Briselske vesti

Prioriteti, prosperitet, bezbednost i demokratija - Fon der Lajen objavila spisak novih komesara Evropske komisije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico

17/09/2024

-

11:24

Prioriteti, prosperitet, bezbednost i demokratija - Fon der Lajen objavila spisak novih komesara Evropske komisije
Prioriteti, prosperitet, bezbednost i demokratija - Fon der Lajen objavila spisak novih komesara Evropske komisije - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen danas je saopštila prioritete sledeće Komisije njenu strukturu i portfelje. Tim komesara sastavljen je od 26 članova koji će odlučivati o najvažnijim pitanjima bloka u narednom periodu. 

Kako je navela na današnjoj konferenciji za novinare, prosperitet, bezbednost i demokratija su sveobuhvatne teme koje su definisane kroz šest prioritet. Suština je da budući "komesari rade zajedno", rekla je ona a prenosi Poltico.

Kako je objasnila nova komisija imaće šest izvršnih potpredsednika, četiri žene i dva muškarca, i navela.

Rekla je da je "intezivno radila" na rodnoj ravnoteži dok je sastavljala tim, ali je uspela, kaže, da u budući sastav uđe 40 odsto žena i 60 odsto muškaraca. Kako je napomenula, određen napredak je postignut ali mora, navodi, još dosta da se radi.

Ona je  izložila šest prioriteta za koje je rekla da će definisati njenu drugu Komisiju: jačanje tehnologije, bezbednosti i demokratije, robusnija industrijska strategija, dalji razvoj evropskih regiona kroz svoju kohezionu politiku; veći društveni prosperitet kroz obuku veština; odbrana evropskog socijalnog modela; i dinamičnija spoljna dimenzija.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

Dalja procedura predviđa da imena svih kandidata budu uvrštena u zvaničnu listu, koju će u dogovoru sa Fon der Lajen odobriti Savet EU i proslediti Evropskom parlamentu.

Svaki novi komesar će pre izbora morati da prođe raspravu u Evropskom parlamentu, na kojoj će poslanici EU pokušati da dobiju obećanja od kandidata za komesare o tome šta će sve ispuniti ako budu imenovani. Evropski parlament takođe ima mogućnost da blokira izbor nekog od kandidata za mesto u Evropskoj komisiji.

Ko su imena na listi Urusle fon der Lajen?

Fon der Lajen je potvrdila da će kandidat za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku biti bivša estonska premijerka Kaja Kalas, koja će imati i funkciju izvršnog potredsednika EK.

Tereza Ribera biće potpredsednica za konkurentnost, a Hena Virkunen iz Finske predložena je za potpredsednika za tehnologiju. Stefan Sežurne iz Francuske, prema predlogu Lajen, bio bi zadužen za industriju i stratešku autonomiju.

Rumunka Roksana Minzata, predložena je za izvršnu potpredsednicu za veštine i kompetenciju. Rafaele Fito iz Italije predložen je za izvršnog potpredsednika zadužen za koheziju i reforme. Marta Kos biće komesarka za proširenje, istočno partnerstvo i obnovu Ukrajine.

Magnus Bruner iz Austrije biće komesar za unutrašnja pitanja i migracije, Hađa Lahbin za upravljanje krizama i jednakost, Ekaterina Zaharijeva za istraživanje i inovacije.

Dubravka Šuica iz Hrvatske u novoj Komisiji biće zadužena za Mediteran, a Kostas Kadis sa Kipra biće komesar za ribarstvo i okeane.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

Čeh Jozef Sikela biće zadužen za međunarodna partnerstva, Dan Jergenson biće komesar za energiju i stanovanje, a Apostolos Cicikosdtas za održivi transport i turizam.

Oliver Varhelji postaje komesar za zdravlje, a Majkl Mekgret za demokratiju, pravdu i vladavinu prava. Valdis Dombrovskis biće komesar za ekonomiju i produktivnost.

Letonac Andrijus Kubilius postaje komesar za odbranu i kosmos, Kristof Hansen za poljoprivredu i hranu. Glen Mikalef biće zadužen za mlade, kulturu i sport, Vopke Hoekstra za klimu, a Poljak Pjotr Serafin za budžet i javnu administraciju.

Portugalka Marija Luis Albugerke biće zadužena za finansijske usluge, a Rumunka Roksana Minzatu za veštine i kompetencije. Maroš Šefčovič iz Slovačke biće zadužen za trgovinsku i ekonomsku bezbednost, transparentnost, Džesika Rosval za životnu sredinu.

Politička previranja pomutila planove

Do sada su politička previranja u Sloveniji i ostavka Bretona pomutile su planove u Briselu.
Podsetimo, dan pre planiranog saopštenja, francuski komesar za unutrašnje tržište EU Teri Breton iznenada je podneo ostavku i zatražio od svoje zemlje da nominuje nekog drugog u nastojanju da podstakne Fon der Lejen da dodeli "navodno uticajniji portfelj Francuskoj".

Naime, Breton je objavio na društvenoj mreži X pismo o ostavci, upućeno predsednici Evropske komisije u kojem je naveo da njegova ostavka odmah stupa na snagu. On je dodao da je Fon der Lajen pre nekoliko dana, kako je naveo, "iz ličnih razloga" tražila od Francuske da povuče njegovu kandidaturu za komesara.

Istog dana je Jelisejska palata odlučila da će francuski ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu, Stefan Sežurne, biti njegova zamena.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool

 

Sežurne, koji je u januaru imenovan za ministra spoljnih poslova, blizak je saveznik francuskog predsednika Makrona i dugogodišnji član njegove partije Preporod, prenosi Politiko.

U svom saopštenju, francusko predsedništvo je istaklo da Sežurne ispunjava "sve potrebne kriterijume" za posao.

Takođe, politička previranja u Sloveniji ostavljaj trag na budući sastav. Naime, Slovenija je, zajedno sa Rumunijom, povukla svoje prvobitne kandidate nakon što je Fon der Lajen lobirala kod nekoliko vlada EU za žene, što je deo njenog koordinisanog nastojanja da obezbedi rodni paritet u svom timu. 

Slovenačka opozicija optužila je vladu da je popustila pod pritiskom Fon der Lajen, sprečavajući parlamentarni odbor da zeleno svetlo za kandidaturu Marte Kos.

profimedia

 

Inače, u Strazburu je juče počela plenarna sednica Evropskog parlamenta (EP), koja traje dva dana, odnosno završava se danas za kada je i bilo planirano da Fon der Lajen predstavi strukturu i raspodelu porftelja u novoj Evropskoj komisiji. 

Zamenica portparola EP Delfin Kolard saopštila je juče da je EP spreman za započne proces saslušanja kandidata za komesare, a da će pitanje vremenskog okvira kada će se to dogoditi biti jasnije kada EP dobije svu neophodnu dokumentaciju. 

U međuvremenu, kako je preneo Politiko, potrparolka Evropske komisije Arijana Podesta rekla je da se Fon der Lajen i dalje nada da će predstaviti svoj tim komesara u Strazburu.

 

Komentari (0)

Evropa