Evropa

"Dronovi zmajevi" na ukrajinskom ratištu: Ispuštaju vatru i izazviaju strah, ali kakav je njihov stvarni efekat?

Komentari

Autor: CNN, The War Zone

09/09/2024

-

17:10

"Dronovi zmajevi" na ukrajinskom ratištu: Ispuštaju vatru i izazviaju strah, ali kakav je njihov stvarni efekat?
"Dronovi zmajevi" na ukrajinskom ratištu: Ispuštaju vatru i izazviaju strah, ali kakav je njihov stvarni efekat? - Copyright Defense of Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je počela da koristi "dronove zmajeve" koji "bljuju vatru" – ova rečenica deluje kao neka vrsta naučne fantastike, a zapravo je reč o oružju koje nije novo, ali koje se sada upotrebljava na drugačiji način. Osim štete koju može da prouzrokuje neprijatelju, stručnjaci ističu i psihološki efekat ovih dronova.

Analitičari i mediji primetili su novi zaokret kada je reč o oružju koje se koristi u rusko-ukrajinskom sukobu. Reč je o floti "dronova zmajeva" koje pravi Ukrajina.

Na društvenim mrežama je objavljena serija video-snimaka gde se pokazuje kako ove letelice izbacuju vatru (reč je zapravo o rastopljenom metalu) na pozicije koje drže ruske snage u drvoredima.

Portal The War Zone piše da se čini da korišćenje "dronova zmajeva" dobija na zamahu jer sve više jedinica objavljuje video-snimke na kojima se vidi njihova upotreba.   

Bespilotne letelice napadaju tako što raspršuju jedinjenje preko drvoreda i drugog rastinja ispod kojeg Rusi traže zaklon, ali i u rovove. Na taj način se uništavaju mesta na kojima neprijatelj može da se sakrije, što povećava izloženost trupa.

Usijana mešavina aluminijumskog praha i oksida gvožđa, nazvana termit gori na temperaturama od 2.200 stepeni Celzijusa. Može brzo da spali drveće i vegetaciju koja pruža zaklon ruskim trupama, kao i da ubije ili onesposobi vojnike, piše CNN

"Napadački dronovi su naša krila osvete, oni donose vatru pravo s neba. Oni su postali prava pretnja neprijatelju, precizno spaljuju njihove položaje na način na koji nijedno drugo oružje ne može", objavljeno je na društvenim mrežama ukrajinske 60. mehanizovane brigade.

Međutim, u objavi je navedeno i sledeće: "Kada naš Vidar deluje, nijedna ruska žena neće nikada spavati". Vidar je nordijski bog osvete, a stvaranje takve vrste straha je verovatno glavni efekat ukrajinskih "dronova zmajeva", rekao je za CNN bivši oficir britanske vojske Nikolas Dramond, analitičar odbrambene industrije koji je specijalizovan za kopneno ratovanje.  

"Kada se dron koristi na ovaj način, efekat je više psihološki nego fizički", kaže Dramond za CNN.

Ipak, on ističe da ne bi voleo da bude na strani koja bi se branila od "dronova zmajeva". Termit može veoma lako da spali skoro sve, uključujući metal, i zbog toga nema mnogo zaštite od te smese.  

Termit korišćen u oba svetska rata

Otrkio ga je nemački hemičar osamdesetih godina devetnaestog veka, i prvobitno je služio za zavarivanje železničkih šina. Njegova vojna moć je ubrzo postala očigledna. Nemci su ga bacali sa cepeila kao bombe nad Britanijom u Prvom svetskom ratu.

Nemačka i saveznici su koristili termit i u Drugom svetskom ratu da bi onesposobili zaplenjeno artiljerisjko oruđe. Oni su ga stavljali u cevi i topili oruđa iznutra.

Kako je navela britanska antiratna grupa advokata Action on Armed Violence (AOAV), Ukrajina je prethodno koristila termit koji je izbacivala iz dronova da bi onesposobila ruske tenkove. Izbacivan je direktno u otvore i potom bi intenzivna vrelina brzo palila i uništavala sve iznutra.   

"Ova preciznost, u kombinaciji sa sposobnošću drona da zaobiđe tradicionalnu odbranu, čini da termitne bombe budu veoma efikasno oruđe u modernom ratovanju", stoji u izveštaju AOAV. 

Termit je samo jedna vrsta zapaljivog oružja, a još se koriste napalm i beli fosfor. Kancelarija UN za razoružanje ističe da zapaljivo oružje može da izazove ogromna razaranja i štetu po životnu sredinu.  

"Vatre koje proizvodi ovo oružje je teško predvideti i obuzdati. Zbog toga se zapaljivo oružje često opisuje kao 'područno oružje', jer ima uticaj na čitavo područje", navedeno je na sajtu Kancelarije UN.

Na koji način termit može da povredi ljude?

Po međunarodnom pravu, termit nije zabranjen u vojnim borbama, ali je zabranjena njegova upotreba za civilne mete zbog strašnih efekata koje može da ima na ljudsko telo.  

U izveštaju o zapaljivom oružju 2022. godine, oružje, kao što je termit, Human Rights Watch naziva "ozloglašenim zbog užasne cene po ljude", što uključuje nanošenje opekotina četvrtog i petog stepena.  

"Može da se izazove šteta po mišiće, ligamente, tetive, nerve, krvne sudove, pa čak i kosti", navodi HRV i dodaje da lečenje može da traje mesecima.  

Kako se dodaje: "Ako žrtve prežive, ostaju im fizički i psihički ožiljci".  

Defense of Ukraine

 

Kijev je ranije optuživao ruske snage da su koristile zapaljivu municiju protiv civila, tokom dejstava na sela kod Harkova u maju 2022. godine. Osim toga, Ukrajinci su optuživali Ruse za upotrebu takvog oruža i tokom borbi za Bahmut.  

Ta upotreba zapaljive municije nije dovela do brze pobede Rusije, a Dramond misli da to ne znači promenu igre na bojnom polju ni za Ukrjainu.  

"Ako Ukrjaina želi da ostvari stvarni uticaj, potrbena joj je dovoljna masa da izvrši pravi proboj, kao što je to slučaj u Kursku. Tako izgleda pobeda" rekao je Dramond.  

Međtuim, ističe da termit pruža ruskim trupama još jedan razlog za strah od ukrajinskih dronova.

"Videli smo slučajeve gde su ruske snage koje su napadnute sa više dronova napustile svoje položaje. Što više Ukrjaina može da unese strah bespilotnim letelicama, njene šanse za uspeh su veće", naveo je on i dodao da termit održava pritisiak.  

Komentari (0)

Evropa