror protiv nuklearne elektrane Kursk nije ništa drugo do najviši nivo terorizma", rekao je Šojgu u intervjuu za TV kanal Rusija 24, prenosi Ria novosti.

Prema njegovim rečima, "ukrajinski teroristi" imali su želju da zauzmu nuklearnu elektranu Kursk. "Na sreću, to im nije uspelo", napomenuo je Šojgu.

07.32 Jedna žena ubijena u napadu dronova na Moskvu, obustavljeni letovi na aerodromima

Jedna žena je ubijena, a tri osobe su povređene u napadu dronova ukrajinske vojske tokom noći na Moskvu, saopštio je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov. Prethodno je saopšteno da je žrtva napada dronovima devetogodišnji dečak, što je Vorobjov demantovao, prenosi RIA.

''Poginula je 46-godišnja žena (ranije je objavljenja informacija o smrti devetogodišnjeg dečaka, što nije potvrđeno)'', napisao je Vorobjov na platformi Telegram.

On je dodao da su dve osobe hospitalizovane u bolnici u Ramenskom okrugu. Ruski PVO sistemi su tokom noći oborili 14 ukrajinskih dronova iznad moskovskih naselja Podolsk, Ramenskoj, Libertsi, Doomdedovo i Kolomna. U Ramenskom kao rezultat napada oštećene su dve stambene zgrade.

Moskovski aerodromi Domodedovo i Vnukovo privremeno su obustavili letove. Od 6.45 po moskovskom vremenu 13 letova je sa Domodedova preusmereno na alternativne aerodrome u Moskvi, Nižnjem Novgorodu, Samari i Sankt Peterburgu.

Defense of Ukraine

 

07.22 Moldavija poslala Gaspromu zahtev za tranzit gasa zaobilazeći Ukrajinu

Moldavske vlasti uputile su Gaspromu zahtev za korišćenje alternativnog puta snabdevanja gasom zbog nestabilnosti tranzita kroz Ukrajinu, saopštio je večeras ministar energetike Viktor Parlikov.

"Situacija na gasnoj kompresorskoj stanici Sudža, koju kontroliše Ukrajina, je zabrinjavajuća. Ne postoje preduslovi za zaustavljanje isporuke gasa čak i ako isteknu sadašnji ugovori ili dođe do havarija na stanici, ali radimo na alternativnim pravcima za snabdevanje gorivom", rekao je on za TV kanal TV-8.

Prema njegovim rečima, republičke vlasti i kompanija Moldovagaz već su uputili Gaspromu zahteve da razmotri alternativne rute za snabdevanje Moldavije gasom, uključujući tranzit preko Turske.

"Sada čekamo odgovor i razrađujemo detalje, ali glavna računica je da nastavimo tradicionalne isporuke", objasnio je Parlikov.

On je napomenuo da će transport ruskog gasa kroz Tursku produžiti rutu i ​​povećati cenu isporuke, što će uticati na konačnu tarifu za stanovništvo.

Moldavske vlasti su od oktobra 2023. godine objavile da je desna obala Dnjestra u potpunosti prešla na kupovinu goriva od evropskih dobavljača preko državnog preduzeća Energokom, a ruski gas iz Gasproma se šalje za proizvodnju električne energije u Moldavskoj državnoj oblasnoj elektrani u Pridnjestrovlju, u vlasništvu ruske kompanije Inter RAO, koja obezbeđuje oko 80 odsto potreba Moldavije.

Opozicija tvrdi da moldavske vlasti isti ruski gas prodaju stanovništvu po špekulativnim cenama, ali kroz korupcionaške šeme sa evropskim posrednicima.

U Moldaviji, nakon što su predsednica Maja Sandu i njena vladajuća Partija akcije i solidarnosti došli na vlast, tarife za gas su porasle skoro sedmostruko u 2022. godini, a tarife za struju učetvorostručene.

Kriza je izazvala proteste na kojima je zatražena ostavka Sandu i vlade.

Prema anketama, ogromna većina stanovnika zemlje smatra da bi predsednik trebalo da ode u Moskvu da pregovara o isporuci gasa po razumnim cenama, preneo je TASS.

profimedia

 

07.16 Fico: U Ukrajini se bore nacističke trupe, reagovalo MSP Ukrajine

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da se u Ukrajini bore "nacističke trupe", ali da međunarodna zajednica to ne primećuje.

"Svi pričamo o fašizmu, nacizmu, a istovremeno ćutke tolerišemo da kroz Ukrajinu jure trupe koje imaju vrlo jasnu oznaku, povezane sa pokretima koje danas smatramo opasnim i zabranjenim. Pošto je ovo geopolitička bitka, nikome ne smetaju", rekao je Fico tokom posete Muzeju holokausta u slovačkom gradu Seredu, prenosi TASR.

Fico je istakao da je svet pun laži, jer, kako je naveo, "s jedne strane, međunarodna zajednica govori o zločinima, a sa druge sve više pravi kompromise koji vređaju položaj žrtava Holokausta i rasnog nasilja".

"Međunarodna zajednica mora da prizna da je nemoguće dozvoliti da se u Ukrajini bore trupe koje koriste nacističke oznake i koje se često ponašaju u skladu sa tim", dodao je slovački premijer.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je Kijev razočaran izjavom premijera Slovačke Roberta Fica o vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, koja se, kako navode, "kosi sa postojećim nivoom poverenja i saradnje između Ukrajine i Slovačke".

Napominje se da ukrajinski vojnici trenutno brane svoje bližnje, domove i zemlju, "kao i celu Evropu i slobodni svet od ruskih osvajača, označenih latiničnim slovima 'Z', simbolom, kako navode, "fašističke estetike savremene Rusije".

"Za Ukrajince je suprostavljanje ruskoj agresiji nastavak istorije otpora našeg naroda totalitarnim režimima u prošlom veku", ističe se u saopštenju.

Tanjug/AP/Jaroslav Novak/TASR

 

07.11 MSP Ukrajine pozvalo iranskog diplomatskog predstavnika zbog isporuke raketa Rusiji

Privremeni otpravnik poslova Irana u Ukrajini Šahrijar Amuzegar pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u vezi sa izveštajima o mogućoj isporuci iranskih balističkih projektila Rusiji, navodi se u saopštenju  ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Ukrinform.

Napominje se da je Ministarstvo izrazilo "duboku zabrinutost" ukrajinske strane zbog mogućih isporuka raketa Rusiji.

"Odgovarajući komentar Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine od 7. septembra uručen je iranskom diplomati i izrečeno je striktno upozorenje da će potvrda činjenice da Iran isporučuje balističko oružje državi agresoru imati razorne i nepopravljive posledice za ukrajinsko-iranske bilateralne odnose", navodi se u saopštenju.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da EU ima dokaze da je Iran isporučio Rusiji balističke rakete i upozorio Teheran na nove sankcije.

On je upozorio da će Evropska unija odgovoriti brzo i u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, "uključujući nove i značajne restriktivne mere protiv Irana".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani u nedelju je odbacio ove tvrdnje, a visoki komandant Iranske revolucionarne garde Fazlolah Nozari demantovao je danas da Iran doprema Rusiji rakete koje bi mogle da budu korišćene u ratu u Ukrajini, navode iranski mediji.

Upitan o izveštajima o prebacivanju iranskih raketa Rusiji, Kremlj je saopštio da je Iran partner Rusije i da dve zemlje vode dijalog u svim oblastima.

CNN i "The Wall Street Journal" objavili su prošle nedelje, pozivajući se na neidentifikovane izvore, da je Iran prebacio balističke rakete kratkog dometa Rusiji.

Ukrajina je prošle nedelje saopštila da produbljivanje vojne saradnje Teherana i Moskve predstavlja pretnju Ukrajini, Evropi i Bliskom istoku i pozvala je međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na Iran i Rusiju.

Tanjug AP/Dnipropetrovsk Military Administration via AP

 

07.04 Berbok: Demokratske zemlje treba da podrže Ukrajinu, jer i njima Putin preti

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka i partneri treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, jer, kako je navela, cilj ruskog predsednika Vladimira Putina nije samo Ukrajina, već ceo demokratski sistem.

"Moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu u njenoj odbrani i da u isto vreme našu sopstvenu zemlju učinimo otpornijom i sposobnijom za odbranu. To uključuje i raspoređivanje oružja na teritoriji Nemačke", poručila je Berbok na otvaranju konferencije šefova nemačkih diplomatskih misija u inostranstvu, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Ona je napomenula da će Putin tokom svog petog mandata na mestu predsednika Rusije "učiniti sve da obezbedi i garantuje postojanje svog autoritarnog režima u budućnosti, uključujući i konfrontaciju sa kolektivnim Zapadom".

"Danas Putin vodi najveći agresorski rat od 1945. godine i gura sopstvenu zemlju sve dublje u totalitarizam. Prvi put od početka 2000-ih u svetu ima više autokratija nego demokratija", rekla je Berbok, ukazujući i na druge izazove kao što su terorizam, dezinformacije, klimatska kriza itd.

Prema njenim rečima, Putin nije samo napao Ukrajinu, on želi da uništi veze među državama, partnerstva, ali, kako je ocenila, Evropa je uprkos tome uspela da se ujedini.

"Mi smo bukvalno preko noći zamrzli imovinu Ruske centralne banke... Za vikend 27-28. februara (2022.) zvaničnici u EU su zasedali i znali su da ako sankcije ne budu stupile na snagu u ponedeljak ujutro pre otvaranja banaka, Rusija bi odmah povukla svoju imovinu", podsetila je Berbok i ocenila da Evropa "može, kada hoće".

Posle toga, dodala je, uvedeno je još 14 paketa antiruskih sankcija, "uprkos različitim nacionalnim interesima, uprkos nedostatku konsenzusa o mnogim drugim temama".

"Druga tema koju Rusija instrumentalizuje da unapredi svoje interese, jeste kolonijalna istorija Evrope u Africi. To čini Rusija, koja vodi duboko imperijalistički rat. Potrebno nam je da nam Afrikanci veruju više nego ruskim narativima", zaključila je šefica nemačke diplomatije.

Tanjug/AP/Fabian Sommer

 

06.59 Lavrov: Glavnu ulogu u pregovorima o Ukrajini ne igra mesto već predmet razgovora

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Rusija spremna da razgovara o mogućoj lokaciji sastanka o regulisanju ukrajinskog konflikta, kada postane poznato o čemu će se voditi razgovor.

Prema njegovim rečima, glavnu ulogu u pregovorima ne igra mesto, već predmet diskusije.

"Generalno, Moskva će biti spremna za takav sastanak kada bude videla ozbiljnu spremnost za odbranu ljudskih prava, što Zapad ignoriše u slučaju ukrajinskog sukoba. Kada vidimo takvu spremnost, uveren sam da ćemo se lako dogovoriti oko mesta sastanka. Ali prvo treba da razumemo o čemu ćemo razgovarati. I svi koji na ovaj ili onaj način pokazuju interesovanje da pomognu u dogovoru to treba da shvate i da to učine direktnim delom svog praktičnog rada", rekao je Lavrov nakon sednice Strateškog dijaloga Rusija-Savet za saradnju arapskih država Persijskog zaliva u Rijadu, prenosi Izvestija.

Lavrov je prethodno istakao da Zapad ne želi da pregovara o fer uslovima za rešavanje sukoba u Ukrajini i da pokušava da nanese Rusiji strateški poraz na bojnom polju.

"Inicijativa ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je odavno poznata. To je čisti ultimatum. Činjenica da se Zapad drži tog ultimatuma znači samo jedno: Zapad ne želi pošteno da se dogovara. Zapad želi da nastavi da radi sve kako bi Rusiji, kako se nadaju, bio nanet poraz na bojnom polju", rekao je šef ruske diplomatije.

On je dodao da Rusija nikada nije ozbiljno razmatrala "formulu Zelenskog" o Ukrajini.

"Svako ko pokaže interesovanje za doprinos rešavanju ukrajinske krize mora da shvati da je najvažnije u tom pitanju zaštita ljudskih prava, a ne teritorijalne razmene", zaključio je Lavrov.

On je takođe naglasio da je nakon početka rata u Ukrajini počelo ugrožavanje ljudskih prava Rusa i uništavanje ruske kulture, kao i da strane inicijative za rešavanje sukoba ne pominju ovaj ključni problem.

profimedia

 

06.55 Sibiha opozvao predstavnika Kijeva u Gruziji i razrešio svoju zamenicu

Novoimenovani ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha razrešio je danas dužnosti svoju zamenicu Irinu Borovec i opozvao privremenog predstavnika zemlje u Gruziji Mihaila Harišina, zbog, kako je naveo, njihovog  "potpunog nerazumevanja realnosti diplomatije države u ratu", prenosi "Kyiv post".

"Ambasador Ukrajine je dobio vrlo jasne kriterijume efikasnosti svog rada koji se odnose na konkretne rezultate, hrabrost i provokativnost. Ambasadori zemalja u ratu ne mogu se odvojiti od ratne stvarnosti. S tim u vezi, doneta je odluka da se povuče privremeni predstavnik Ukrajine u Gruziji", istakao je Sibiha u saopštenju.

Sibiha je ranije ukazao na Harišinovu "nekompetentnost i nedostatak inicijative" na mestu privremenog otpravnika poslova u Gruziji na koje je imenovan ranije ove godine.

"Danas svaki ambasador mora da bude trener koji ne čeka uputstva iz centra, već deluje na svoju inicijativu, preuzima odgovornost i sopstvenim primerom demonstrira moć ukrajinske diplomatije", istakao je Sibiha, nagoveštavajući dalje kadrovske promene, nakon što je preuzeo dužnost 5. septembra.

Sve čvršće veze Tbilisija sa Moskvom, koje su ove godine izazvale široke proteste, dovele su do obustave američke pomoći Gruziji i blokade pregovora te zemlje o pridruživanju EU, navodi Kijev post.

Sibiha je rekao da je njegov "bezuslovni prioritet" nabavka oružja i da bi ministarstvo kojim rukovodi trebalo da "otelovljuje najbolje prakse moderne diplomatije" sa fokusom na "novi ritam, energiju i pristupe".

Sibiha je dodao da će biti preduzete inicijative za privlačenje mlađeg osoblja u ministarstvo, uključujući sastanke i brifing studenata na vodećim ukrajinskim univerzitetima.

Sibiha je imenovan za ministra spoljnih poslova Ukrajine nakon što je njegov prethodnik Dmitro Kuleba podneo ostavku 4. septembra.

Profimedia

 

06.51 Iran demantovao tvrdnje da snabdeva Rusiju raketama

Visoki komandant Iranske revolucionarne garde Fazlolah Nozari demantovao je tvrdnje da Iran doprema Rusiji rakete koje bi mogle da budu korišćene u ratu u Ukrajini, navode iranski mediji. 

06.30 Stano: EU ima dokaze da je Iran isporučio Rusiji balističke rakete

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da EU ima dokaze da je Iran isporučio Rusiji balističke rakete i upozorio Teheran na nove sankcije.

"Brisel je od saveznika dobio verodostojne informacije da je Teheran isporučio Ruskoj Federaciji balističke rakete za upotrebu u Ukrajini. Ovo suštinski predstavlja materijalnu eskalaciju podrške Irana ruskom ilegalnom agresorskom ratu protiv Ukrajine", istakao je Stano, prenosi Dojče vele.

Prinskrin/Youtube/European Commission

 

06.25 MSP Ukrajine pozvalo iranskog diplomatskog predstavnika zbog isporuke raketa Rusiji

Privremeni otpravnik poslova Irana u Ukrajini Šahrijar Amuzegar pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u vezi sa izveštajima o mogućoj isporuci iranskih balističkih projektila Rusiji, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Ukrinform. Napominje se da je Ministarstvo izrazilo "duboku zabrinutost" ukrajinske strane zbog mogućih isporuka raketa Rusiji.

06.20 Kijev: Granatiran Nikopolj, poginula 16-godišnja devojčica

Od posledica artiljerijskog granatiranja u Nikopolju poginula je 16-godišnja devojčica, a još tri osobe su povređene, objavio je šef Dnjepropetrovske OVA Sergij Lisak.

"U Nikopolju je od ruske artiljerijske vatre poginula 16-godišnja devojčica. Zaposleni u Državnoj službi za vanredne situacije izvukli su je iz ruševina oštećene zgrade, nažalost, podlegla je povredama", napisao je Lisak na Telegramu.

06.13 Alaudinov: U Kurskoj oblasti zaustavljeni novi proboji Ukrajinaca

Rusi su osujetili pokušaj proboja ukrajinskih snaga u dve oblasti u Kurskoj oblasti, rekao je komandant specijalnih snaga "Ahmat", zamenik načelnika Glavnog vojno-političkog direktorata Ministarstva odbrane, general-major Apti Alaudinov na Telegramu.

"Neprijatelj je pokušao da se probije na dva sektora, ali na našu sreću, nije uspeo", rekao je Alaudinov, prenosi RIA Novosti.

06.00 Ruska vojska protivvazdušnim raketama pogodila Sumski okrug, ima žrtava

Ruska vojska je protivvazdušnim raketama pogodila Sumski okrug, a u napadu ima povređenih, saopštila je Sumska oblasna vojna uprava (OVA) na Telegramu. 

"Neprijatelj je danas izveo vazdušni udar na naseljena mesta Sumskog okruga. Hitne službe rade na licu mesta, a posledice napada biće naknadno utvrđene", dodaje se u saopštenju. U prethodnom ruskom granatiranju Sumske oblasti dve osobe su poginule, a četiri su povređene, uključujući dvoje dece, preneo je Ukrinform. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa